Home / Politica si... / Drepturi / „Terapia de convertire” a homosexualilor de către consilierii creştini, interzisă în Marea Britanie

„Terapia de convertire” a homosexualilor de către consilierii creştini, interzisă în Marea Britanie

christian therapistsAutoritatea centrală a terapeuților creștini din Marea Britanie, Asociația Consilierilor Creștini (ACC),  a anunţat că le-a cerut angajaţilor săi încetarea aşa-ziselor ”terapiil de convertire” ce au ca scop ”corectarea” homosexualității în ceea ce-i priveşte pe pacienți. Acest lucru a fost decis în urma unor cercetări ce dovedesc că cei tratați în acest fel deveneau depresivi, dezvoltau tendințe sinucigașe și uneori chiar atentau la propria viață, conform unui articol al ziarului The Guardian.

Acest anunț a iscat o serie de izbucniri furioase din partea susținătorilor acestei metode. Aceștia văd ordinul ca pe o încălcare a dreptului la ”tratament” al persoanelor care ”suferă de tendințe homosexuale nedorite”. Prin această practică, s-a căutat să se aducă la suprafață și să se trateze ceea ce era considerat că ar reprezenta motivele principale în cazurile indivizilor care se declarau homosexuali. Abuzul sexual, brutalizarea, mame autoritare sau tați indiferenți sunt numai câteva din aceste motive.

Însă un studiu efectuat de psihologii clinicieni din SUA, Ariel Shidlo și Michael Schroeder, sugerează că adesea acest tratament duce la deteriorarea sănătății mintale. Decizia luată de ACC de a interzice acest tip de tratament vine în urma unor alte declarații din partea altor asociații de psihologie și psihoterapie precum Asociația Britanică pentru Consiliere și Psihoterapie, Consiliul Marii Britanii pentru Psihoterapie, Colegiul Regal de Psihiatrie și Departamentul de Sănătate.

Cu toate astea, o organizație pregătită să se afirme împotriva acestei decizii este Core Issues Trust, o asociație nord-irlandeză care susține drepturile terapeuților creștini de a practica aceast tip de tratament. Aceştia au devenit cunoscuți printre altele şi pentru o campanie de promovare in autobuzele din Londra cu postere în care erau prezente mesaje precum : ”Nu gay! Ex-gay, post-gay și mândru. Treci peste asta!”, acestea fiind interzise în ultimul moment de primarul Boris Johnson, după o sesizare a jurnaliştilor de la The Guardian.

Există și alți terapeuți pregătiți să își exprime nemulțumirea. Lesley Pilkington, ale cărei drepturi de terapeut au fost revocate pentru malpraxis datorită efectuării acestei terapii a afirmat că va da o declarație proprie cu privire la poziția adoptată de ACC.

ACC își susține poziția afirmând că genul acesta de terapii nu pot fi acceptate deoarece pot produce daune mentale pacienților. Aceștia și-au sfătuit toți membrii să nu continue sau să înceapă această practică de acum încolo.  Această decizie a fost salutată de cel mai în vârstă psihiatru al Marii Britanii, profesorul Dinesh Bughra, şi viitor preşedinte al Asociaţiei Mondiale a Psihiatrilor. „Întâmpin acest anunţ ca pe un mare pas înainte. Sper foarte mult ca orice altă organizaţie care nu a făcut  acest lucru deja să o facă în cel mai scurt timp, pentru a salva o speranţă falsă şi a preveni neplăcerea. Psihoterapeuţii şi consilierii ar trebui să se concentreze pe sprijinirea indivizilor de a accepta varietatea umană ca pe o normalitate”, a declarat profesorul Bughra.

 

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *