Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 24 octombrie

Azi, dar candva – 24 octombrie

24 oct 1957 – A decedat Christian Dior, creator de moda francez. La inceput isi vindea schitele cu 10 centi bucata. Lucreaza cu diferite case de moda pana cand isi fondeaza propria afacere.  A avut o mare contributie in comercializarea modei pariziene la nivel mondial.

24 oct 1932 – S-a nascut Robert Alexander Mundell, economist canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 1999.

24 oct 1931 – Alphonse Gabriel “Al” Capone, gangsterul erei prohibitiei din Chicago, este condamnat la 11 ani de inchisoare si la plata a 50.000 dolari pentru evaziune fiscala. Si-a executat pedeapsa in mai multe inchisori, intre care vestita Alcatraz, unde a fost inchis in detentia sa cea mai lunga.

24 oct 1926 – Are loc ultimul spectacol al magicianului american Harry Houdini in Garrick Theatre din Detroit, Michigan.

24 oct 1882 – Bacteriologul german Robert Koch descopera microbul care cauzeaza tuberculoza.

24 oct 1857- Este fondat, in Anglia, primul club de fotbal din lume, Sheffield FC.

24 oct 1836 – Chimistul János Irinyi  inventeaza o forma a chibritului mai apropiata de cel modern, inlocuind clorura de potasiu cu dioxidul de plumb in capatul de fosfor al chibritului.
 
Paracelsus24 oct 1541 – A decedat celebrul Paracelsus (Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim), fizician, alchimist, medic, astrolog, teolog, filosof si ocultist elvetian. A primit primele notiuni de chirurgie si medicina de la tatal sau, care era alchimist si medic. Obtine bacalaureatul in medicina. A mai fost instruit si de celebrul Johannes Trithemius, unul dintre cei mai renumiti maestri in magie, alchimie si astrologie. Sub indrumarea acestui profesor, i-au fost cultivate inclinatiile sale spre stiintele si practicile oculte. In 1516 obtine doctoratul în medicina la Universitatea din Ferrara, Italia. In aceasta perioada isi ia numele de “para-Celsus”, insemnand ”deasupra lui Celsus” (Aulus Cornelius Celsus reprezinta autoritatea romana in medicina, fiind supranumit  “Hippocrate al latinilor” si  “Cicero al medicinei”). Cutreiera Europa si Orientul Mijlociu studiind cu diferiti alchimisti. In toate aceste peregrinari, a cules foarte multe date utile si a adunat informatii pretioase. Paracelsus a fost primul care a definit principiul conform caruia fiecarei boli ii corespunde un medicament specific. Una dintre cele mai importante scrieri ale sale este “Marea carte de chirurgie” din 1536. Se spune ca Paracelsus este parintele toxicologiei, dar si ca ar fi introdus termenul “inconstient” in sensul sau clinic/stiintific. Tot acesta a anticipat cu cateva secole tratarea sifilisului cu compusi de mercur, descoperirea ca inhalarea prafului cauzeaza silicoza la mineri, dar si homeopatia (metoda de tratare a bolilor prin folosirea in doze mici a unor medicamente, care in doze mari ar provoca la omul sanatos simptomele bolii respective), si a fost primul care a asociat gusa cu mineralele din apa potabila.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *