Home / Politica si... / Conflict / Raport ONU: Mii de copii sirieni, victime ale abuzurilor comise de rebeli și forțele guvernamentale

Raport ONU: Mii de copii sirieni, victime ale abuzurilor comise de rebeli și forțele guvernamentale

Syrian-ChildrenÎn cei aproape trei ani de conflict, mii de copii sirieni au fost arestați și torturați de forțele guvernamentale sau recrutați și pregătiți pentru luptă de membrii grupărilor din opoziție, potrivit primului raport al Organizației Națiunilor Unite ce conține date concrete cu privire la abuzurile la care au fost supuși copiii din Siria.

Raportul, care acoperă perioada 1 martie 2011 – 15 noiembrie 2013, arată că la începutul revoltelor împotriva președintelui Bashar al-Assad, abuzurile au fost comise în mare parte de armata siriană, serviciile de informații și milițiile pro-guvernamentale. Apoi, odată cu intensificarea luptelor, reprezentanții forțelor de opoziție, din ce în ce mai bine organizați, au fost autorii multor acte de violență asupra copiilor.

Susținătorii președintelui Assad ”sunt responsabili de arestarea, detenția arbitrară și torturarea copiilor pentru asocierea lor reală sau nu cu opoziția și de folosirea acestora ca scuturi umane”, a declarat Secretarul Geneal al ONU, Ban Ki-moon,  potrivit Al-Jazeera. De asemenea, martorii citați în raport au afirmat că minorii au fost victime ale bătăilor cu cabluri metalice, bice și bastoane de lemn sau metal, șocurilor electrice, violențelor sexuale, au fost arși cu țigara, privați de somn, izolați sau expuși la torturarea rudelor.

De asemenea, raportul ONU aduce în discuție și recrutarea copiilor de către grupările rebele, inclusiv Armata Siriană Liberă, susținută de Occident, pentru sprijin sau participare efectivă la lupte. Astfel, băieți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au fost instruiți, înarmați și folosiți drept combatanți, unii dintre ei fiind recrutați din rândul grupurilor de refugiați din țările vecine Siriei. ”Interviurile cu copiii și părinții lor indică faptul că pierderea părinților sau a rudelor, mobilizarea politică și presiunea din partea familiei sau a comunității au contribuit la implicarea minorilor în activitățile grupărilor afiliate Armatei Siriene Libere. (…) Mulți băieți au declarat că au simțit că era de datoria lor să se alăture opoziției”, se arată în documentul ONU, citat de BBC News. Mai mult, autorii anchetei au descoperit că rebelii sirieni au fost autorii unor execuții sumare ale minorilor.

Potrivit estimărilor ONU, de la începutul conflictului din Siria, în martie 2011, peste 10.000 de copii au fost uciși și mutilați în timpul protestelor anti-guvernamentale, în atacuri aeriene sau operațiuni la sol, în masacre comise de partizanii puterii sau grupările de opoziție, în ciocnirile armate, precum și în atacurile cu arme chimice.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *