Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / China amplifică tensiunile provocate de pretenţiile asupra Insulelor Paracel

China amplifică tensiunile provocate de pretenţiile asupra Insulelor Paracel

HoangSa1China a anunțat că urmează să construiască o școală pe teritoriul mult disputatelor Insule Paracel, sporindu-și astfel influența asupra unor teritorii disputate atât de Taiwan, cât și de Vietnam, informează BBC.

China numește această insulă Yongxing, iar statul chinez a început deja mai multe construcții în aceste teritorii, pe parcursul ultimilor doi ani. Școala urmează să găzduiască 40 de copii, ai căror părinți lucrează pe mica insulă.

Luna trecută, navele chinezești din Taiwan și cele vietnameze s-au ciocnit de un petrolier pe care China l-a amplasat în apropierea insulelor.

Beijingul retrocecează porțiunea îngustă de forma literei U din Sudul Mării Chineze, porțiune ce cuprinde o serie de regiuni pe care națiuni din Sud-Estul Asiei le consideră parte din teriroriul lor. Problema a devenit tot mai iritantă în ultimii ani datorită poziției categorice a Chinei cu privire la aceste teritorii.

Școala nu este singura construcție realizată pe insulă. Între timp, au mai fost construite un spital, o bibliotecă și un aeroport. China a investit bani în realizarea diverselor sedii ale instituțiilor de pe această insulă, mai ales în ultimii ani de când a declarat că mica așezare de pe insulă este un oraș, un centru administrativ al vastei porțiuni de uscat din Marea Chinei de Sud. Construcția școlii are însă  o semnificație  mai delicată: consolidarea influenței chineze  și sporirea pretențiilor teritoriale ale Chinei în această zonă.

La începutul acestei luni,  ONU a declarat că este dispusă să medieze disputa dintre China și Vietnam. Beijingul dorește întreaga regiune a mării, bazându-se pe o harta din secolul XX  în care există o anumită graniță în apele continentale ale Chinei şi având alte argumente precum dovezi istorice vechi de mai bine de o mie de ani.

Vietnamul, pe de altă parte, susţine că deţine controlul asupra acestor teritorii de secole. Statul Filipine este de asemenea implicat într-o dispută teritorială cu China şi se află pe punctul de a aduce această problemă  în fața Curţii de Justiţie a Naţiunilor Unite. Între timp, relaţiile dintre Beijing şi Manilla se deteriorează astfel de la o zi la alta.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Reglementarea accesului la rețeaua „world wide web” sau sfârșitul Internetului așa cum l-am cunoscut până acum

Material realizat de Miruna Toma Rețeaua globală care presupune acces garantat la toate resursele informative …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *