Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 6 și 7 ianuarie în lume – Unsprezece persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise în urma unui atac rusesc cu rachete în regiunea Donețk, Alegerile din Bangladesh au înregistrat un număr mic de alegători în urma boicotului din partea partidului de opoziție, Serviciile secrete chinezești au declarat că vor face public cazul de spionaj britanic pe teritoriul Chinei
Sursa foto: CNN

Au fost 6 și 7 ianuarie în lume – Unsprezece persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise în urma unui atac rusesc cu rachete în regiunea Donețk, Alegerile din Bangladesh au înregistrat un număr mic de alegători în urma boicotului din partea partidului de opoziție, Serviciile secrete chinezești au declarat că vor face public cazul de spionaj britanic pe teritoriul Chinei

Material realizat de Diana Dumitrescu și Alexandra Filip

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a declarat că Turcia este pregătită să-și asume un rol „pozitiv” în reconstrucția Fâșiei Gaza la finalul războiului, relatează AP News. În urma unei întâlniri diplomatice între Blinken, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și ministrul de externe turc Hakan Fidan, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii a declarat că Turcia este pregătită pentru a-și asuma un rol pozitiv și productiv în problema reconstrucției Fâșiei Gaza, dar și pentru a-și folosi influența pentru a preveni o escaladare a conflictului actual din regiune. Această întrunire vine în contextul unei noi misiuni diplomatice a secretarului de stat. Primele discuții purtate au fost cu liderii Greciei și Turciei, urmând ca acesta să se apropie de zona de conflict în încercarea de a discuta cu aliați despre ce sunt capabili să facă pentru a „construi pace durabilă și securitate”. Conform lui Blinken, Turcia este dispusă să își folosească influența în regiune, în special asupra Iranului și a aliaților săi, pentru a nu permite agravarea conflictului. De asemenea, Turcia va oferi ajutoare umanitare și financiare necesare reconstrucției Fâșiei Gaza. Oficialii turci au raportat că Fidan i-a transmis lui Blinken că „agresiunea accentuată” din partea Israelului reprezintă o amenințare asupra regiunii și că dorește o încetare a focului imediată și livrarea de ajutor umanitar „neîntrerupt”.

 

Fiul Șefului Biroului publicației Al Jazeera, Hamza al-Dahdouh, a fost ucis într-un atac al armatei israeliene în Fâșia Gaza, informează BBC. Hamza al-Daldouh era un jurnalist și cameraman care lucra pentru la publicația Al Jazeera. Acesta a fost ucis alături de alți jurnaliști într-un atac al armatei israeliene pe un drum care lega regiunile Khan Younis și Rafah. Conform unui corespondent al redacției Al Jazeera, Hamza, alături de un grup de jurnaliști, au fost loviți de o dronă când se îndreptau către zona Moraj din nord estul regiunii Rafah, teritoriul fiind declarat „zonă umanitară” de către armata israeliană, deși avuseseră loc bombardamente recente. Mulți cetățeni ai Gazei au părăsit zona din cauza bombardamentelor, iar Hamza avea intenția de a raporta situația din regiune și consecințele atacurilor armatei israeliene. Patru alți membri ai familiei șefului biroului Al Jazeera au fost uciși de un atac israelian în octombrie, printre care se numără și soția, nepotul, fiul și fiica sa

 

Alegerile din Bangladesh au înregistrat un număr mic de alegători în urma boicotului din partea partidului de opoziție, conform Al Jazeera. Numărătoarea voturilor din cadrul procesului electoral din Bangladesh a început, în ciuda prezenței scăzute a populației la vot. Alegerile, care au devenit controversate în urma boicotului adresat de către principalul partid de opoziție, Partidul Naționalist din Bangladesh, se preconizează că vor avea ca rezultat un nou mandat pentru actualul prim-ministra, Sheikh Hasina. Cetățenii din Bangladesh nu au participat la vot, iar la ora locală 3 p.m., cu o oră înainte de închiderea urnelor, a fost înregistrată o prezență de 27.15%. Trei secții de votare au fost închise în urma raportării mai multor neregularități. Observatorul independent al alegerilor și activistul social Badul Alam Majumder, a declarat că nu consideră votul ca fiind o „adevărată alegere”. Hasina a îndemnat populația să iasă la vot și a descris Partidul Naționalist din Bangladesh ca fiind o “organizație teroristă”. PNB a cerut populației să boicoteze aceste alegeri în urma unor arestări masive în cadrul partidului. Șeful partidului, Tarique Rahman, care se află în acest moment în exil, și-a comunicat îngrijorarea că procentul de prezență la alegeri poate fi falsificat. Rezultatele vor fi anunțate în dimineața zilei de luni.

 

Sute de refugiați rohingya au rămas fără adăpost în urma unui incendiu masiv izbucnit la o tabără de refugiați din Bangladesh, relatează Deutsche Welle. Sute de refugiați din comunitatea rohingya au suferit de pe urma unui incendiu izbucnit în dimineața zilei de duminică. Nu a fost înregistrat niciun deces în urma incendiului de la tabăra de refugiați Kutupalong, situată în orașul Cox’s Bazar. Șeful brigăzii de pompieri, Shafiqul Islam a declarat că „focul a fost puternic și a distrus peste 1040 de adăposturi din cadrul taberei”.„Ne-a luat în jur de două ore să aducem flacările sub control, chemând în ajutor 10 stații de pompieri din Ukhiya și alte stații din district”. Conform comisarului refugiaților din Cox’s Bazar, Mohammed Mizanur Rahman, aproape 4000 de persoane au rămas fără adăpost, în timp ce biroul local UNHCR estimează că în jur de 7000 de persoane au rămas fără locuință. Cauzele incendiului sunt necunoscute, însă autoritățile suspectează că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Incendiul a avut loc chiar în ziua controversatelor alegeri din Bangladesh. Mai multe incidente au avut loc cu o zi înainte, printre care se numără incendieri și ucideri.

Unsprezece persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise în urma unui atac rusesc cu rachete în regiunea Donețk din Ucraina, conform CNN. Unsprezece persoane au fost ucise în regiunea Donețk în ziua de sâmbătă în urma unui atac cu rachete de tip S-300, conform administrației militare din regiune. Șeful administrației militare din Donețk, Vadym Filashkin, a declarat printr-o postare pe Telegram că „11 au murit, incluzând 5 copii-acestea sunt rezultatele preliminare ale atacurilor asupra districtului Pokrovsk. Rușii au lovit zona cu rachete S-300, ucigând 11 persoane și rănind alte 8. Ținta principală a fost asupra Pokrovsk și Rivne din cadrul comunității Myrnohrad”. Oficialii au distribuit și poze care înfățișau echipele de intervenție care căutau printre ruinele unor case pe un singur etaj și a cel puțin unei mașini distruse. Donețk este o zona implicată intens în conflictul dintre Rusia și Ucraina, aceasta fiind ocupată parțial de către forțele rusești. Statul de Servicii de Urgență al Ucrainei a anunțat că vor continua căutările și procesul de salvare al victimelor de la fața locului. De asemenea, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky a oferit condoleanțe familiilor care au pierdut persoane dragi în urma acestui incident.

 

Charles Michel, președintele Consiliului European, a determinat apariția îngrijorărilor privind scenariul preluării controlului de către Viktor Orbán, relatează The Guardian. Charles Michel, a declarat că va candida pentru funcția de europarlamentar la alegerile europene din iunie și că va demisiona dacă va fi ales. Această decizie a declanșat o cursă pentru înlocuirea sa, existând riscul ca rolul să revină premierului naționalist al Ungariei. ,,Am decis să candidez la alegerile europene din 2024”, a declarat Michel presei belgiene. Fostul premier belgian a ocupat funcția de lider al Consiliului European, reuniunea liderilor guvernamentali ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, din 2019. Șefii de guvern, care numesc împreună președintele consiliului, se află sub presiune, pentru a conveni asupra unui succesor al lui Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia, timp de șase luni, președinția rotativă a Consiliului. În conformitate cu normele UE, în absența unui președinte permanent al Consiliului, postul, ce implică prezidarea reuniunilor consiliului și care, împreună cu Parlamentul European, are un rol esențial pentru formarea noii comisii, revine statului membru ce deține președinția rotativă.

 

Oficiali Pentagonului nu au fost informați zile întregi cu privire la faptul că secretarul Apărării a fost spitalizat, conform AP News. Lideri importanți ai administrației Biden, înalți oficiali ai Pentagonului și membri ai Congresului nu știau că secretarul Apărării, Lloyd Austin, a fost spitalizat, au declarat oficialii americani, odată cu apariția întrebărilor legate de starea sa și motivul pentru care aceasta a reprezentat un secret. Liderii Pentagonului au informat Consiliul Național de Securitate al Casei Albe și pe consilierul principal, Jake Sullivan, despre spitalizarea lui Austin la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Bethesda, Maryland, doar după câteva zile, conform unor oficiali ai administrației. Situația sugerează lipsa de transparență cu privire la boala acestuia. Un astfel de secret, într-un moment în care Statele Unite ale Americii se confruntă cu nenumărate crize de securitate națională, contravine practicii normale a președintelui, oficialilor americani și membrilor cabinetului. Austin și-a asumat responsabilitatea pentru întârzierea notificării. ,,Recunosc că aș fi putut să mă asigur mai bine că publicul a fost informat în mod corespunzător.”, a declarat acesta.

 

Kim Yo Jong, sora  liderul Coreei de Nord, a promis că un atac militar va fi consecința unei provocări, relatează Reuters. Declarația a fost făcută după ce Coreea de Nord a tras cu obuze de artilerie în apropierea graniței cu Coreea de Sud, pentru a treia zi consecutiv. Anterior, oficialii armatei sud-coreene au afirmat că Nordul a tras peste 60 de focuri de artilerie în apropierea frontierei maritime disputate, după o salvă similară de peste 200 în ziua precedentă. Armata nord-coreeană a declarat că nu reprezintă nicio amenințare pentru Sud, deoarece exercițiul de tragere s-a desfășurat paralel cu granița. ,,După cum s-a declarat deja, Armata Populară Coreeană va lansa un atac militar imediat, dacă inamicul inițiază chiar și o provocare ușoară”, a afirmat Kim. Deși Coreea de Sud a organizat propriile exerciții de tragere în mare ca răspuns la obuzele de artilerie, agenția de știri sud-coreeană, Yonhap, a declarat că nu există niciun plan de a face acest lucru. Exercițiile au declanșat apariția avertismentelor referitoare la căutarea unor adăposturi pentru locuitorii insulelor de frontieră sud-coreene, deși nu au existat rapoarte care să ateste că obuzele au trecut granița maritimă.

 

Trei oficiali din Maldive au fost suspendați pentru insultarea premierului indian, Narendra Modi, relatează Al Jazeera. Malsha Shareef, Mariyam Shiuna și Abdulla Mahzoom Majid, ce au lucrat pentru Ministerul Tineretului, Informației și Artelor, au fost sancționați disciplinar pentru comentariile postate pe rețelele de socializare împotriva lui Modi, a declarat un înalt oficial guvernamental. Cei trei l-au descris pe Modi drept ,,un clovn”, ,,un terorist” și ,,o marionetă a Israelului” pe platforma de socializare X, ca răspuns la un videoclip de promovare a turismului în Lakshadweep, un teritoriu al Uniunii Indiene din Marea Arabiei. În Maldive, vizita lui Modi a fost privită de unele persoane ca pe o încercare de a atrage turiștii departe de popularul Maldive, unde cele 1.192 de insule din Oceanul Indian au foarte multe stațiuni de lux. Potrivit rapoartelor mass-media indiene, Înaltul Comisariat Indian din Maldive a ridicat problema guvernului. ,,India a fost întotdeauna un prieten bun pentru Maldive și nu trebuie să permitem ca astfel de remarci dure să aibă un impact negativ asupra prieteniei vechi dintre țările noastre”, a afirmat Solih, fostul președinte din Maldive, într-o postare pe X.

 

Serviciile secrete chinezești au declarat că vor face public cazul de spionaj britanic pe teritoriul Chinei, relatează Reuters. Liderii Chinei au declarat că agențiile sale de securitate au descoperit un alt incident de spionaj, în care Serviciul Secret de Informații britanic, cunoscut și sub numele de MI6, a folosit un străin în China, pentru a colecta secrete și informații. Cazul expus de China sugerează schimbul de acuzații, realizat de cele două state, privind încercările de spionaj, care amenință securitatea națională. Oficialii Ministerului chinez al Securității de Stat au dezvăluit că un străin, identificat doar după numele de familie Huang, era șeful unei agenții de consultanță din străinătate, iar în 2015, MI6 a stabilit o ,,relație de cooperare în domeniul informațiilor” cu acesta. Ulterior, MI6 l-a instruit pe Huang să intre în China și să-și folosească identitatea publică drept acoperire pentru a colecta informații, se precizează în declarație. MI6 i-a oferit, totodată, cursuri profesionale lui Huang și i-a furnizat echipamente speciale de spionaj pentru obținerea informațiilor, au declarat oficialii guvernul chinez. ,,După o investigație atentă, organele securității statului au descoperit imediat dovezi ale implicării lui Huang în activități de spionaj și au luat măsuri coercitive împotriva lui”, a declarat guvernul.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 29 aprilie în lume – Prim-ministrul Scoției și-a dat demisia, Președinta Comisiei Europene a indicat că este dispusă să colaboreze cu membrii grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Premierul Spaniei a anunțat că nu va demisiona

Material realizat de Mihai-Marco Percă Șapte parlamentari ai opoziției din Georgia au fost excluși din …