Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 24 septembrie

Azi, dar candva – 24 septembrie

24 sept 1541 – A decedat celebrul Paracelsus (nume real: Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim), fizician, alchimist, medic, astrolog, teolog, filosof si ocultist elvetian. A primit primele notiuni de chirurgie si medicina de la tatal sau, care era alchimist si medic. Obtine bacalaureatul in medicina. A fost instruit si de Johannes Trithemius, unul dintre cei mai renumiti maestri in magie, alchimie si astrologie. Sub indrumarea acestui profesor, i-au fost cultivate inclinatiile spre stiintele si practicile oculte. In 1516 obtine doctoratul in medicina la Universitatea din Ferrara, Italia. In aceasta perioada isi ia numele de “para-Celsus”, insemnand “deasupra lui Celsus” (Aulus Cornelius Celsus reprezinta autoritatea romana in medicina, fiind supranumit “Hippocrate al latinilor” si “Cicero al medicinei”). Cutreiera Europa si Orientul Mijlociu studiind cu diferiti alchimisti. In toate aceste peregrinari a adunat multe informatii pretioase. Paracelsus a fost primul care a definit principiul conform caruia fiecarei boli ii corespunde un medicament specific. Una dintre cele mai importante scrieri ale sale este “Marea carte de chirurgie” din 1536. Se spune ca Paracelsus este parintele toxicologiei, dar si ca ar fi introdus termenul “inconstient” in sensul sau clinic/stiintific. Tot acesta a anticipat cu cateva secole tratarea sifilisului cu compusi de mercur, a descoperit ca inhalarea prafului cauzeaza silicoza la mineri, dar si homeopatia (metoda de tratare a bolilor prin folosirea in doze mici a unor medicamente, care in doze mari ar provoca la omul sanatos simptomele bolii respective).

24 sept 1948 – Este fondata Honda Motor Company.

24 sept 1905 – S-a nascut Severo Ochoa de Albornoz, medic spaniol, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1959 impreuna cu Arthur Kornberg.

24 sept 1904 – A decedat Niels Ryberg Finsen, medic danez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1903.

24 sept 1896 – S-a nascut Francis Scott Key Fitzgerald, faimos scriitor american, autorul capodoperei “Marele Gatsby” (“The Great Gatsby”, 1925).

24 sept 1895 – S-a nascut francezul Andre Frederic Cournand, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1956 impreuna cu Werner Forssmann si Dickinson Richards.

24 sept 1853 – Cornelius Vanderbilt realizeaza prima calatorie in jurul lumii cu yachtul.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 21 noiembrie

21 nov 1694 – S-a nascut Voltaire (pe numele sau adevarat Francois-Marie Arouet), unul dintre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *