Home / GeopoliticALL / Statele Unite se împotrivește planurilor UE pentru ”Schengen Cloud”

Statele Unite se împotrivește planurilor UE pentru ”Schengen Cloud”

Statele Unite a criticat propunerile de elaborare a unei retele europene de comunicare pentru a evita ca datele din spațiul UE să fie interceptate de SUA, avertizând că un asemenea proiect ar încălca legile comerțului internațional, informează Reuters. images

În raportul anual asupra barierelor comerciale de comunicare, U.S Trade Representative a subliniat că restricțiile aduse circulației de date peste granițe reprezintă o problemă în continuă expansiune. 

„Propunerile recente venite din partea țărilor din Uniunea Europeană de a crea o rețea electonică de comunicare exclusiv-europenă”, poreclită Schengen Cloud, ”sau de a crea rețele electornice la nivel național, pot duce la excluderea sau discriminarea accesului furnizorilor de servicii străini direct implicați în dezvoltarea rețelelor sau dependenți de ele”, scire raportul USTR.

Germania și Franta au negociat potențiale strategii de construire a unei rețele europene pentru a securiza fluxul de date după declanșarea scandalurilor de spionaj în Statele Unite.

Informațiile colectate atunci au arătat că până și telefonul Cancelarului german, Angela Merkel era monitorizat de agenții de spionaj americane.

USTR a caracterizat măsurile propuse de Germania și susținute de către rețeaua mobilă Deusche Telekom drept „draconice” și mai degraba gândite cu scopul de a facilita spionajul european în detrimentul celui de la Washington.

La rândul său, compania Deusche Telekom a susținut beneficiul unor legi ce ar opri  fluxurile de date care călătoresc în Europa continentală de a fi rutate prin Asia sau Statele Unite ale Americii și revizuirea acordului Safe Harbor, care permite companiilor din SUA, cu standarde de confidențialitate la nivelul UE,  accesul la date.

 Orice rutare obligatorie în interiorul Uniunii ar putea ridica semne de întrebare cu privire la respectarea obligațiilor comerciale și ale serviciilor de Internet-enabled, a spus USTR. În consecință, USTR va monitoriza cu atenție dezvoltarea unor astfel de propuneri.”

În raport, USTR a criticat de asemenea  restricțiile privind telefonia prin internet  în India și China, limitarea investitiilor străine în țări precum China, și preturile ridicate pe care clienții americani trebuie să le achite pentru apelurile către țări ca Pakistan, Fiji, Tonga sau Uganda.

 

 

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *