Home / Politica si... / Alegeri / Mai mulţi democraţi se distanţează de Obama în campania de realegere pentru Senatul SUA

Mai mulţi democraţi se distanţează de Obama în campania de realegere pentru Senatul SUA

Mai mulţi democrați care își desfășoară campaniile de realegere pentru Senat în această perioadă aleg să păstreze distanța față de Obama și să se disocieze cât mai mult de acesta, ca urmare a scăderii ratei de aprobare față de politicile promovate. Cei mai mulți încearcă să câștige voturi în statele conservatoare pe care Obama nu a reușit să le convingă la alegeri și, din cauza politicilor promovate de președinte, au de muncit mai mult ca niciodată, relatează Reuters.

Printre aceştia se află în primul rând trei senatori curenți: Mary Landrieu, reprezentând Louisiana, Mark Pryor reprezentând Arkansas și Mark Begich, din Alaska. Există și alți senatori democrați care se luptă din greu pentru a fi realeși, dar care nu au fost așa de critici cu privire la actualul președinte.

Pentru a-și asigura cele 6 locuri în Senat, necesare pentru a deține majoritatea, republicanii au lansat o serie de campanii și afișe pentru a reaminti de legătura dintre senatorii democrați și legea pentru servicii medicale din 2010, cunoscută drept Obamacare. Legea ce ar fi permis multor americani să obțină o asigurare medicală a fost acuzată de republicani că ar crește prețul asigurărilor și ar reduce numărul de alternative.

Până acum, Obama și echipa sa au reușit să evite întrebări legate de senatorii democrați care se distanțează vizibil de acesta. Liderul democratic în Senat, Harry Reid, susține că se așteaptă ca săptămâna asta Obama să fie chemat în campaniile multor senatori. Cu toate astea, strategi politici spun că cel mai important lucru pentru candidații în alegerile pentru Senat va fi modul în care aceștia vor aborda probleme delicate precum Obamacare.

De exemplu, senatoarea Mary Landrieu a adoptat de curând o lege ce permite cetățenilor să își păstreze asigurarea de sănătate curentă, chiar dacă nu corespunde standardelor impuse de Obamacare. În primul său anunț televizat privind alegerile, aceasta a criticat faptul că președintele nu și-a respectat promisiunea de a permite tuturor cetățenilor să își păstreze asigurările medicale curente.

Mark Begich a afirmat clar, intr-o declarație pentru BBC că nu dorește să își deruleze campania alături de Obama. Acesta a anunțat că, dacă domnul președinte ar veni în statul său, acesta l-ar „târî după el pentru a-i arăta efectele negative ale politicilor sale”. Conform unor sondaje de opinie ale celor de la Reuters și Ipsos, 38% din americani sunt mulțumiți de reglementările lui Obama pe când 53% se declară complet împotriva actualului președinte, o diferență enormă având in vedere că acum un an 52% erau de acord cu Obama și doar 43% nu.

Alți senatori, precum Mark Pryor și Natalie Tennant se confruntă cu cele mai mici șanse de reușită. Aceștia susțin că multe dintre reformele impuse de Obama distrug modul de viață al locuitorilor din statele pe care aceștia le reprezintă. Aceștia sunt dispuși să lupte împotriva președintelui pentru a-și apăra punctele de vedere.

Istoria pare că se repetă pentru cei aflați la putere deoarece, în 2006, sub conducerea președintelui George W. Bush, republicanii au fost puși față în față cu o situație similară cu cea din prezent. Din cauza războilui din Irak, popularitatea domnului Bush a scăzut la un punct care a permis democraților să preia mare parte din locurile din Senat și conducerea în multe state. Rămâne de văzut dacă lucrurile vor decurge altfel pentru democrați la alegerile din acest an.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *