Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 3 februarie

Azi, dar candva – 3 februarie

3 feb 1468 – A decedat Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, inventator german, renumit pentru contributia sa remarcabila la tehnologia tiparului. Acesta este inventatorul unei metode de tiparire cu litere mobile, inventie care include elemente unice, cum ar fi: un mulaj, cu ajutorul caruia literele puteau fi aranjate ordonat si in cantitati mari; un aliaj poligrafic; o presa noua, utilizata la obtinerea hartiei si legatul cartilor; o cerneala tipografica pe baza de ulei. Inventia lui Gutenberg, care a influentat cursul civilizatiei occidentale, a constituit punctul de plecare pentru elementele de baza ale culegerii tipografice timp de 500 de ani, permitand producerea in masa a cartilor. Capodopera lui Gutenberg si prima carte tiparita cu litere mobile a fost “Biblia cu 24 de randuri”, terminata in 1455.

3 feb 1954 – A decedat Ionel Teodoreanu, scriitor si avocat roman. S-a bucurat de mare succes la public, mai ales cu trilogia “La Medeleni” (1925-1927) si cu “Ulita copilariei” (1923), lucrari de atmosfera, cu personaje traind destine dramatice proiectate pe fundalul vietii patriarhale, evocatoare ale copilariei si adolescentei.

3 feb 1924 – A decedat Thomas Woodrow Wilson, al 28-lea presedinte al SUA, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1919.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *