Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 29 mai în lume – Marea Barieră de Corali nu mai poate fi salvată în forma sa actuală, primarul Parisului interzice un festival exclusiv feminist dedicat persoanelor de culoare, iar președintele Rusiei reprezintă „cea mai mare amenințare pentru securitatea globală”

A fost 29 mai în lume – Marea Barieră de Corali nu mai poate fi salvată în forma sa actuală, primarul Parisului interzice un festival exclusiv feminist dedicat persoanelor de culoare, iar președintele Rusiei reprezintă „cea mai mare amenințare pentru securitatea globală”

Marea Barieră de Corali, un important vestigiu natural care oferă beneficii pentru menținerea echilibrului ecosistemului global, nu mai poate fi salvată în forma sa prezentă din cauza ”rapiditiății extraordinare” pe care schimbările climatice o provoacă asupra mediului înconjurător, au declarat experți ai unei comisii guvernamentale din Australia, potrivit The Independent. Aceștia au îndemnat luarea imediată a unor măsuri pentru menținerea ”funcției ecologice” a unuia dintre siturile patrimoniului mondial UNESCO, în condițiile în care ”sănătatea ecologică” a acestuia se diminuează dramatic. La fel ca și alte recife de corali din lume, cele care alcătuiesc ”Marea Barieră” sunt afectate de fenomenul de albire, care deși nu este mereu fatal, reprezintă principala cauză a dispariției acestora din cauza încălzirii temperaturii apei oceanului. 95% din zonele cercetate în 2016 de către experți au fost afectate de acest fenomen, aceștia sesizând ”cea mai largă suprafață de recif mort înregistrată vreodată” în apropierea țărmurilor, pe o fâșie care se întinde pe circa 700 de kilometri.

Armata filipineză a declarat că este aproape de a recuceri orașul Marawi, aflat sub ocupația rebelilor Maute, care și-au revendicat afilierea la Statul Islamic, după ce mai multe poziții ale acestora au fost lovite de tiruri de rachetă, informează Reuters. Până acum, peste 100 de persoane și-au pierdut viața în ciocnirile dintre cele două tabere, majoritatea victimelor fiind înregistrate în rândul insurgenților islamiști. Mai mulți civili și-au pierdut viața la rândul lor, însă majoritatea locuitorilor orașului s-au refugiat. Sursele militare au precizat că rebelii musulmani mai sunt prezenți în doar nouă din cele 96 de cartiere ale orașului.

Zeci de mii de civili din zonele care încă mai sunt controlate de Statul Islamic în Mosul se confruntă cu o criză de alimente, apă și medicamente, potrivit Organizației Națiunilor Unite, într-un moment în care coaliția armată irakiană sprijinită de Statele Unite ale Americii, a lansat un asalt final asupra zonelor ocupate de militanții ISIS, informează Reuters. Comisarul ONU pentru ajutor umanitar, Lise Grande, a anunțat că circa 200.000 de oameni se află în continuare în zona asediată. Forțele guvernamentale au răspândit pe calea aerului fluturași de hârtie cu mesaje în care îndeamnă populația civilă să părăsească zona, însă oamenii sunt reticenți să dea curs inițiativei de teama de a nu fi prinși în schimburile de focuri dintre cele două tabere.

Inundațiile și alunecările de teren au provocat moartea a cel puțin 151 de persoane în Sri Lanka, după un val de ploi abundente care au afectat insula din Oceanul Indian, precizează The Guardian. Alte 111 de persoane sunt date dispărute, în timp ce 95 sunt rănite după cele mai catastrofale căderi de precipitații din zonă din 2003, potrivit Centrului pentru Managementul Dezastrelor din țară. În continuare, meteorologii au avertizat că sunt așteptate ploi abundente, cu căderi de apă de circa 100 de milimetri în zona centrală din Sri Lanka. Circa 500.000 de persoane sunt afectate de dezastrul provocat de ploi, o parte a populației din Sri Lanka, unul dintre cele mai sărace state din Asia, trebuind să fie evacuată din zonele cel mai grav afectate.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și omologul său rus, Vladimir Putin, au avut o întrevedere descrisă drept ”un schimb deschis” de păreri de către liderul de la Vesailles, cu ocazia unei vizite efectuate la Paris de către președintele Rusiei, potrivit BBC. Cei doi lideri au discutat despre o serie de subiecte față de care Franța și Rusia au poziții diferite, însă Macron a subliniat că dorește să coopereze cu Rusia în privința rezolvării conflictului din Siria și pentru combaterea terorismului. În schimb, Putin și-a manifestat intenția de a întări relațiile economice dintre cele două state, pe fondul restricțiilor economice impuse Rusiei.

Câteva milioane de yemeniți se confruntă cu o criză acută de alimente, după un conflict izbucnit în urmă cu doi ani, în timp ce lumea musulmană a început să celebreze luna sfântă a Ramadanului, informează Al Jazeera. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, circa 17 milioane de persoane, dintre care 2 milioane de copii, se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare de pe Glob. În Yemen, câte un copil care nu a împlinit încă vârsta de 5 ani moare în medie la 10 minute din cauza unor afecțiuni care pot fi prevenite în mod normal, se arată și într-un raport al UNICEF din luna decembrie. În prezent, Yemen se confruntă și cu o criză de holeră, care a afectat aproape 30.000 de oameni. Iar dacă în mod obișnuit, în timpul lunii Ramadanului musulmanii își fac provizii și cumpără alimente, în cazul comercianților din Yemen, magazinele sunt aproape goale, iar puținele provizii disponibile sunt innaccesibile majorității populației, din cauza prețurilor foarte mari provocate de conflictele din această țară.

Președintele Vladimir Putin reprezintă o amenințare mai mare pentru securitatea globală decât Statul Islamic, potrivit senatorului republican american John McCain, care efectuează o vizită în Australia, informează the Guardian. Senatorul republican, fost candidat la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, a acordat un interviu postului ABC, în care a afirmat că președintele Trump l-a ”enervat” și și-a manifestat îngrijorarea cu privire la acuzațiile care i se aduc ginerelui lui Trump, Jared Kushner, cu privire la intenția acestuia de a crea un canal secret de comunicare cu Rusia. Întrebat cum evaluează amenințările la securitatea globală pe care le reprezintă Putin, McCain a replicat: ”Cred că acesta reprezintă prima și cea mai importantă amenințare, mai mult chiar decât ISIS”. Acesta a adăugat că în timp ce ISIS ”poate să provoace lucruri teribile și sunt îngrijorat despre ce ar putea să se întâmple cu credința musulmană…însă rușii sunt cei care au încercat să distrugă fundamentele democrației și asta prin încercarea de a schimba rezultatul unor alegeri în America”. McCain a mai precizat că nu are dovezi că rușii ar fi reușit în această tentativă, ”însă aceștia au încercat și continuă să încerce să influențeze alegeri”. Senatorul republican a exemplificat acest lucru, amintind despre încercările Rusiei de a influența alegerile din Franța, precum și faptul că acest stat a ”dezmembrat Ucraina, un stat suveran”.

Ministrul agriculturii din Bulgaria, Rumen Porojanov, a declarat că experți guvernamentali au fost trimiși să achiziționeze alimente și băuturi din supermarket-urile occidentale pentru a le compara cu produse de același fel puse la vânzare în țară, pentru a stabili dacă există diferențe de calitate între acestea, anunță The Guardian. Bulgaria este unul dintre statele est-europene care acuză companiile multinaționale producătoare de alimente că distribuie alimente de calitate inferioară pe piața din regiune. ”Săptămâna viitoare, vom cumpăra produse identice care sunt vândute pe piața din Bulgaria de către marile lanțuri producătoare și com începe analiza”, a declarat Porojanov. Inițiativa este sprijinită de proaspat reinstalatul premier în funcție din Bulgaria, Boiko Borisov, care consideră că situația reprezintă o reminiscență a moștenirii din perioada Războiului Rece. ”Este innacceptabil și insultător. Poate asta este o reminiscență a apertheidului – pentru unii, mâncarea trebuie să fie de o calitate superioară, iar pentru alții, în Europa de Est, de calitate inferioară”, a afirmat premierul bulgar.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anulat un festival feminist dedicat persoanelor de culoare din capitala franceză, motivând că acestea este discrminatoriu deoarece ”interzice accesul persoanelor albe”, informează The Guardian. Prima ediție a Festivalului Nyansapo, programată între 28 și 30 iulie la un centru cultural din Paris, se promova drept ”un eveniment izvorât din feminismul negru și activism la o scară europeană”. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, 80% din suprafața de desfășurare a festivalului era rezervată ca spațiu pentru femeile de culoare. Un alt spațiu urma a fi rezervat pentru o zonă ”non-mix” pentru bărbații de culoare, iar un altul urma să fie liber pentru public. Primarul capitalei franceze a condamnat vehement organizarea acestui eveniment, afirmând că își rezervă dreptul de a-i acționa în judecată pentru discriminare pe organizatorii festivalului.

Dayow Mohamed Hassan, un bărbat de 44 de ani din Somalia, a fost ucis prin lapidare după ce a fost judecat de un tribunal islamic și condamnat pentru adulter, informează BBC. Bărbatul a fost îngropat până la gât și lovit cu pietre de către militanți ai grupării Al-Shabab. Acesta fusese condamnat pentru că s-a aflat într-o relație ilegală cu o femeie pe care a lăsat-o însărcinată, în ciuda faptului că avea deja două soții. Procesul a pornit de la acuzațiile femeii care a depus o plângere împotriva lui Hassan, pe care l-a acuzat de viol, însă curtea de judecată l-a inculpat pentru adulter, deoarece aceasta este o acuzație mai ușor de dovedit. Bărbatul a fost executat în satul Ramo Adey din regiunea central-sudică Bay, pe care militanții Al-Shabab o controlează în ciuda tentativelor guvernului din Somalia și a unei prezențe militare a Uniunii Africane de a restaura ordinea în acest stat, care suferă de mai bine de două decenii de pe urma unui război civil.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 9 aprilie în lume – Oficialii Curții Supreme din Arizona au reintrodus interdicția avorturilor în temeiul unei legi din secolul al XIX-lea, Oficialii din Turcia au restricționat exporturile a 54 de produse către Israel până la încetarea focului din Gaza, Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat că statul nu va bloca nici o vânzare de arme către Israel

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Fostul președinte al Africii de Sud, …