Home / GeopoliticALL / America Latina / Două regiuni din Chile, declarate zone calamitate în urma unui cutremur de 8,2 grade pe scara Richter

Două regiuni din Chile, declarate zone calamitate în urma unui cutremur de 8,2 grade pe scara Richter

chileChile a declarat două regiuni din nord lovite de un cutremur cu magnitudinea de 8,2 drept zone calamitate. Cel puțin șase persoane sunt cunoscute că au murit și zeci de mii de persoane au fost evacuate. Cutremurul s-a produs la ora locală 23:46, marţi, la 86 de kilometri nord-vest faţă de zona minieră Iquique, relatează BBC.

Zeci de replici au fost raportate de-a lungul nopții, care au provocat pene de curent, incendii și alunecări de teren. Președintele Michelle Bachelet a declarat că țara sa „a trecut cu bine de această situație” și a cerut oamenilor din regiune „să păstreze calmul și să urmeze instrucțiunile din partea autorităților.”

Oficialii au declarat că printre cei morți sunt persoane care au fost zdrobite de prăbușirea pereților sau au murit de atac de cord. Ministrul de Interne a declarat, de asemenea, că aproximativ 300 de femei au evadat dintr-o închisoare din Iquique și doar 26 dintre ele au fost prinse.

Un număr mare de case au fost distruse în Arica, dar pagubele nu sunt cunoscute în totalitate. Cutremurul a afectat și clădiri din Peru și La Paz, Bolivia, la mai mult de 470 de kilometri depărtare de Iquique. Pacific Tsunami Warning Center (TWC) a emis un avertisment pentru Chile, Peru, Ecuador și Panama.

“Am cerut cetățenilor să evacueze toată coasta”, a declarat ministrul chilian Mahmud Aleuy. Evacuări au fost și în Peru, unde valurile au fost mai mari cu 2 metri decât normal și au forțat 200 de persoane să părăsească orașul de pe litoral.

Chile este una dintre cele mai active seismic țări din lume. În 2010, un cutremur cu magnitudinea de 8,8 a provocat un tsunami care a devastat zeci de orașe și mai mult de 700 de persoane au fost omorâte. În 1960, o zonă din sudul țării a fost lovită de un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter, care a provocat 1655 de victime.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *