Home / Statele Lumii / Brunei

Brunei

BRUNEI

bx-lgflagDrapelul tarii: galben cu doua benzi diagonale, una alba (deasupra, de aproape doua ori mai groasa) si neagra, incepand de la partea superioara a catargului; emblema nationala in rosu este imprimata deasupra, in centru; galbenul este culoarea regalitatii si simbolizeaza sultanatul; benzile alba si neagra denota ministrii-sefi ai Bruneiului; emblema include cinci componente principale: un steag cu coada de randunica, umbrela regala reprezentand monarhia, cele doua aripi cu patru pene simbolizeaza justitia, calmul, prosperitatea si pacea, cele doua maini deschise si orientate superior semnifica juramantul guvernului de a pastra si promova bunastarea poporului, iar semiluna denota Islamul, religia de stat; motto-ul statului „Orice lucru este platit cu ajutorul lui Dumnezeu” apare in litere arabe pe baza semilunii; pe o panglica aflata sub semiluna scrie „Brunei, Lacasul Pacii”.

ISTORIC: Influenta Sultanatului Brunei a atins apogeul in perioada secolelor XV-XVII, cand si-a extins controlul asupra zonelor costale din nordvestul Borneo si din sudul Filipinelor. Brunei a intrat ulterior intr-o perioada de declin din cauza luptelor interne legate de succesiunea ragala, a expansiunii coloniale a puterilor europene si a piratilor. In 1888, Brunei a devenit protectorat britanic; si-a obtinut independenta in 1984. La conducerea statului se afla aceeasi familie de mai bine de sase secole. Brunei beneficiaza de importante campuri de titei si gaze naturale, sursa unuia dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din Asia.

GEOGRAFIE

Localizare: sud-estul Asiei, invecinata cu Marea Chinei de Sud si cu Malaiezia

Coordonate geografice: 4 30 N, 114 40 E

Suprafata totala: 5.765 kilometri patrati,  din care uscat: 5.265 km patrati si 500 km patrati de ape

Granite: 381 km

Tari invecinate: Malaiezia (381 km) Tarmuri: 161 km

Ape maritime: ape teritoriale: 12 mile marine

Climat: tropical; fierbinte, umed, ploios

Relief: aproape de principalele linii maritime din Marea Chinei de Sud care leaga Oceanul Indian de cel Pacific; tara este impartita fizic in doua regiuni separate de Malaiezia; una dintre zone este aproape o enclava in cadrul Malaieziei.

Altitudini extreme: cea mai joasa – Marea Chinei de Sud – 0 m; cea mai inalta: Bukit Pagon – 1.850 m

Resurse naturale: petrol, gaze naturale, lemn

 POPULATIE

Populatie: 401.890 (estimare iulie 2011)

Rata natalitatii: 17,87/1.000 de oameni

Rata mortalitatii: 3,35/1.000 de oameni

Populatie urbana: 76%

Cele mai mari orase: Bandar Seri Begawan (capitala) – 22.000 de locuitori

Rata mortalitatii infantile: 11,51/1.000 de nasteri vii

Speranta de viata la nastere: 76,17 ani; barbati: 73,91 ani, femei: 78,53 ani

Grupuri etnice: malay 66,3%, chinezi 11,2%, indigeni 3,4%, altii 19,4% (estimat 2001)

Religii: musulmani (religie oficiala) 67%, budisti 13%, crestini 10%, altii (inclusiv credinte indigene) 10%

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala lunga: Brunei Darussalam

Forma conventionala scurta: Brunei

Forma locala lunga: Negara Brunei Darussalam

Forma locala scurta: Brunei

Forma de guvernamant: sultanat constitutional (cunoscut pe plan local drept Monarhie Malay Islamica)

Capitala: Bandar Seri Begawan , coordonate geografice: 4 53 N, 114 56 E

Diviziuni administrative: 4 districte (daerah): Belait, Brunei-Muara, Temburong si Tutong

Independenta: 1 ianuarie 1984 (fata de Marea Britanie)

Ziua Nationala: 23 februarie (1984) – data independentei fata de protectoratul britanic

Constitutia: 29 septembrie 1959 (unele prevederi au fost suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta in decembrie 1962; altele odata cu declararea independentei de la 1 ianuarie 1984)

Sistem juridic: sistem legal mixt bazat pe dreptul comun britanic si pe dreptul islamic

Drept de vot: 18 ani pentru alegerile locale; vot universal

Puterea executiva:

Seful statului: sultanul si primul ministru Sir Hassanal Bolkiah (din 5 octombrie 1967); nota – monarhul este atat seful statului cat si liderul Guvernului

Liderul Guvernului: sultanul si primul ministru Sir Hassanal Bolkiah (din 5 octombrie 1967)

Cabinetul executiv: Consiliul sau Cabinetul Ministrilor investit si prezidat de monarh; se ocupa de problemele executive; nota – exista de asemenea si un Consiliu Religios (membrii sunt numiti de monarh) care da sfaturi pe marginea problemelor religioase, un Consiliu Privat (membrii sunt numiti de monarh) care se ocupa de problemele constitutionale, si un Consiliu de Succesiune (membrii sunt numiti de monarh) care determina succesiunea la tron daca apare nevoia.

Alegeri: nu exista, monarhia este ereditara

Puterea legislativa: Sultanul a numit un Consiliu Legislativ cu 29 de membri in septembrie 2005; a crescut numarul acestora la 33 in iunie 2011; consiliul se intruneste anual in martie. Ultimele alegeri au avut loc in martie 1962. Nota: Consiliul Legislativ s-a intrunit pe 25 septembrie 2004 pentru prima data dupa 20 de ani, cu 21 de membri investiti de Sultan; a trecut amendamentele constitutionale care au pus bazele unui consiliu cu 45 de membri, dintre care 15 membri alesi; niciun interval de timp pentru data unor alegeri nu a fost anuntat de atunci.

Puterea juridica: Curtea Suprema – seful justitiei si judecatorii sunt desemnati de monarh pentru mandate de trei ni; Comitetul Judiciar al Consiliului Privat din Londra este ultima curte de apel pentru cazuri civile; tribunalele Sharia se ocupa de legile islamice (2006)

Codul de internet al tarii: .bn.

Dispute transnationale:

Internationale: Malaiezia a cedat doua blocuri de concesionare a hidrocarburilor catre Brunei, in schimbul renuntarii Sultanului la coridorul Limbang, care divizeaza Brunei; cu toate acestea, Brunei pretinde o granita maritima extinsa impartita egal cu Vietnamul, fapt care reprezinta o pretentie implicita asupra Recifului Lousia.

Traficul de persoane: in prezent, Brunei este o destinatie, si intr-o masura mai mica, o tara de tranzit pentru barbatii si femeile care sunt victimele muncii si prostitutiei fortate; barbatii si femeile din Indonezia, Malaiezia, Filipine, Pakistan, India, Bangladesh, China si Thailanda migreaza in Brunei pentru slujbe domestice sau alte oferte de munca necalificata, insa uneori se confrunta cu conditia de servitudine involuntara dupa ce se angajeaza. Guvernul nu a reusit sa condamne vreun caz de trafic de carne vie folosind legea anti-trafic de persoane din 2004, nu a oferit dovezi clare de implicare in lupta impotriva traficului de persoane si nu a identificat sau asistat vreo victima in acest sens.

Droguri ilicite: traficul de droguri si importurile ilegale de substante controlate reprezinta infractiuni serioase in Brunei si pot fi soldate cu condamnari la pedeaspsa cu moartea.

bx_large_locatorbx-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *