Home / Politica si... / Alegeri / India: două motive puternice pentru pregătirea unui progres uriaş
Sustinatorii Partidului Aam Aadmi sau Partidul Omului de Rand

India: două motive puternice pentru pregătirea unui progres uriaş

Viața politică a Indiei a fost dominată anul acesta de două evenimente istorice, menite să conducă țara pfăgașul progresului. Potrivit  portalului american de știri BusinessInsider.com, cele două evenimente sunt încetarea supremației Partidului Congresului în Delhi și adoptarea legii în urma căreia se va crea o agenție națională independentă de investigare a corupției cu sarcina de urmări în justiție funcționarii publici și oficialii aleși.

În urma alegerilor locale pentru noua adunare provincială, Partidul Aam Aadmi sau Partidul Omului de Rând s-a impus în fața partidelor istorice ale Indiei, respectiv Partidul Congresului, aflat la putere și Partidul Bharatiya Janata.

Înființat pe 26 noiembrie 2012 de liderul Arvind Kejriwal, Partidul Omului de Rând are ca scop principal lupta împotriva corupției și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. Membrii partidului consideră că egalitatea și dreptatea nu sunt respectate în India, iar țara este condusă de o elită politică coruptă. Arvind Kerjiwal spune despre partidul său că refuză să fie ghidat de ideologii și că scopul pentru care a intrat în politică este schimbarea sistemului. “ Suntem oameni de rând. Dacă vom găsi o soluție de stângă suntem fericiți să o împrumutăm. Daca vom gasi o soluție de dreapta suntem fericiți să o împrumutăm”, a declarat Kejriwal.

Alegerile locale de pe 4 decembrie au fost  câștigate, în mod surprinzător, de Partidul Omului de Rând, iar  Kejriwal a format un guvern minoritar, care a preluat mandatul în această săptămână. În ciuda preconizărilor specialiștilor, partidul abia format și fără tradiție politică, a reușit să învingă ministrul care a fost ales de trei ori șeful statului, punând astfel capăt supremației Partidului Congresului. Dacă în viitor Kejriwal reușește să reducă numărul actelor de corupție, intentionează să candideze și la alegerile naționale de anul viitor.

Cel de-al doilea mare pas important pentru India este adoptarea legii potrivit careia o agenție națională va cerceta și condamna functionarii publici și oficiali pentru acte de corupție. Acest proiect de lege a fost propus prima dată în anul 2011, în urma unor ample proteste împotriva corupției, însa a fost adoptat abia anul acesta în urma câștigării alegerilor de partidul lui Kejriwal, partid ce și-a declarat oficial intenția de a combate și de a lupta împotriva tuturor actelor de corupție.

Nicio altă țară săracă și cu o populație atât de numeroasă precum India nu a reușit să găsească o modalitate de a învinge corupția endemica. Liderul statului chinez Xi Jinping, deși avertiza că dacă nu se iau măsuri urgente, “coruptia va distruge tara”, în primul său an de guvernare nu a reușit să aducă mari schimbări în acest sens. Unul dintre impedimente este faptul că Partidul Comunist zdrobeste până și cel mai mic impuls popular pentru un guvern onest și corect. Contrar situației din China, astfel de mișcări populare se pare că au efect în India.

Politica tradițională indiană, împarte adesea populația în caste în funcție de limbă, regiune sau religie. O data ajunși la putere, politicienii practică patronajul și acte de caritate  doar pentru a-și menține funcția. Partidul Omului de Rând și-a propus să evite aceste practici, promovând necesitatea unor politici de transparență și responsabilitate.

Potrivit BusinessInsider, dupa protestele din 2011, Kejriwal a încercat să colaboreze cu activista Anna Hazare, ale cărei mișcări de protest au condus la o mișcare semnificativă împotriva corupției. În momentul în care colaborarea celor doi nu a avut succesul așteptat, iar parlamentul a respins proiectul de lege propus pentru combaterea corupției, Kejriwari a decis să pună bazele propriului partid. El a atras de partea lui oameni din clasa mijlocie, dezamăgiți de nivelul de trai și de guvernarea actuală, susținători care cred că o mai bună guvernare poate îmbunătăți o țară cu un număr atât de mare de locuitori precum India.

“Nu sunt eu cel care va fi primul ministru. Liderul nu poate fi nimeni altcineva decât omul de rând din Delhi. Eu nu pot face nimic dacă sunt singur”, a declarat Kejriwal.

Sustinatorii Partidului Aam Aadmi sau Partidul Omului de Rand
Sustinatori ai Partidului Aam Aadmi sau Partidul Omului de Rand

Kejriwal și cabinetul său au început mandatul cu dreptul, cu un protocol modest, fără vile oficiale sau escorta unor caravane de securitate așa cum au practicat toți liderii anteriori. Deși trebuie să modeleze o cultură care împiedică de multe ori răspândirea poveștilor locale de succes, după două decenii în care controlul statului asupra populatiei nu a mai fost chiar atât de intens, iar India și-a sporit legăturile externe, indienii par pregătiți să renunțe la stereotipurile unei țări în care cetățenii sunt obișnuiți să ofere bani autorităților în schimbul unor beneficii.

Reforma anti-corupție are nevoie de activiști și de promovare masivă în mass-media pentru a putea avea succesul sperat, iar cele două partide, Partidul Congresului și Bharatiya Janata trebuie să accepte și să se adapteze noilor cerințe venite din rândul populației.

Dacă India va putea duce la bun sfârșit această corecție a vieții politice și sociale, va servi drept un model demn de urmat pentru China și alte state aflate în aceeași situație și va demonstra că prosperitatea se construiește pe o fundație solidă de deschidere spre libertate si onestitate.

 

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *