Home / Politica si... / Afaceri / Japonia pregătește revizuirea prohibiția asupra exporturilor de arme

Japonia pregătește revizuirea prohibiția asupra exporturilor de arme

Japonia pregătește noi reglementări ce ar abroga prohibiția exporturilor de arme, o mișcare ce ar tensiona relațiile cu China și Coreea de Sud, conform Reuters.

Guvernul condus de prim-ministrul Shinzo Abe caută revizuirea legilor pentru a majora puterea armatei japoneze în vederea apărării arhipelagului nipon. Premierul a declarat că măsura vine ca rezultat al creșterii tensiunilor între Japonia, China și Coreea de Sud.

În 1967, Japonia a reglementat exportul de armament, interzicând vânzarea armelor către țări sub influență sovietică sau care se găsesc în conflicte internaționale sau sub embargo ONU, dar, de-a lungul anilor, reglementările au dus la relgementări mai stricte ce includ interzicerea exporturilor către numeroase țări, dar și interzicerea cu colaborări de cercetare cu alte țări, exceptând SUA.

După noile măsuri, Japonia ar putea aproviziona cu armament țări ce se află în stări de conflict, o mișcare descrisă de cotidianul Asahi Shimbun ca făcând posibilă aprovizionarea directă a Israelului, țară cea a comandat numeroase Lockheed Martin F-35 cu componente construite în Japonia.

Revizuirea legilor ar putea avea loc luna viitoare în pofida nemulțumirilor generate în rândul liderilor Chinei și Coreei de Sud, țări ce se află în relații tensionate cu Japonia datorită pretențiilor asupra anumitor insule.

Shinzo Abe se bucură de sprijinul populației și se află la al doilea mandat ca prim-ministru al Japoniei, un eveniment rar în istoria politică a Japoniei și urmărește prin această mișcare să permită corporațiilor japoneze participarea în comerțul internațional de armament.

 

Despre Traian Ionescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *