Home / GeopoliticALL / Europa / Facebook și YouTube ar putea fi interzise în Turcia

Facebook și YouTube ar putea fi interzise în Turcia

19343535455319ab06e16bd812839677_v4bigPremierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că Facebook și YouTube ar putea fi interzise în țara sa, încercând astfel să oprească postarea pe internet a întregistrărilor anonime care scot la iveală presupuse fapte de corupție și practici frauduloase ale unor persoane care fac parte din anturajul liderului de la Ankara, informează Reuters.

Cinci astfel de întregistrări au apărut în ultima săptămână pe YouTube, înregistrări despre care Erdogan spune că sunt parte a unei campanii de discreditare a Guvernului său înainte de alegerile locale din 30 martie. Cea mai recentă postare de acest fel este interceptarea unei convorbiri în care Erdogan îl critică pe proprietarul unui ziar din cauza unuia dintre articolele publicate, sugerând că jurnaliștii ar putea fi concediați, comentarii care, arată Reuters, vor alimenta îngrijorările internaționale cu privire la respectarea libertății presei din Turcia.

”Suntem hotărâți cu privire la acest subiect. Nu vom lăsa această națiune la mila YouTube și Facebook.(…)Vom lua măsurile necesare în cel mai puternic mod”, a declarat prim-ministrul Erdogan într-un interviu pentru o televiziun turcă, adăugând că înregistrările postate pe internet au fost editate, dând astfel o impresie falsă și înșelătoare asupra conținutului lor.

În acealși timp, ministrul Comunicațiilor din Turcia a încercat să justifice interdicțiile aduse în discuție. ”Vedem insulte la adresa prim-ministrului și a președintelui țării, încălcarea videoclipurilor ilegale – și ar trebui să fim liniștiți cu privire la acest lucru? Ceea ce este o infracțiune în lumea reală este o infracțiune și în lumea virtuală”, a declarat Lutfu Elvan, potrivit agenției de știri Dogan, citată de Reuters.

Erdogan, care respinge orice acuzație de corupție, dă vina pentru intercepările telefonice, despre care susține că sunt ”fabricate”, pe clericul musulman Fethullah Gulen, fostul său aliat, aflat în prezent în SUA, dar care are mulți adepți în Turcia și se bucură de o  influență considerabilă în rândul poliției și a sistemului judiciar.

Până în acest moment reprezentanții Facebook și YouTube nu au reacționat la măsurile anunțate de lidrii de la Ankara. YouTube a mai fost interzis în Turcia timp de doi ani, până în 2010, după ce utilizatorii au postat secvențe video considerate de Guvern jignitoare la adresa fondatorului republicii, Mustafa Kemal Ataturk. De asemenea, luna trecută, președintele turc, Abdullah Gul, a promulgată o lege care prevede, printre altele,  că autoritățile pot bloca accesul la pagini web fără un ordin judecătoresc.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *