Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Preşedintele Kazahstanului vrea să renunţe la particula „stan” din numele ţării

Preşedintele Kazahstanului vrea să renunţe la particula „stan” din numele ţării

2011-634372551013755690-375Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, dorește să elimine particula „-stan” din numele ţării, pentru a se distinge de celelalte țări din Asia Centrală, care sunt sărace. A noua ţară ca suprafaţă din lume, dar cu o populație de doar 17 milioane de locuitori, Kazahstan este cea mai puternică economie din regiunea post-sovietică, care le include și pe “surorile mai sărace”, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, scrie Reuters.

Companiile străine au investit miliarde de dolari pentru bunăstarea mineralelor sale încă de la independența sa din 1991. Nazarbayev, care a vizitat capitala petrolului țării, Atyrau, din vestul Kazahstanului, a declarat că un nume nou precum Kazah Eli, care înseamnă „Țara lui Kazah”, ar suna mult mai atrăgător pentru un străin care studiază harta acestei regiuni. „Probabil că trebuie să ne gândim cu această ocazie la adoptarea numelui de Kazah Eli pentru țara noastră, dar înainte de asta, trebuie să discut cu poporul meu,” a mai adăugat acesta.

Nazarbayev, președintele republicii încă de la desprinderea sa de fosta URSS, este şi în prezent un lider foarte popular, acesta anunţând că va conduce ţara atâta timp cât îi va permite sănătatea lui și promiţând că își va găsi un succesor înainte ca acesta să renunțe la funcție.

Potrivit Reuters, dacă acesta se va hotărî să schimbe numele ţării, atunci acest lucru se va întâmpla aproape cu siguranţă. În 1997, actualul preşedinte a mutat capitala din oraşul sud-estic Almaty într-un oraş aflat în stepa din centrul ţării, numit Akmola. Un an mai târziu, Nazarbayev a propus schimbarea numelui oraşului în cel pe care-l poartă acum, Almaty (care înseamnă “capitală” în limba kazahă), pentru a pune capăt interpretărilor date de numele anterior care s-ar traduce prin “altarul alb” sau “imensitatea albă”.

Despre Marina Cristescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *