Home / Statele Lumii / Brazilia

Brazilia

BRAZILIA

br-lgflagDrapelul tarii: verde cu un diamant mare de culoare galbena in centru, care contine un glob celestial cu 27 de stele in cinci colturi; globul are o banda care-i traverseaza ecuatorul, pe care este imprimat motto-ul „ORDEM e PROGRESSO” (Ordine si Progres); drapelul actual a fost inspirat de stindardul fostului Imperiu al Braziliei (1822-1889); pe steagul imperial, verdele reprezenta Casa Braganza a lui Pedro I, primul imparat al Braziliei, in timp ce galbenul provenea de la origina familiei Habsburg a sotiei sale; pe actualul drapel verdele reprezinta padurile tarii, iar rombul galben bogatia sa minerala; cercul albastru si stelele, care au inlocuit blazonul steagului original, descriu cerul de deasupra Rio de Janeiro in dimineata de 15 Noiembrie 1889 – ziua proclamarii Republicii Brazilia; numarul stelelor s-a modificat odata cu crearea de noi state de la 21 cate erau initial, la 27 (cate o stea pentru fiecare stat si Districtul Federal).

ISTORIC: Dupa mai bine de trei secole sub guvernare portugheza, Brazilia si-a obtinut independenta in 1822, mentinand un sistem monaral de guvernamant pana la abolirea sclaviei, in 1888, si a proclamarii ulterioare a unei republici, de catre armata, in 1889. Exportatorii brazilieni de cafea au dominat scena politica a tarii pana la ascensiunea in fruntea statului a lui Getulio Vargas, in 1930. De departe cel mai mare stat ca suprafata si cel mai populat din America Latina, Brazilia a avut de suferit mai bine de o jumatate de secol ca urmare a unui regim militar, care a cedat abia in 1985 puterea catre o guvernare civila, in urma unui proces pasnic. Brazilia continua sa cunoasca o crestere industriala si a sectorului agricol si in zilele noastre. Datorita exploatarii vastelor resurse naturale, precum si a fortei de munca substantiale de care dispune, Brazilia reprezinta cea mai mare economie a Americii de Sud si totodata o putere regionala care este printre primele din zona care a inceput o revenire economica. In ianuarie 2010, Brazilia a primit un mandat de doi ani pentru una dintre pozitiile nepermanente din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

GEOGRAFIE

Localizare: estul Americii de Sud, pe tarmul Oceanului Atlantic

Coordonate geografice:10 00 S, 55 00 W

Suprafata totala: 8,514,877 kilometri patrati, din care uscat: 8.459.417 km patrati si 55.460 km patrati de ape

Nota: sunt incluse Arquipelago de Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin Vaz, si Penedos de Sao Pedro e Sao Paulo

Granite: 16.885 km

Tari invecinate: Argentina 1.261 km, Bolovia 3.423 km, Columbia 1.644 km, Guyana Franceza 730 km, Guyana 1.606 km, Paraguay 1.365 km, Peru 2.995 km, Suriname 593 km, Uruguay 1.068 km si Venezuela 2.200 km. Tarmuri: 7.491 km

Ape maritime: mare teritoriala: 12 mile marine, zona adiacenta: 24mm, zona exclusiva economica 200 mm, platou continental: 200 mm sau pana la marginea platoului continental

Climat: in general climat tropical, dar temperat in sud

Relief: forme drepte care coboara spre campii in nord; dealuri si munti in numar mic si o linie subtire de litoral

Altitudini extreme: cea mai joasa: Oceanul Atlantic – 0 m, Pico da Neblina – 2.994 m.

Resurse naturale: bauxita, aur, minereu de fier, mangan, nichel, fosfati, platina, cositor, pamanturi rare, uraniu, petrol, energie hidrologica, lemn

Nota: cea mai mare tara din America de Sud; are granita cu toate statele sud-americane, exceptand Chile si Ecuador

POPULATIE

Populatie: 203.429.773 (estimare iulie 2011)

Nota: Brazilia a realizat un rencensamant in august 2000, care a raportat o populatie totala de 169.872.855; aceasta fiind o valoare cu 3,8% mai mica decat predictiile Biroului de Rencensamant al SUA, fiind mult mai aproape de valorile implicite din 1991, cu 4,6% mai mici decat in realitate

Rata natalitatii: 17,79 nasteri/1.000 de oameni (estimare 2011)

Rata mortalitatii: 6,36 decese/1.000 de oameni (estimare 2011)

Populatie urbana: 87% (2010)

Cele mai mari orase: Sao Paulo: 19,96 milioane locuitori; Rio de Janeiro 11,836 milioane; Belo Horizonte 5,736 milioane; Porto Alegre 4,034 milioane, Brasilia (capitala) 3,789 milioane (2009)

Rata mortalitatii infantile: 21,17 decese/1.000 de nasteri vii

Speranta de viata la nastere: 72,53 ani; barbati: 68,97 ani, femei: 76,27 ani

Grupuri etnice: albi 53,7%, mulatri 38,5%, negri 6,2%, altii (inclusiv japonezi, arabi, amerindieni) 0,9%, nespecificat 0,7% (conform rencensamant 2000).

Religii: romano-catolici 73,6%, protestanti 15,4%, spiritualisti 1,3%, bantu/voodoo 0,3%, altele 1,8%, nespecificat 0,2%, niciuna (atei) 7,4% (cf rencensamant 2000).

POLITICA

Numele tarii:

Forma conventionala lunga: Republica Federativa a Braziliei

Forma conventionala scurta: Brazilia

Forma locala lunga: Republica Federativa do Brasil

Forma locala scurta: Brasil

Forma de guvernamant: republica federala

Capitala: Brasilia, coordonate geografice: 15 47 S, 47 55 W

Diviziuni administrative: 26 de state (Acre, Alagoas, Amapa, Amazonas, Bahia, Ceara, Espirito Santo, Goias, Maranhao, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Para, Paraiba, Parana, Pernambuco, Piaui, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Rio Grande do Sul, Rondonia, Roraima, Santa Catarina, Sao Paulo, Sergipe, Tocantins) si un district federal (Distrito Federal).

Independenta: 7 Septembrie 1822 (fata de Portugalia)

Ziua Nationala: 7 septembrie 1822, Ziua Independentei

Constitutia: 5 octombrie 1988

Sistem juridic: Brazilia are un cod civil intrat in vigoare in 2002, care l-a inclus pe cel precedent stabilit in 1916. Nu a subscris la declaratia de jurizdictie a Curtii Internationale de Justitie; accepta jurizdictia Tribunalului Penal International

Drept de vot: voluntar intre 16 si 18 ani si peste 70 de ani; obligatoriu pentru cetatenii cu varste intre 18 si 70 de ani; militarii aflati in termen nu voteaza

Puterea executiva:

Seful statului: presedintele tarii (Dilma Rousseff, din 1 ianuarie 2011); vicepresedintele (Michel Temer, din 1 ianuarie 2011). Nota: presedintele este atat seful statului, cat si seful guvernului. Membrii cabinetului sunt numiti de presedinte.

Alegeri: presedintele si vicepresedintele sunt alesi pe acelasi buletin de vot prin vot popular pentru un mandat singular de patru ani.

Puterea legislativa: Congresul National (sau Congresso Nacional) este o sistem parlamentar bicameral constituit din Senatul Federal (sau Senado Federal) – 81 de mandate; 3 membri ai fiecarui stat si districtul federal, alesi conform principiului majoritatii pentru un mandat de opt ani; o treime si doua treimi sunt alese la fiecare patru ani, alternativ – si Camera Deputatilor (sau Camara dos Deputados) – 513 mandate; membrii sunt alesi prin reprezentare proportionala pentru un mandat de patru ani.

Puterea juridica: Tribunalul Suprem Federal (TSF) – 11 ministri sunt numiti pe viata de catre presedinte si confirmati de catre Senat; Inaltul Tribunal pentru Justitie; Tribunalele Federale Regionale (judecatorii sunt numiti pe viata). Nota: chiar daca sunt numiti „pe viata”, judecatorii, la fel ca si toti angajatii federali, sunt pensionati la varsta de 70 de ani.

Codul de internet al tarii: .br.

Dispute transnationale:

Internationale: o disputa necontestata intre Brazilia si Uruguay asupra Insulei Braziliera aflat pe raul Quarai (Cuareim) lasa deschisa problema in privinta stabilirii granitei cu Argentina; o alta problema o constituite traficul de armament si narcotice de-a lungul granitei cu Uruguay; exista activitati paramilitare ale gruparilor care practica traficul de droguri originare din Columbia, acestea penetrand zonele de granita ale Braziliei, prin Venezuela.

Droguri ilicite: Brazilia este a doua tara din lume la consumul de cocaina; producatoare de cannabis; numeroase plantatii de coca in regiunea Amazonului, folosite pentru consumul domestic; guvernul a implementat un program la scara larga de eradicare a cannabisului; tara de tranzit importanta pentru cocaina din Bolivia, Columbia si Peru destinata Europei; de asemenea este o tara de tranzit pentru transporturile aeriene de narcotice dintre Peru si Columbia; piata importanta pentru cocaina din Columbia, Bolivia si Peru; crestere semnificativa a violentelor rezultate din traficul de droguri si de armament; drogurile ilegale care patrund in tara sunt deseori spalate prin cadrul sistemului financiar; activitate financiara ilicita semnificativa in regiunea Tri-Vamala.

br_large_locatorbr-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *