Home / GeopoliticALL / Senatorii americani au votat declasificarea unor rapoarte controversate privind utilizara toruturii de către CIA

Senatorii americani au votat declasificarea unor rapoarte controversate privind utilizara toruturii de către CIA

Comitetul de Inteligenţă al Senatului American a votat în favoarea declasificării unor părți din raportul asupra metodelor de interogare a teroriștilor folosite de CIA, informează BBC.

Mai multe părţi dintr-o serie de rapoarte făcute publice denotă faptul că CIA a furnizat informații incomplete guvernului asupra metodelor sale de interogare, în perioada președenției George W. Bush.

Instituția a neagat acuzațiile, reprezentanții săi declarând că rapoartele citate au conținut erori. Președintele Comitetului, Dianne Feinstein, a afirmat că adunarea senatorilor a votat cu o majoritate de 11 voturi pentru și 3 împotrivă pentru declasificarea rezultatelor anchetei. „Informațiile vor dezvălui brutalitatea metodelor de interogare, care vine în contrast cu valorile poporului american. Aceasta este o greșală care nu trebuie repetata niciodată”, a susținut Feinstein.

Deși întreg raportul de 6,200 de pagini, a cărui alcătuire a durat cinci ani, va fi declasificat, informațiile nu vor fi făcute publice în viitorul apropiat. Un sumar al acestuia, însoțit de cercetări și concluzii, va fi prezentat președintelui SUA, Barack Obama, pentru a încheia procedura votată de Comitet. O serie de informaţii ajunse în posesia redactorilor publicației Washington Post la începutul acestei săptămâni, includea surse ce confirmau folosirea unor metode brutale de interogare precum ținerea suspecților la temperaturi sub limita înghețului și abuzuri fizice. Oficiali din cadrul CIA susțin că metoda interogatoriului nu a fost folosită pentru adunarea informațiilor importante, mai cu seamă în cazul anchetei ce l-a urmarit pe liderul grupării islamice al-Quaeda, Osama Bin Laden.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *