Home / Statele Lumii / Capul Verde

Capul Verde

CAPUL VERDE

cv-lgflagDrapelul tarii: cinci benzi orizontale inegale; cea de sus este albastra si acopera jumatate din latimea steagului, urmata de trei benzi colorate in alb, rosu si alb, fiecare cu o suprafata de 1/12 din latimea totala, si inca o banda albastra, in jos, cu o suprafata de un sfert din latimea totala; un cerc de 10 stele galbene in cinci colturi, cu centrul plasat pe banda rosie este pozitionat la 3/8 din lungimea totala a drapelului, pornind de la catarg; albastrul reprezinta marea si cerul, cercul celor 10 stele reprezinta cele 10 insule principale unificate sub natiune, benzile simbolizeaza drumul catre formarea tarii realizat prin pace (alb) si efort (rosu).

ISTORIC: insulele nelocuite au fost descoperite si colonizate de Portugalia in secolul XV; Cape Verde a devenit ulterior un centru pentru tranzactionarea sclavilor africani, iar ulterior un important punct de oprire pentru alimentare pentru navele de pescuit si transport transatlantic. Dupa obtinerea independentei in 1975, si declararea interesului de unificare cu Guinea-Bissau, un sistem unipartid a fost stabilit si mentinut pana la primele alegeri multipartide organizate in 1990. Cape Verde continua sa fie un exponent al unui dintre cele mai stabile guverne democratice din Africa. Mai multe perioade secetoase in timpul celei de-a doua jumatati a secolului XX au provocat dificultati semnificative si a generat o emigrare majora. Drept urmare, populatia expata din Cape Verde este mai mare decat cea domestica. Cei mai mai multi cetateni au stramosi atat africani, cat si portughezi.

GEOGRAFIE

Localizare: vestul Africii, grupare de insule in nord-vestul Oceanului Atlantic; in vestul Senegalului

Coordonate geografice: 16 00 N, 24 00 V

Suprafata totala: 4.033 kilometri patrati,  din care uscat: 4.033 km patrati si 0 km patrati de ape

Nota:

Granite: 0 kilometri

Tari invecinate: niciuna. Tarmuri: 965 kilometri

Ape maritime: ape teritoriale: 12 mile maritime.

Climat: temperat; veri calde si uscate; precipitatii sporadice

Relief: abrupt, accidentat, stancos, vulcanic

Altitudini extreme: cea mai inalta: muntele Fogo – 2.829 m ; cea mai joasa: Oceanul Atlantic – 0 m

Resurse naturale: sare, piatra de bazalt, calcar, caolin, peste, argila, gips

Nota: localizare strategica la 500 km de coasta de vest a Africii, in apropierea principalelor rute maritime; nod de comunicatii important; important punct maritim si de realimentare.

POPULATIE

Populatie: 516.000 (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 21,47/1.000 de oameni

Rata mortalitatii: 6,34/1.000 de oameni

Populatie urbana: 61%

Cele mai mari orase: Praia (capitala – 125.000 locuitori)

Rata mortalitatii infantile: 26,94/1.000 de nasteri vii

Speranta de viata la nastere: 70,7 ani; barbati: 68,51 ani, femei: 72,96 ani

Grupuri etnice: creoli (mulatto) – 71%, africani – 28%, europeni – 1%.

Religii: romano-catolici (influentata de credintele indigene), protestanti (majoritatea din Biserica Nazarene)

POLITICA

Numele tarii: Capul Verde

Forma conventionala lunga: Republica Capului Verde

Forma conventionala scurta: Capul Verde

Forma locala lunga: Republica de Cabo Verde

Forma locala scurta: Cabo Verde

Forma de guvernamant: republica

Capitala: Praia (125.000 locuitori), coordonate geografice: 14 55 N, 23 31 V

Diviziuni administrative: 17 municipalitati (concelhos, singular – concelho): Boa Vista, Brava, Maio, Mosteiros, Paul, Praia, Porto Novo, Ribeira Grande, Sal, Santa Catarina, Santa Cruz, Sao Domingos, Sao Filipe, Sao Miguel, Sao Nicolau, Sao Vicente, Tarrafal.

Independenta: 5 iulie 1975 (fata de Portugalia)

Ziua Nationala: ziua independentei – 5 iulie 1975.

Constitutia: 25 septembrie 1992; o revizuire majora a avut loc pe 23 noiembrie 1995 a crescut substantial puterile presedintelui; o revizuire din 1999 a creat pozitia de ombudsman (Provedor de Justicia)

Sistem juridic: sistemul dreptului civil din Portugalia

Drept de vot: 18 ani, vot universal

Puterea executiva:

Seful statului: presedintele (Jorge Carlos Fonseca – din 9 septembrie 2011)

Liderul Guvernului: primul-ministru (Jose Maria Pereira Neves – din 1 februarie 2001). Cabinetul de ministri este investit de presedinte, la nominalizarea primului ministru.

Alegeri: presedintele este ales prin vot popular pentru un mandat de cinci ani (eligibil pentru un al doilea mandat); premierul este nominalizat de Adunarea Nationala si investit de catre presedinte. Ultimele alegeri au avut loc pe 7 august 2011, urmate de un al doilea tur pe 21 august, urmatoarele sunt programate in 2016.

Puterea legislativa: Adunarea Nationala, unicamerala (Assembleia Nacional) – 72 de membri, alesi prin vot popular pentru un mandat de cinci ani. Ultimele alegeri au avut loc pe 6 februarie 2011, urmatoarele sunt programate in 2016.

Puterea juridica: Tribunalul Suprem al Justitiei; Curtea de Audit; Curtile Militare; Curtile Fiscale si Vamale.

Codul de internet al tarii: .cv.

Dispute transnationale:

Droguri ilicite: punct de tranzit pentru cocaina din America Latina cu destinatia Europa de Vest, in mod particular din cauza legaturilor lusofone cu Brazilia, Portugalia si Guinea-Bissau; a inceput sa ia masuri pentru a combate spalarea de bani, inclusiv reforma anti-spalare de bani din 2002 care criminalizeaza spalarea de bani rezultata ca urmare a traficului de narcote, precum si alte infractiuni, respectiv implementarea Unitatii de Inteligenta Financiara in 2008.

cv_large_locatorcv-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Procurorul general de la Londra susține că umaniștii și ateii se amăgesc singuri. Asociația Umanistă Britanică reacționează

Asociația Umanistă Britanică(BHA) l-a criticat pe procurorul general, Dominic Grieve, care a declarat că umaniștii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *