Home / A fost azi în lume / Au fost 5 și 6 august în lume – Autoritățile nigeriene au anunțat închiderea spațiului aerian, Fostul prim ministru al Pakistanului, Imran Khan, a fost condamnat la trei ani de închisoare iar Autoritățile militare ucrainene au confirmat eficacitatea deosebită a sistemelor de apărare anti-aeriane de proveniență occidentală
Sursa: Mahamadou Hamidou/Reuters

Au fost 5 și 6 august în lume – Autoritățile nigeriene au anunțat închiderea spațiului aerian, Fostul prim ministru al Pakistanului, Imran Khan, a fost condamnat la trei ani de închisoare iar Autoritățile militare ucrainene au confirmat eficacitatea deosebită a sistemelor de apărare anti-aeriane de proveniență occidentală

Material realizat de Radu Mocanu. 

Autoritățile militare ucrainene au confirmat eficacitatea deosebită a sistemelor de apărare anti-aeriane de proveniență occidentală, conform Reuters. Rusia a raportat că a doborât o dronă îndreptată către Moscova, marcând al treia atac de acest fel dintr-o săptămână. În același timp, Ucraina a lansat atacuri asupra a două poduri care leagă Crimeea de teritoriul continental. Ambele țări au intensificat atacurile asupra trupelor inamice, a depozitelor de armament și a infrastructurii, în cadrul eforturilor Ucrainei de a înlătura forțele rusești care ocupă sudul și estul țării ca urmare a invaziei de anul trecut. Chiar dacă sistemul de apărare funcționează, atacurile continuă să provoace pierderi umane și distrugeri semnificative. Cu toate acestea, Ucraina rămâne ferm angajată în respingerea prezenței rusești și recâștigarea teritoriilor ocupate. Situația este tensionată în continuare, într-o perioadă cu temperaturi ridicate, pe măsură ce conflictul continuă să afecteze populația și infrastructura.

 

Autoritățile nigeriene au anunțat închiderea spațiului aerian ca urmare a amenințărilor venite din partea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), relatează Al Jazeera. Tensiunile s-au intensificat în urma loviturii de stat din iulie și a amenințării cu intervenția militară din partea ECOWAS. Mii de susținători ai loviturii de stat s-au adunat la Niamey pentru a sprijini Consiliul Național pentru Păstrarea Patriei (CNSP), care a preluat puterea. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al CNSP a menționat amenințarea cu intervenția militară printre motivele închiderii spațiului aerian al țării. În plus, ECOWAS a impus sancțiuni economice severe și restricții de călătorie, inclusiv întreruperea aprovizionării cu energie electrică a Nigerului. Cu toate acestea, următorii pași ai ECOWAS rămân neclari. Franța, fostul colonizator al Nigerului, și-a exprimat sprijinul pentru acțiunile ECOWAS, dar nu a specificat dacă acest sprijin implică o intervenție militară. 

 

Forțele de securitate ale Israelului au anunțat eliminarea a trei presupuși militanți palestinieni în nordul Cisiordaniei, notează BBC. Conform armatei, grupul vizat avea în plan să execute un atac,  aflându-se în posesia unei arme automate depozitată în mașina lor. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a lăudat acțiunile forțelor de securitate și a subliniat determinarea de a face față amenințărilor. Aceste evenimente survin după ce un palestinian a împușcat mortal un paznic de securitate israelian în Tel Aviv, iar alt paznic a reacționat, eliminând atacatorul. În urma uciderea a trei palestinieni, prim-ministrul palestinian, Mohammad Shtayyeh, a condamnat evenimentul și a subliniat necesitatea de responsabilitate. Grupurile armate palestiniene au jurat răzbunare și au criticat violența. 

 

Cel puțin 30 de persoane au murit și alte 90 au fost rănite în urma deraierii unui tren în provincia sudică Sindh din Pakistan, anunță Deutsche Welle. Incidentul s-a produs când trenul se deplasa de la Karachi la Rawalpindi. Aproximativ 10 vagoane au deraiat în apropierea stației Sahara din Nawabshah. Ministrul feroviar Khawaja Saad Rafique a declarat că investighează cauzele și că trenul nu avea o viteză mare la momentul accidentului. Există suspiciuni privind o posibilă sabotare. Imaginile au arătat pasageri blocați în vagoane și oameni spărgând ferestre pentru evacuare. Premierul Pakistanului, Shehbaz Sharif, a exprimat compasiune pentru victime și s-a solicitat o anchetă amănunțită. Accidentele feroviare sunt obișnuite în Pakistan din cauza infrastructurii învechite și slab întreținute.

 

Fostul prim ministru al Pakistanului, Imran Khan, a fost condamnat la trei ani de închisoare în urma acuzațiilor de corupție, conform BBC. Khan respinge vehement acuzațiile și anunță că va face apel împotriva sentinței. După pronunțarea verdictului, Khan a fost arestat la domiciliul său din Lahore. Într-o înregistrare video preînregistrată, el a îndemnat susținătorii săi să se opună hotărârii justiției și să lupte împotriva acesteia. Imran Khan, cunoscut și ca fost jucător de cricket, a fost ales în funcția de prim-ministru în 2018, însă a fost demis prin moțiune de cenzură anul trecut, în urma tensiunilor cu armata pakistană. Khan se confruntă cu peste 100 de cazuri judiciare, susținând că acestea au la bază motive politice. Drept răspuns, guvernul a negat orice motivație politică în privința arestului sau al invalidării mandatului lui Khan, care a fost dus în închisoarea Attock din provincia Punjab. Susținătorii săi au protestat în repetate rânduri pentru a împiedica arestarea lui Khan, iar aceasta a stârnit tensiuni în rândul populației și al partidului său politic.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă   Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat …