Chile

CHILE

ci-lgflagDrapelul tarii: Doua linii orizontale egale, una alba (deasupra), cealalta rosie; un patrat albastru de aceeasi inaltime cu banda alba imprimat peste banda alba, inspre catarg; patratul contine in centru o stea in cinci colturi reprezentand un ghid spre progres si onoare; albastrul simbolizeaza cerul, albul zapada care acopera Anzii, iar rosul reprezinta sangele varsat pentru dobandirea independentei. Design-ul drapelului a fost inspirat de cel al Statelor Unite ale Americii.

ISTORIC: Inainte de sosirea spaniolilor in secolul XVI, imperiul Incas guverna nordul Chile, iar indigenii Mapuche locuiau centrul si sudul actualului teritoriu. Chiar daca Chile si-a declarat independenta in 1810, victoria decisiva impotriva spaniolilor nu a fost obtinuta pana in 1818. In razboiul Pacificului (1879-1883), Chile a invins Peru si Bolivia, obtinand suvernatitea asupra actualelor regiuni din nordul tarii. Abia in 1880, indigenii Mapuche au fost subjugati in totalitate. Dupa o serie de guverne alese prin vot, guvernul marxist condus de Salvador Allende a fost rasturnat in 1973, dupa trei ani de la instalare, in urma unei lovituri militare condusa de generalul Augusto Pinochet, care a condus statul pana la alegerea libera a unui presedinte in 1990. Politici economice rezonante, mentinute constant din anii 1980, au contribuit la o crestere constanta, reducand rata de saracie pana la jumatate, ajutand statul sa asigure angajamentul spre un guvern democratic si reprezentativ. Chile si-a asumat in mod gradual roluri de conducere regionale si internationale, potrivite unui statut al unei natiuni stabile si democratice.

GEOGRAFIE

Localizare: sudul Americii de Sud, pe malul sudului Oceanului Pacific, intre Argentina si Peru.

Coordonate geografice: 30 00 S, 71 00 V

Suprafata totala: 756.102 kilometri patrati,  din care uscat: 743.812 km patrati si 12.290 km patrati de ape

Nota:

Granite: 6.339 kilometri

Tari invecinate: Argentina (5308 km), Bolivia (860 km), Peru (171 km) Tarmuri: 6.435 km

Ape maritime: ape teritoriale: 12 mile maritime

Climat: temperat, desertic in nord; mediteranean in centru; rece si umed in sud

Relief: coaste muntoase joase, vai fertile in centru, munti colturosi din lantul Anzilor in est

Altitudini extreme: cea mai inalta:  Nevado Ojos del Salado 6.880 m  ; cea mai joasa: Oceanul Pacific – 0 m

Resurse naturale: cupru, lemn, fier, nitrati, metale pretioase, molibden, putere hidrologica

Nota: localizare strategica in apropierea rutelor martime de legatura dintre Oceanul Pacific si Atlantic (stramtoarea Magellan, Canalul Beagle, Pasajul Drake), desertul Atacama este una dintre cele mai uscate regiuni de pe Glob, lacul vulcanic de la Ojos del Salado este lacul aflat la cea mai mare altitudine (6.390 m).

POPULATIE

Populatie: 16.888.760 (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 14,33/1.000 de oameni

Rata mortalitatii: 5,97/1.000 de oameni

Populatie urbana: 89% din totalul populatiei

Cele mai mari orase: Santiago (capitala) – 5.883.000 de locuitori, Valparaiso – 865.000 locuitori

Rata mortalitatii infantile: 7,34/1.000 de nasteri vii

Speranta de viata la nastere: 77,7 ani; barbati: 74,44 ani, femei: 81,13 ani

Grupuri etnice: albi si amerindieni albi 95,4%, mapuche 4%, alte grupuri indigene 0,6%

Religii: romano-catolici 70%, evanghelici 15,1%, martorii lui Iehova 1,1%, alti crestini 1%, alte religii 4,3%, atei 8,3%.

POLITICA

Numele tarii

Forma conventionala lunga: Republica Chile

Forma conventionala scurta: Chile

Forma locala lunga: Republica de Chile

Forma locala scurta: Chile

Forma de guvernamant: republica

Capitala: Santiago , coordonate geografice: 33 27 S, 70 40 V

Diviziuni administrative: 15 regiuni (regiones, singular – region); Aisen del General Carlos Ibanez del Campo, Antofagasta, Araucania, Arica y Parinacota, Atacama, Biobio, Coquimbo, Libertador General Bernardo O’Higgins, Los Lagos, Los Rios, Magallanes y de la Antartica Chilena, Maule, Region Metropolitana (Santiago), Tarapaca, Valparaiso

Independenta: 18 septembrie 1810 (fata de Spania)

Ziua Nationala: 18 septembrie (ziua independentei)

Constitutia: 11 septembrie 1980, in vigoare din 11 martie 1981, amendata de mai multe ori

Sistem juridic: dreptul civil influentat de mai multe sisteme legale civile din Vestul Europei; Curtea Suprema revizuieste actele legislative

Drept de vot: 18 ani, vot universal si obligatoriu

Puterea executiva

Seful statului: presedintele (Sebastian Pinera Echenique, de la 11 martie 2010), care este totodata seful statului si liderul guvernului

Liderul Guvernului: presedintele (Sebastian Pinera Echenique, din 11 martie 2010)

Alegeri: presedintele este ales prin vot popular pentru un singur mandat de patru ani; ultimele alegeri au avut loc pe 13 decembrie 2009 (primul tur de scrutin) si 17 ianuarie 2010 (al doilea tur). Urmatoarele alegeri sunt programate in decembrie 2013

Puterea legislativa: Congres National bicameral (sau Congreso Nacional), constituit din Senat (Senado) – 38 de membri, alesi prin vot popular pentru un mandat de opt ani, alegeri pentru jumatate din locuri o data la patru ani – si Camera Deputatilor (Camara de Diputados) – 120 de locuri, membrii sunt alesi pentru un mandat de patru ani.

Puterea juridica: Curtea Suprema (Corte Suprema) – judecatorii sunt numiti de presedinte si confirmati de Senat, in urma unei liste inaintata de Curte; presedintele Curtii Supreme este ales la fiecare trei ani de cei 20 de membri ai Curtii; Tribunalul Constitutional (opt membri – cate doi nominalizati de catre Senat, Camera Deputatilor, Curtea Suprema si Consiliul National de Securitate – revizuieste constitutionalitatea legilor aprobate de Congres).

Codul de internet al tarii: .cl.

Dispute transnationale:

Internationale: Chile si Peru au reactionat la cererea Boliviei de a restaura coridorul Atacama, cedat catre Chile in 1884, dar Chile a oferit in schimb acces maritim nerestrictionat, dar nu si suveran, asupra gazului natural din Bolivia; Chile a respins legislatia unilaterala din Peru pentru a schimba latitudinea granitei maritime cu Chile la o linie echidistanta cu axa de sud-vest in favoarea Peru, in octombrie 2007. Peru a dus plangerea privind granita maritima cu Chile la Curtea Internationala de Justitie. Chile are pretentii teritoriale in Antarctica (Teritoriul Chilian Antarctic) care se suprapun partial cu cele ale Argentinei si Marii Britanii; comisia comuna vamala, stabilita de Chile si Argentina in 2001, nereusind sa cartografieze si sa demarcheze granitele in Campul de Gheata al Anzilor de Sud (Campo de Hielo Sur).

Droguri ilicite: tara de tranzit pentru cocaina destinata Europei si regiunii sud-americane; activitati de spalare a banilor, in special in Zona de Liber Schimb Iquique; consumul domestic de cocaina este in crestere, facand din Chile un important consumator la nivel mondial (2008).

 ci_large_locatorci-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *