Home / Politica si... / Conflict / Ucraina susţine că Rusia este implicată în privinţa deceselor provocate în timpul protestelor din Piaţa Maidan

Ucraina susţine că Rusia este implicată în privinţa deceselor provocate în timpul protestelor din Piaţa Maidan


Înalți oficiali ucraineni au indicat faptul că serviciile secrete rusești au fost implicate în agresiunile care au dus la moartea a 100 de protestatari în Kiev, din , în timp ce Moscova a acuzat 25 de ucrainieini de plănurirea unor atacuri teroriste în Rusia, informează The Guardian.

În cadrul unei conferințe de presă ținute în Kiev, ministrul interimar al afacerilor interne, Arsen Avakov, declarat ca predecesorul său, Vitali Zakharchenko, împreună cu serviciile de securitate SBU, a dat ordine de împușcare a protestatarilor. 12 ofiteri de poliție ucraenieni au fost reținuți sub suspectarea de colaborare cu Zakharchenko.

Valentin Nalivaichenko, noul sef al SBU, a susținut afirmațiile ministrului, adăugând că în decursul lunilor decembrie și ianuarie au avut loc o serie de dialoguri între agenția ucraineană de securitate cea rusă, în Kiev.

Oficialul a declarat de asemenea că materiale explosive și arme au fost trimise către Ucraina din Rusia în perioada protestelor, inclusiv în ziua de 20 februarie, când au avut loc represiunile sângeroase.

Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, care acum trăiește în Rusia, a negat orice implicare în a da ordinul de tragere către lunetiști. El încă pretinde că este președintele legitim al țării, chiar și în situația actuală, când propriul său partid l-a renegat.

Pe de altă parte, Ianukovici a confirmat faptul că a cerut Rusiei să trimită trupe armate în Crimea, o decizie pe care acum o considera greșită, după ce Moscova a fact următorul pas, anexând provincia.

Kremlinul s-a confruntat cu numeroase ipoteze cu privire la desfășurarea protestelor, unele dintre ele susținând că acțiunile de masă au fost organizate de membrii mișcărilor de extremă-dreaptă. La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul de externe Sergei Lavrov a declarat că Moscova are dovezi că grupările naționaliste ucraeniene au fost în spatele atacurilor venite din partea lunetistilor.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt pe punctul de a se complica. La începutul acestei săptămâni, conducătorul companiei Gazprom a anunțat ca Ucraina va avea de plătit 485$ pentru 1,000 de metri cubi de gaz din cauza noii taxe de export.

Creșterea vine după două zile de când Gazprom a declarat o creștere cu 44% a prețurilor la 385,50$. Este de așteptat ca presiunile financiare asupra economiei fragile a Ucrainei să continue, analizele arătând că Ucraina se va confrunta cu plata noului preț.

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *