Home / Politica si... / Alegeri / Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani, cei doi candidaţi dintre care se va alege noul preşedinte al Afganistanului

Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani, cei doi candidaţi dintre care se va alege noul preşedinte al Afganistanului


La trei săptămâni după primul tur al alegerilor prezidențiale din Afganistan, procesul complex de numărare a voturilor a luat sfârșit. Un nou tur de scrutin va decide cine va fi președintele, dintre fostul ministru de externe Abdullah Abdullah şi fostul oficial al Băncii Mondiale, Ashraf Ghani, iar alegătorii sunt aşteptaţi să se mobilizeze în număr mare pentru a-şi exprima votul, scrie The Economist.

Conform așteptărilor, nici unul dintre cei opt candidați nu a reușit să atragă peste 50% din voturi. Primii doi aleși ce au obținut cele mai multe voturi vor participa în cel de-al doilea tur de scrutin.

Primul dintre aceștia este  Abdullah Abdullah, fostul ministru al afacerilor externe, care a pierdut alegerile prezidențiale controversate din 2009. În primul tur, Abdullah a obținut 44,9% din voturi, conform rezultatelor preliminare anunțate la sfârșitul săptămânii trecute.

Ashraf Ghani, rivalul său, academician și fost official al Băncii Mondiale, a obţinut 31,5% din voturi.

Președintelui Hamid Karzai i-a fost interzisă participarea la alegeri pentru ceea ce ar fi fost un al treilea posibil mandat al sau. Preferatul oficialului de la Kabul, Zalmai Rassoul, a fost singurul candidat din cei șase rămași al cărui sprijin în alegeri a trecut de 10% din totalul voturilor.

Rezultatele așteaptă confirmarea oficială, ce va veni după rezolvarea contestaţiilor primite de autoritățile ce au organizat alegerile. Printre ele se numără sesizări de fraudă și intimidare a alegătorilor. Întregul process este așteptat să ia sfârșit în data de 14 mai.

În momentul anunțării rezultatelor, responsabilul general pentru desfăşurarea alegerilor, Ahmad Yousef Nooristani, a declarat ca prezența la vot a fost de 6,9 milioane de cetățeni afgani (circa 60% dintre alegători), înregistrându-se o creștere a participării la vot față de alegerile din 2009.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Italia a recurs la blocarea exportului unui transport masiv de doze de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19 către Australia

Guvernul italian a adoptat o decizie care permite blocarea exportului unui transport important al dozelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *