Home / GeopoliticALL / Europa / Edward Snowden a fost nominlizat de doi parlementari norvegieni la Premiul Nobel pentru Pace

Edward Snowden a fost nominlizat de doi parlementari norvegieni la Premiul Nobel pentru Pace


Fostul analist al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ale Americii, Edward Snowden, a fost

propus pentru Premiul Nobel pentru Pace 2014, de doi parlamentari norvegieni, pe motiv ca divulgarea informatiilor cu privire la interceptarile facute de NSA au facut lumea “un loc mai sigur”, informeaza Reuters.

Baard Vegar Solhjell, fostul ministru al educatiei si mediului, in prezent membru al Partidului Socialist, de stanga, considera ca informatiile puse la dispozitie publicului de catre Snowden au facut ca oamenii sa inteleaga si mai bine masura in care statele isi spioneaza proprii cetateni.

“Nu exsista nicio indoiala ca actiunile lui Edward Snowden au afectat interesele de securitate ale multor natiuni pe termen scurt”, a explicat Solhjell si colegul sau de partid, Snorre Valen,  in scrisoarea adresata Comitetului Nobel Norvegia. “ Cu toate aceastea, noi suntem convinsi ca dezbaterea publica si schimbarile in politica, care au avut loc in urma dezvaluirilor facute de Snowden, au contribuit la o lume mai pasnica, stabila. Actiunile sale au dus la restabilirea increderii si transparentei, ca principii importante in politicile de securitate, la nivel mondial”, au mai subliniat cei doi in scrisoare.

Edward Snowden, acuzat de spionaj in SUA dupa ce a transmis presei documente NSA, a primit in luna august a anului trecut azil temporar in Rusia.

Mii de oameni din intreaga lume au posibilitatea sa desemneze candidati pentru Premiul Nobel pentru Pace, inclusiv orice membru din orice adunare nationala. Pentru premiul de anul trecut au fost 259 de nominalizari, el fiind inmanat in cele din urma Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru eforturile sale de a eliminia arsenalul chimic din Siria.

Comitetul Nobel din Norvegia va colecta propunerile pana pe 1 februarie, urmand ca pe 4 martie sa predea lista finala cu toti nominalizatii, iar castigatorul distinsului premiu va fi anuntat pe 10 octombrie.

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *