Home / GeopoliticALL / Africa / Statele Unite dezvăluie în premieră informații despre prezența militară din Somalia

Statele Unite dezvăluie în premieră informații despre prezența militară din Somalia

amisomOficialii americani au recunoscut recent că au trimis circa 120 de consilieri militari în Somalia, care au operat în secret încă din anul 2007, se arată într-un material exclusiv al Reuters. Consilierii aveau ca misiune apărarea statului de gruparea islamistă al-Shabaab. Pentagonul a spus public în luna ianuarie a acestui an că mai mulţi consilieri vor lua parte la acţiuni militare, dar  aceasta este prima dezvăluire cu privire la numărul de efective trimise şi la perioada în care aceştia au activat.

Conform declaraţiilor oficialilor de la Casa Albă, citate de Reuters, au fost trimise 120 de trupe, care însă “nu iau parte la luptă”, ci servesc ca sfătuitori şi formatori ai soldaţilor somalezi. Armata Naţională a Somaliei (SNA) a lucrat împreună cu Uniunea Africană, sau AMISOM, care dispune de 22.000 de militari din ţări precum Uganda, Kenya, Sierra Leone, Brundi şi Etiopia.

Administraţia Obama îşi propune să extindă prezenţa americană de pe teritoriul somalez pentru a întâmpina eforturile guvernului şi ale AMISOM de a pune capăt unui război sangeros ce durează deja de şapte ani. Conflictele au fost provocate de gruparea extremistă al-Shabaab, ce are legături directe cu al-Qaida, încercand să impună legea islamică în Somalia.

Planul Statelor Unite include alocarea de noi fonduri pentru antrenarea şi asistarea trupelor somaleze, odată cu începerea noului an fiscal în octombrie. “Ceea ce veţi vedea odată cu începerea noului an fiscal este începutul angajamentului nostru cu trupele SNA”, a spus un oficial al Ministerului Apărării. Creşterea prezenţei americane în zonă este şi un indicator al relaţiilor tot mai stranse dintre cele două ţări, avand în vedere faptul că Statele Unite urmează să-şi trimită primul ambasador în Somalia, de la incidentul din 1993, cand două elicoptere americane au fost doborate şi 18 militari au murit.

Oficialii americani au refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la deplasarea şi acţiunile trupelor din motive de securitate. Întrebat de ce a ales să divulge acum aceste informaţii, oficialul a răspuns că au preferat să păstreze secretă această misune din cauză că ar fi pus în pericol activitatea desfăşurată de militari. “Nu mai este cazul acum”, a mai spus acesta.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *