Home / Politica si... / Afaceri / Lupta pentru președinție se ascute în Brazilia, în “cea mai grea campanie din ultimele două decenii”

Lupta pentru președinție se ascute în Brazilia, în “cea mai grea campanie din ultimele două decenii”

Brazil_Rousseff_3017870bCu doar o săptămână înainte de primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din Brazilia, principalele contra-candidate, actuala președintă Dilma Rousseff și ecologista Marina Silva, fac totul pentru a câștiga electoratul. Se anunță a fi „cea mai grea campanie din ultimele două decenii”, iar cele două doamne nu se înlătură de la nimic pentru a câștiga, informează Reuters.

Sondajele de opinie au arătat că Dilma Rousseff, candidata stângii, ar obține cele mai multe voturi în primu tur de scrutin. Marina Silva ar ieși pe locul doi, dar este de așteptat să câștige un avans puternic în turul doi.

Ambele candidate au recurs la o serie de atacuri împotriva celeilalte în încercarea de a strânge cât mai multe voturi.

Avantajul doamnei Rousseff vine din publicitatea pe care a cumpărat-o la televiziuni. „Faceți dreapta. Recalculăm. Faceți stânga. Nu, m-am răzgândit, mergeți la dreapta”, a spus Rousseff la un post de radio făcând aluzie la programul politic al adversarei sale. „Dacă în calitate de candidat, Marina își schimbă întotdeauna direcția, imaginați-vă ce va face ca lider.”

„Aceasta va fi cea mai grea campanie din utimele două decenii”, a declarat un analist politic. „Nu există un avantaj clar în cel de-al doilea tur.”

Strategia candidatei Partidului Socialist este de a miza pe incertitudinea susținătorilor Marinei Silva, care a reprezentat trei partide în ultimii cinci ani. A devenit candidata ecologiștior după ce candidatul original, Eduardo Campos a murit într-un accident de avion luna trecută.

„Țara este divizată. Mulți oameni s-au săturat de prezent și vor un viitor luminos”, a spus consultantul politic Aragão. Investitorii speră în politici economice mai previzibile și se așteaptă la o intervenție minimă din partea statului sub noul președinte, iar alegătorii sunt neliniștiți și speră la o nouă direcție. Chiar și sloganul doamnei Rousseff este un angajament de schimbare, dar sunt mulți oameni care spun că aceasta nu mai merită un mandat. Silva a criticat campania negativă și a promis că va crește moralul cetățenilor. „Stategia noastră este de a spune adevărul, fără să recurgem la marketing sălbatic. Vom întoarce și celălalt obraz.”

„Am avut ani de zile pentru a decide dacă o vom sprijini pe președintă, dar doar câteva săptămâni pentru a o lua în considerare pe rivala ei”, a declarat Aragão. Conform legilor electorale din Brazilia, echipa Silva primește doar două minute pe noapte la televizor, insuficient pentru a se apăra și pentru a-și prezenta propunerile. Dacă Rousseff și Siva trec în turul doi din 26 octombrie, vor avea amândouă 10 minute de TV în fiecare noapte.

Potrivit sondajului făcut de Institutul Datafolha, în al doilea tur de scrutin, Silva ar obține 48% iar Rousseff 41%. Totuși, alegerile sunt departe de a se termina și până la finalul lui octombrie se pot întâmpla multe.

Despre Marina Isabela Pirnea

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *