Home / Politica si... / Alegeri / James Woods, primul ateu declarat care ar putea obține un mandat în Congresul american

James Woods, primul ateu declarat care ar putea obține un mandat în Congresul american

În aceasta toamnă, pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un politician ateu candidează pentru Congres. James Woods se luptă pentru a reprezenta cel de-al cincilea district republican al statului Arizona, informează CNN.

În prezent niciun alt membru al Congresului nu a recunoscut public faptul că este ateu, chiar dacă aproape 20% dintre americani declară că nu au nicio afiliere religioasă, iar  între 5% și 10% dintre aceștia nu cred într-o ființă supremă, potrivit sondajelor realizate de Pew Research Center.

În istoria SUA a existat doar un congresman, Pete Stark din California, care a recunoscut că este ateu în timp ce își executa mandatul. Ales prima dată în 1972 , Stark și-a recunoscut opinia religioasă în 2007, ceea ce i-a cauzat pierderea alegerilor din 2012 și încheierea activității desfășurate pentru Casa Albă, după 40 de ani de carieră politică.

Ca o comparație între două tipuri de minorități ale societății americane, în cadrul Congresului este mai ușor să fii homosexual decât ateu. Faptul că, în 1987, Barney Frank recunoscut că este homosexual nu i-a afectat cariera politică, spre deosebire de non-afilierea religioasă recunoscută.

Nu numai ca ateii au foarte puține șanse de a câștiga alegerile, dar lor le este interzis să dețină o funcție politică în șapte state –  Arkansas , Maryland , Mississippi , Carolina de Nord, Carolina de Sud , Tennessee și Texas – potrivit datele culese de către American Humanist Association, chiar dacă aceasta încalcă în mod clar la articolul VI al Constituției SUA , care prevede că “niciodată religia nu va fi un factor decizional pentru a decide calificarea unui individ pentru o funcție politică”.  

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *