Home / Politica si... / Conflict / Drama refugiaților sirieni – din paginile presei internaționale, pe marele ecran din România, la festivalul de film documentar One World Romania

Drama refugiaților sirieni – din paginile presei internaționale, pe marele ecran din România, la festivalul de film documentar One World Romania

SYRIA-TERRIBLEAu trecut patru ani de la izbucnirea conflictului din Siria, iar numărul celor care își părăsesc țara, fugind din calea violențelor, este în continuă creștere. Cele mai recente date ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați arată că peste 3,9 milioane de sirieni și-au găsit refugiul, în ultimii ani, în Turcia, Iordania, Liban sau alte țări din regiune. 3,9 milioane de drame, de povești și tot atâtea milioane de vieți al căror curs a fost schimbat definitiv de acest conflict.
În acest context, cea de-a opta ediție a festivalului de film documentar One World România a adus în fața publicului filmul ”Cumplita noastră țară” (”Our terrible country”), un documentar despre fuga din Siria a intelectualului Yassine al-Haj Saleh și a tânărului fotograf-combatant, Ziad Homsi.

Regizat de Mohammad Ali Atassi și Ziad Homsi, care, de la un punct, devine el însuși un personaj al filmului, documentarul prezintă o Sirie ruinată de nenumăratele bombardamente și atacuri ale jihadiștilor.
Yassine al-Haj Saleh, în vârstă de 53 de ani, a petrecut 16 ani în închisorile regimului de la Damasc, s-a ascuns timp de doi ani după izbucnirea conflictului din țara sa și mai apoi s-a stabilit în Douma, la periferia capitalei siriene, împreună cu soția lui, Samira Al-Khalil.

Tânărul său tovarăș, Ziad Homsi, este un fotograf din Ghouta, o suburbie a Damascului, angajat, în același timp, în luptele împotriva armatei regimului lui Bashar al-Assad.

Camera urmărește, în vara anului 2013, traseul scriitorului sirian din Douma, oraș controlat de rebeli, către localitatea sa natală, Raqqa, ocupată de Statul Islamic. De altfel, doi dintre frații lui Yassine al-Haj Saleh au fost răpiți de jihadiști și chiar Ziad Homsi s-a aflat pentru câteva luni în mâinile combatanților Statului Islamic.

Mai mult, în decembrie 2013, înainte de terminarea filmului, soția lui Saleh, Samira Al-Khalil, cu care acesta spera să se revadă cât de curând, a fost și ea răpită împreună cu prietena ei, Razan Zeitouneh, avocat și activist pentru drepturile omului.

Odată ajuns în Raqqa, după o călătorie plină de pericole, intelectualul se vede nevoit să se refugieze în Turcia. Aici, Yassine al-Haj Saleh, care în trecut considera cuvântul „exil” drept o insultă, conștientizează faptul că a devenit ”parte a marelui exod sirian și a speranței siriene de reîntoarcere” într-o țară care „încă își așteaptă libertatea”.

„Cumplita noastră țară” este unul dintre primele documentare care prezintă efectele catastrofale ale atacurilor Statului Islamic asupra Siriei, fiind totodată unul dintre documentarele realizate de sirieni despre războiul din țara lor care a intrat, în ultimii ani, în circuitul festivalelor de film.

Proiectat pe 16 și 19 martie, în cadrul One World România, filmul a primit, în 2014, mențiunea specială la Porto/Post/Doc Film and Media Festival din Portugalia și a fost recompensat cu ”Grand Prix of the International Competition” la FIDMarseille din Franța.

 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Algoritmul discriminării: Cum au contribuit platformele de socializare la propagarea urii față de minoritatea Rohingya

Material realizat de Delia Afilipoaie În luna septembrie a anului 2022, Amnesty International a publicat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *