Home / Politica si... / Conflict / ONU: Peste un milion de refugiați din Siria se află acum în Liban

ONU: Peste un milion de refugiați din Siria se află acum în Liban

e0608aa12357002a460f6a706700264eNumărul refugiaților sirieni înregistrați în Liban a depășit un milion, arată datele Organizației Națiunilor Unite, potrivit The Guardian. Libanul a devenit astfel statul cu cea mai mare densitate de refugiați, situație fără precedent în istoria recentă a acestei țări de 4,5 milioane de locuitori.

Refugiații din Siria reprezintă în prezent un sfert din populația rezidentă a Libanului. Fugind din calea războiului civil care a izbucnit în țara lor în urmă cu trei ani, mulți dintre civilii sirieni trăiesc acum în sărăcie și depind de ajutoare pentru a supraviețui, avertizează șeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați(UNHCR).

”Afluxul de un milion de refugiați ar fi masiv pentru orice țară. Pentru Liban, o națiune mică ce se confruntă cu dificultăți interne, impactul este uimitor(…)Libanul a suferit șocuri economice grave ca urmare a conflictului din Siria(…)Poporul libanez a dat dovadă de o generozitate frapantă, dar se luptă să facă față situației.”, explică Antonio Guterres, citat de The Guardian.

Valul de refugiați sirieni înseamnă o presiune enormă asupra serviciilor de electricitate, apă și canalizare, precum și asupra sistemelor de sănătate și educație din Liban. Potrivit datelor UNHCR, jumătate dintre refugiați sunt copii. ”Numărul copiilor care trebuie să meargă la școală este în prezent de peste 400.000, depășind numărul copiilor libanezi din școlile publice. Aceste școli și-au deschis porțile pentru peste 100.000 de refugiați, dar capacitatea de a accepta și mai mulți este sever limitată”, declară Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, potrivit cotidianului britanic.

Guterres a cerut comunității internaționale să ofere mai mult ajutor Libanului. ”Sprijinul internațonal pentru instituțiiile guvernamentale și comunitățile locale, deși este în ușoară creștere, este la un nivel foarte îndepărtat în raport cu ceea ce este necesar.”, avertizează Guterres.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, în cei trei ani de conflict, peste 150.000 de sirieni și-au pierdut viața, iar jumărate din populația țării și-ar fi părăsit locuințele. Dintre cei care au plecat din Siria, aproximativ 670.000 de civili și-au găsit refugiu în Turcia, iar alți aproape 600.000 au ajuns în Iordania.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *