Home / Politica si... / Conflict / Siria, acuzată că foloseşte “în mod sistematic” arme chimice împotriva civililor

Siria, acuzată că foloseşte “în mod sistematic” arme chimice împotriva civililor

Siria se află sub atenția Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, după ce o comisie de anchetă trimisă luna trecută să investigheze mai multe incidente sub bănuia utilizării “în mod sistematic” a unor substanțe toxice precum clorul, a părut să se confirme. Rezultatele nu au putut însă să fie examinate din cauza unui atac efectuat împotriva echipei de medici, relatează BBC.

Echipa de cercetători se deplasa către Kafr Zaita, un sat deținut de rebeli, pentru a aduna probe ale folosirii armelor chimice după ce s-au raportat mai multe atacuri cu gaz cu clor, când una dintre mașini a fost lovită de o bombă. Convoiul a fost mai târziu surprins într-o ambuscadă când s-a tras asupra uneia dintre mașini, iar pasagerii au fost reținuți pentru scurt timp.

Misiunea echipei OIAC a fost de a strânge date ale folosirii armelor chimice în mai multe regiuni, în Hama și Idlib. În toate aceste cazuri, se pare că bombele ar fi fost aruncate din elicoptere. După ce acestea au explodat, victimele au început să manifeste simptomele tipice de otrăvire cu clor, precum dureri de ochi, iritarea pielii, dificultăți în respirație și spume la gură. Câteva dintre victimele afectate de intoxicaţie au decedat.

Asemănările găsite între cazuri păreau să confirme suspiciunile, însă atacul împotriva echipei de medici a împiedicat prezentarea concluziilor. “Este inutilă discuția că dovezile găsite de echipă ar fi neconectate, întâmplătoare, sau atribuite unor motive politice”, se spune în raport.

Armele cu clor nu au fost menţionate pe lista de agenți toxici declarată de Siria anul trecut, ca parte a acordului de renunțare a arsenalului chimic al președintelui Bashar al-Assad. Până acum, Siria a livrat 92% din stocurile sale de arme chimice, iar restul nu poate fi transportat din cauza alertelor de securitate.

Situația este și mai îngrijorătoare, grupuri de activiști au declarat miercuri că loviturile aeriene guvernamentale au ucis cel puțin șapte persoane, mulți dintre ele copii, în apropiere de granița cu Iordania. Elicopterele au fost folosite în atacul contra unei tabere de civili din Deraa, unde lupta s-a intensificat în ultimele săptămâni. Directorul OIAC a declarat că echipa sa va continua “activitatea sa atât de importantă de a colecta date și de a le aduce la lumină.”

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *