Home / GeopoliticALL / Acordul privind dosarul nuclear iranian intră în vigoare pe 20 ianuarie

Acordul privind dosarul nuclear iranian intră în vigoare pe 20 ianuarie

SWITZERLAND-IRAN-NUCLEAR-POLITICS-TALKSAcordul interimar încheiat de Teheran și Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) și  menit să deschidă calea soluționării problemei nucleare iraniene va intra în vigoare pe 20 ianuarie, informează Reuters, citând oficiali care au luat parte la negocieri.

”Acordul de la Geneva va fi pus în aplicare începând din 20 ianuarie”, a anunțat un reprezentant al ministerului iranian de Externe, potrivit agenție de presă Mehr. Informația a fost confirmată și de șefa diplomației europene, Catherine Ashton, care a adăugat că i se va cere Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să verifice punerea în aplicare a acordului.

La scurt timp după ce acordul interimar va intra în vigoare, marile puteri și Teheranul vor începe noi runde de negocieri pentru a se ajunge la o soluție definitivă la problema nucleară iranină. ”După ce primul pas este făcut, în scurt timp vom relua negocierile pentru implementarea pasului final. Nu avem încredere în ei… Fiecare pas a fost gândit astfel încât să ne permită să nu ne mai îndeplinim angajamentele dacă vom vedea că cealaltă parte nu își îndeplinește angajamantele sale.”, a declarat ministrul adjunct de Externe de la Teheran, Abbas Araqchi, citat de Reuters.

Președintele Barack Obama a anunțat că Statele Unite și alte națiuni vor începe o ”relaxare modestă” a sancțiunilor economice impuse Republicii Islamice, adăugând că se opune introducerii altor sancțiuni în timpul discuțiilor cu privire la un acord pe termen lung cu Iranul, dar că Washingtonul nu va ezita să impună noi restricții Teheranul dacă se dovedeșe că acesta din urmă nu își respectă angajamentele.

Ridicarea unora dintre sancțiunile dictate de comunitatea internațională va începe în prima zi de aplicare a acordului de șase luni, încheiat la Geneva, deci pe 20 ianuarie, potrivit Reuters care citează declarațiile unui oficial aflat sub protecția anonimatului.

Înalți oficiali din Iran și Uniunea Europeană s-au întâlnit la Geneva, la  sfârșitul săptămânii trecute, pentru a pune la punct detaliile privind aplicarea acordului încheiat pe 24 noiembrie, potrivit căruia Teheranul trebiue să-și reducă activitățile nucleare, în special procesele de îmbogățire a uraniului, în schimbul renunțării la unele sancțiuni economice impuse de marile puteri.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *