Home / GeopoliticALL / America Latina / Chevron obţine anularea unei amenzi-record pentru distrugerea mediului în Ecuador

Chevron obţine anularea unei amenzi-record pentru distrugerea mediului în Ecuador

chevron-crudeCompania petrolieră Chevron a obținut o hotărâre judecătorească din SUA  conform căreia nu mai este obligată să plătească cele 9,5 miliarde $ pentru locuitorii din Ecuador din jungla amazoniană, informează BBC.

În Ecuador, compania Texaco, deținută acum de Chevron, a fost acuzată că a deversat deșeuri toxice în regiunea Lago Agrio timp de 18 ani. Dar un judecător american a spus că „această sentință a fost dată prin mijloace corupte.”

Hotărârea este cel mai recent eveniment în războiul dintre Texaco- cumpărat de Chevron în 2001 și locuitorii din regiunea Lago Agrio din Ecuador.

Compania petrolieră este acuzată de locuitori că a vărsat cu bună știință 68 de miliarde de litri de deșeuri toxice în apă și au aruncat 60 de miliarde de litri de petrol brut în pădurile tropicale. Zona afectată s-ar întinde la 4400 km pătrați, de-a lungul graniței cu Columbia.

Un tribunal din Ecuador a găsit firma vinovată în 2011 și au obligat-o să plătească daune în valoare de 19 miliarde de dolari, deși suma a fost redusă la 9,5 miliarde $ într-o sentință următoare din 2013.

Chevron a argumentat că Texaco a cheltuit 40 de milioane $ pentru a curăța zona în 1990, și deasemenea a semnat un acord cu Ecuador în 1998 prin care compania americană este absolvită de orice responsabilitate ulterioară.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *