Home / GeopoliticALL / America Latina / Chevron obţine anularea unei amenzi-record pentru distrugerea mediului în Ecuador

Chevron obţine anularea unei amenzi-record pentru distrugerea mediului în Ecuador

chevron-crudeCompania petrolieră Chevron a obținut o hotărâre judecătorească din SUA  conform căreia nu mai este obligată să plătească cele 9,5 miliarde $ pentru locuitorii din Ecuador din jungla amazoniană, informează BBC.

În Ecuador, compania Texaco, deținută acum de Chevron, a fost acuzată că a deversat deșeuri toxice în regiunea Lago Agrio timp de 18 ani. Dar un judecător american a spus că „această sentință a fost dată prin mijloace corupte.”

Hotărârea este cel mai recent eveniment în războiul dintre Texaco- cumpărat de Chevron în 2001 și locuitorii din regiunea Lago Agrio din Ecuador.

Compania petrolieră este acuzată de locuitori că a vărsat cu bună știință 68 de miliarde de litri de deșeuri toxice în apă și au aruncat 60 de miliarde de litri de petrol brut în pădurile tropicale. Zona afectată s-ar întinde la 4400 km pătrați, de-a lungul graniței cu Columbia.

Un tribunal din Ecuador a găsit firma vinovată în 2011 și au obligat-o să plătească daune în valoare de 19 miliarde de dolari, deși suma a fost redusă la 9,5 miliarde $ într-o sentință următoare din 2013.

Chevron a argumentat că Texaco a cheltuit 40 de milioane $ pentru a curăța zona în 1990, și deasemenea a semnat un acord cu Ecuador în 1998 prin care compania americană este absolvită de orice responsabilitate ulterioară.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *