Home / Politica si... / Drepturi / Intoleranța religioasă la nivel mondial atinge cote alarmante

Intoleranța religioasă la nivel mondial atinge cote alarmante

EGYPT/Violența și discriminarea față de grupurile religioase a atins cote foarte înalte în toate regiunile lumii, excepție făcând doar cele două continente americane, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare Pew, citat de The Telegraph.

Comportamentele ostile din punct de vedere social ale autorităților sau celor aparținând cultelor ”rivale”, ca atacurile asupra minorităților religioase sau presiunile făcute pentru ca oamenii să respecte anumite norme, au fost întâlnite într-o treime din cele 198 de state și teritorii analizate în 2012, în special în Orientul Mijlociu și în nordul Africii, se arată în raportul Pew. Acte de terorism care au la bază motive religioase și violențe între secte au fost înregistrate în 2012 în o cincime dintre țările analizate, în timp ce 30% dintre aceste state au impus limite legale cu privire la practicarea unor culte, predicare sau purtarea anumitor haine din rațiuni religioase. Centrul de Cercetare Pew estimează că 76% din populația planetei se confruntă cu restricții, impuse în mod oficial sau nu, din cauza apartenenței la un anumit cult.

Datele cuprinse în raport indică faptul că cea mai mare ostilitate socială cu privire la religie a fost înregistrată în Pakistan, Afganistan, India, Somalia și Israel.  Deși cercetătorii nu invocă niciun motiv concret care stă la baza acestor constatări, rezultatele au legătură cu faptul că musulmanii și creștinii din Pakistan, Afganistan și Somalia sunt deseori țintele islamiștilor radicali, în India apar frecvent conflicte între majoritatea hindusă și minoritățile creștină și musulmană, iar în Israel tensiunile au ca sursă problema palestiniană sau apariția unor grupări ultra-ortodoxe.

De asemenea, raportul Pew mai indică și că în Europa s-a înregistrat cea mai mare creștere medie a ostilității sociale față de grupurile religioase, iar guvernele care au impus în 2012 cele mai multe restricții privind religia sunt cele din Egipt, China, Iran, Arabia Saudită și Indonezia.

Pe lângă datele cercetării Pew, The Telegraph informează că recent a apărut și un raport al grupului creștin Open Doors, potrivit căruia numărul creștinilor uciși anul trecut pentru credința lor s-a dublat, ajungând la 2.123, în Siria existând mai multe astfel de cazuri decât cele înregistrate la nivel mondial în 2012. Această chestiune a fost evidențiată și de Arhiepiscopul de Canterbury, în cadrul unei vizite făcute Patriarhaului Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, cel mai înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Răsăritene. Arhiepiscopul a vorbit depre persecuția creștinilor, subliniind că în secolul 21 aceștia suferă și mor pentru credința lor, dar adăugând că religia este de multe ori doar un pretext pentru violență și nu o cauză reală. ”Istoria voastră este tot mai importantă în amplificarea confruntărilor din lume, unde religia este folosită ca un pretext pentru o violență care în realitate vine din lăcomia și mândria ființelor umane”, a declarat acesta, potrivit The Telegraph.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *