Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 31 mai

Azi, dar candva – 31 mai

31 mai 1809 – A decedat Franz Joseph Haydn, compozitor austriac, reprezentant al Iluminismului, una dintre cele mai importante personalitati pentru dezvoltarea stilului clasic in muzica in secolul XVIII. A contribuit la stabilirea formelor si stilurilor pentru cvartetul de coarde si pentru simfonie. Incepand cu anii 1760, faima lui s-a raspandit in intreaga Europa. S-a aflat mare parte din viata in serviciile familiei Esterhazy, una dintre cele mai bogate si mai influente din Imperiul Austriac, fiind cunoscuta ca patroana a muzicii. La un moment dat, l-a avut ca elev pe Ludwig van Beethoven, caruia ii prezisese un viitor stralucit. Haydn a fost un compozitor extrem de prolific: opera sa completa cuprinde 106 simfonii, 68 de cvartete de coarde, 32 de divertismente pentru orchestra mica, 126 de tertete pentru bariton, viola si violoncel, 29 de tertete pentru pian, vioara si violoncel, 47 de sonate pentru pian, 14 mise si 6 oratorii. Alaturi de Wolfgang Amadeus Mozart si Ludwig van Beethoven, Franz Joseph Haydn face parte din randul marilor personalitati muzicale ale epocii clasice vieneze.

31 mai 2009 – A decedat Millvina Dean, ultima supravietuitoare a naufragiului celebrului vas “Titanic”.

31 mai 2006 – A decedat Raymond Davis Jr, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2002 impreuna cu Masatoshi Koshiba.

31 mai 1979 – Zimbabwe isi declara independenta.

31 mai 1961 – Africa de Sud devine republica independenta.

31 mai 1941 – S-a nascut Louis Ignarro, farmacolog italian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1998 impreuna cu Robert Furchgott si Ferid Murad.

31 mai 1938 – A decedat Max Blecher, important prozator roman. Acesta a suferit de o boala pe atunci incurabila, morbul lui Pott, tuberculoza la coloana vertebrala. Cu o sensibilitate maladiva, si-a transpus suferinta indurata in lucrarile “Intamplari din irealitatea imediata”, “Inimi cicatrizate” si “Vizuina luminata”.

31 mai 1931 – S-a nascut John Robert Schrieffer, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1972 impreuna cu John Bardeen si Leon Neil Cooper.

31 mai 1887 – S-a nascut Saint-John Perse, poet francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1960.

31 mai 1986 – A decedat James Rainwater, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1975.

31 mai 1819 – S-a nascut Walter “Walt” Whitman, important poet american a carui colectie de versuri “Fire de iarba” (“Leaves of grass”, 1855) reprezinta o piatra de hotar in istoria literaturii americane. Si-a castigat mai intai faima ca simbol al democratiei americane, apoi ca poet. Telul sau era sa se ridice deasupra poemului traditional, sa depaseasca estetica obisnuita si totusi, oglindind societatea americana, sa-i ajute pe poet si cititor sa inteleaga natura experientei americane si pe ei insisi. Whitman este unul dintre cei mai influenti si controversati poeti (unele dintre poemele sale au fost considerate obscene, el insusi avand probleme cu propria sexualitate) din canonul american, opera sa fiind tradusa in zeci de limbi. Desi juca rolul poetului neimblanzit, era un om linistit si curtenitor. La momentul mortii, acesta era mai apreciat in Europa decat in SUA.

31 mai 1594 – A decedat Tintoretto (nume real: Jacopo Robusti), unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai scolii venetiene de pictura si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai manierismului italian. Acesta a lucrat aproape numai in Venetia. Contraste puternice de lumina-intuneric, vivacitatea culorii si o conceptie dinamica a spatiului caracterizeaza marile compozitii pe care le-a creat pentru biserici venetiene, pentru confrerii si la comanda statului, pentru Palatul Dogilor. Si-a dedicat artei toata energia si tot entuziasmul, lasand posteritatii o opera de o forta dramatica unica. Alaturi de Tizian si Veronese, Tintoretto este cel mai important pictor venetian al secolului XVI. Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numara: “Adultera in fata lui Hristos” (1547), “Sfantul Marcu salvand viata unui sclav” (1548), “Marte si Venus surprinsi de Vulcan” (1555), “Suzana si batranii” (1560-1565), “Rastignirea” (1565), “Rapirea corpului Sfantului Marcu” (1562), “Crearea Caii Lactee” (1575-1580), “Adoratia pastorilor” (1579-1581).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *