Home / Politica si... / Drepturi / Președintele Erdogan vrea să islamizeze Turcia prin educație

Președintele Erdogan vrea să islamizeze Turcia prin educație

recep_erdogan_presedintele_turciei_0

Președintele actual al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis să reintroducă în școli limba turcă otomană cu alfabet arab, o decizie ce i-a înfuriat pe reprezentații secularismului politic, care susțin că președintele se îndreaptă tot mai mult spre islamism.

Consiliul Național al Educației din Turcia, format în mare de membri sprijiniți de guvernul proislamic al lui Erdogan, a votat la sfârșitul săptămânii legea care face obligatorie această materie în școlile cu profil religios și facultativă în școlile de rând.

Președintele Erdogan este de părere că reintroducerea limbii turci otomane este necesară pentru reconectarea cu trecutul isotric al țării. ,,Sunt aceia care nu vor ca limba aceasta sa fie învățată. Asta reprezintă un mare pericol. Fie că vor sau nu, limba turca otomană va fi predată și învățată în această țară’’, a declarat Erdogan în timpul unui consiliu la Ankara.

Susținătorii noii legi consideră că obligativitatea acestor cursuri este necesară pentru a se păstra legatura cu trecutul. În urma reformelor radicale ale lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern,  limba turcă otomană a fost abolită în anul 1928 și s-a introdus alfabetul latin în detrimentul celui arab. Pe lângă această lege, consiliul a mai votat și alte propuneri controversate precum introducerea unor ore de ,,valori morale’’ în sistemul preșcolar, dar și ore obligatorii de cultură religioasă la clasa întâi în loc de clasa a patra.

De când a preluat președinția Turciei, Erdogan a continuat să fie acuzat în numeroase rânduri că încearcă să islamizeze sistemul de educație prin impunerea orelor de religie în școli. Deciziile încă au nevoie de aprobarea ministerului educației pentru a intra în efect, dar asta nu va reprezenta un impediment în contextul în care deciziile președintelui turc sunt în mare parte aplicate.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *