Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 28 și 29 octombrie – Mike Pence și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială, Emmanuel Macron a declarat că dreptul la avort va fi consemnat în Constituția statului, Președintele Kenyei a declarat că toți cetățenii continentului african vor putea intra în statul pe care îl conduce, fără viză

Au fost 28 și 29 octombrie – Mike Pence și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială, Emmanuel Macron a declarat că dreptul la avort va fi consemnat în Constituția statului, Președintele Kenyei a declarat că toți cetățenii continentului african vor putea intra în statul pe care îl conduce, fără viză

Material realizat de Diana Dumitrescu, Alexandra Filip și Mara Cioroianu 

Fostul vicepreședinte, Mike Pence, și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială a Partidului Republican, conform Al Jazeera.  Liderul republican și-a încheiat campania pentru Casa Albă, după ce a eșuat în strângerea de donații și în avansarea în sondaje.  Pence a fost primul candidat important, ce a părăsit această cursă dominată de fostul său șef, ce s-a transformat ulterior într-un rival, Donald Trump. ,,A devenit clar pentru mine: nu este momentul meu.”, a declarat Pence la adunarea anuală a Coaliției Evreiești Republicane (RJC) din Las Vegas. Încercările sale au arătat schimbările produse de Donald Trump în cadrul Partidului Republican. În mod normal, un fost vicepreședinte ar fi reprezentat un adversar formidabil, însă Pence nu a găsit sprijinul necesar Este incert ce candidați vor avea de câștigat de pe urma plecării sale, întrucât Pence nu a menționat în discursul său că ar susține candidatura cuiva.

 

Poliția din New York a arestat sute de persoane după protestul de la Grand Central Station, care viza conflictul dintre Israel și Hamas, relatează Al Jazeera. Sute de persoane au fost arestate după un protest în sala principală a Grand Central Station, din New York, unul dintre principalele centre de transport în comun ale orașului. Protestatarii au cerut încetarea confruntării armate dintre  Israel și Hamas. Aceștia purtau tricouri negre, pe care erau imprimate textele ,,Încetați focul acum!” și ,,Nu în numele nostru!” și au cerut eliberarea teritoriului palestinian și oprirea bombardamentelor din Gaza. Au fost afișate bannere în sală și peste panoul de plecări.. Conform autorităților, cel puțin 200 de protestatari au fost arestați, fapt ce a dus la închiderea temporară a gării.  Grupul Jewish Voice for Peace (JVP), ce a organizat demonstrația, a estimat numărul arestărilor la peste 300. JVP a declarat că mii de oameni au luat parte la acest protest.

 

Ministrul francez al Forțelor Armate a anunțat că va susține o vizită de stat în Liban pe fondul tensiunilor regionale în creștere, relatează Reuters. Sebastien Lecornu, Ministrul francez al Forțelor Armate, se va întâlni, începând de miercuri, cu oficiali din Liban, inclusiv cu premierul interimar, Najib Mikati și va vizita o bază militară ONU, a anunțat cabinetul său. Întâlnirea va avea loc pe fondul tensiunilor în creștere de la graniță, dintre țara arabă afectată de criză și vecinul său sudic, Israelul. Ministrul își dorește să reamintească despre ,,angajamentul Franței față de stabilitatea Libanului”, a declarat biroul său agenției de presă AFP. Lecornu va vizita Misiunea  Organizației Națiunilor Unite în Liban, ce are sediul în apropierea orașului libanez, de coastă, Naqoura. Franța este unul dintre principalii contribuitori pentru UNIFIL, unde a trimis aproape 700 de soldați. Există numeroase legături politice și economice, ce apropie Libanul de Franța, fosta sa putere colonială.

La un an de la petrecerea unui accident mortal în Coreea de Sud, familiile victimelor au cerut o anchetă specială, relatează AP News.  Rudele îndoliate ale victimelor accidentului devastator, ce s-a petrecut anul trecut de Halloween, în Seul, au cerut o investigație independentă a dezastrului, în timp ce au marcat această dată cu un eveniment comemorativ În memoria victimelor, familiile au vizitat zona Itaewon, au adus flori și au oferit condoleanțe, în locul în care s-a produs accidentul. De asemena, participanții au asistat la o slujbă religioasă în memoria victimelor.  Evenimentul a luat forma unui protest, manifestanții cerând demisia lui Lee Sang-min, Ministrul Siguranței, dar și ca Președintele Yoon Suk Yeol să își ceară scuze. Într-un discurs, Lee Jeong-min, un reprezentant al familiilor, i-a cerut președintelui Yoon să sprijine eforturile pentru crearea unei legi speciale, astfel încât să fie redeschisă investigația.  Acest accident reprezintă cea mai mare tragedie din Coreea de Sud, bilanțul victimelor ridicându-se la 159 de persoane.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat că dreptul la avort va fi consemnat în Constituția statului, relatează The Guardian. Pe fondul restricțiilor din alte state, șeful statul francez și-a reiterat sprijinul acestui drept prin procedura pe care o va demara. Președintele francez a declarat că guvernul său va prezenta un proiect celei mai înalte instanțe administrative din Franța, în cursul zilelor următoare, cu scopul de a transforma dreptul la avort într-un drept constituțional până la sfârșitul anului. Anunțul survine unei promisiuni făcute de Macron de Ziua Internațională a Femeii, atunci când și-a exprimat opinia în legătură cu anularea drepturilor federale la avort din SUA: ,,Un mesaj universal de solidaritate pentru toate femeile, care astăzi văd acest drept încălcat: Franța va grava, în Constituția sa, libertatea femeilor de a recurge la avort”. Rezoluția a fost susținută cu o majoritate covârșitoare în Adunarea Națională anul trecut, înainte să fie adoptată în Senat, cu toate că partidele de dreapta au susținut că dreptul la avort în Franța nu este în pericol.

 

Un convoi de ajutoare umanitare a pătruns în Fâșia Gaza, relatează AP News. 33 de camioane care conțin alimente de bază și produse sanitare au pătruns în Fâșia Gaza în ziua de duminică. Voluntarii au afirmat că, în ciuda primirii acestor ajutoare, cerea este în continuare  foarte ridicată după ce mii de oameni au jefuit depozitele unde erau stocate alimentele de bază și produsele de igienă. De asemenea, Ministrul Sănătății din Gaza a declarat că numărul palestinienilor decedați în urma confruntărilor armate a ajuns la 8,000, marea majoritate fiind constituită din femei și copii. Autoritățile din Israel nu au permis până acum intrarea în Gaza a mai multe convoaie umanitare, iar cele care au intrat, au trecut granița prin Egipt. Procurorul-șef din cadrul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a vizitat granița dintre Gaza și Egipt și a declarat că suferința poporului palestinian este „profundă”. Khan a mai cerut autorităților de la Ierusalim să respecte legislația internațională, însă nu a condamnat crimele de război comise de forțele armate israeliene.

 

Președintele Kenyei, William Ruto, a declarat că toți cetățenii continentului african vor putea intra în statul pe care îl conduce fără viză, informează BBC. Ruto a afirmat că dorește să înlăture restricțiile privind intrarea în statul său pentru toți cetățenii africani. Președintele a declarat că „În numele Kenyei, până la finalul acestui an, niciun african nu va fi nevoit să aibă viză pentru a veni în Kenya”. De asemenea, acesta a mai menționat că „Atunci când oamenii nu pot călători, oamenii de afaceri nu pot călători, antreprenorii nu pot călători, cu toții ajungem să pierdem”. Aceste declarații au fost realizate în cadrul unui summit pentru protejarea pădurilor tropicale ținut la Congo-Brazzaville. Înlăturarea restricțiilor de acces în țările africane este un obiectiv al Uniunii Africane de ani de zile, însă, până acum, doar Seychelles, Gambia și Benin nu mai solicită viză cetățenilor africani pentru intrarea în țară.

 

Patru explozii au fost raportate în teritoriul din Sahara de Vest controlat de Maroc, conform Deutsche Welle. În urma exploziilor, o persoană a decedat, iar alte trei au fost rănite. Dintre cei răniți, doi au suferit răni grave și au fost transferați la un spital din Laayoune. Exploziile au lovit mai multe cartiere din orașul Smara, conform publicației AFP. Autoritățile responsabile au declarat că investighează sursa și natura proiectilelor ce au fost lansate asupra orașului. 80% din teritoriul Saharei de Vest a fost revendicat de Maroc în urma unui război cu organizația finanțată de Algeria, Frontul Polisari, cu care a semnat un acord de încetare a focului în anul 1991. În noiembrie 2020, Frontul Polisari a declarat că reia operațiunile militare în zonă.

 

Un lider al partidului de opoziție din Bangladesh a fost pus sub acuzare în urma protestelor violente din capitală, relatează Deutsche Welle. Poliția din Bangladesh a pus sub acuzare liderul partidului Partidului Naționalist din Bangladesh, Mirza Fakhrul Islam Alamgir și  mai mulți membri ai organizației politice pentru uciderea unui polițist în cadrul protestelor violente ce au izbucnit la Dhaka cu o zi în urmă. Informația a fost făcută publică printr-o declarație a unui oficial din cadrul poliției „Cel puțin 164 de membri din cadrul Partidului Naționalist din Bangladesh, inclusiv Mirza Fakhrul Islam Alamgir, au fost acuzați de uciderea polițistului”. Membrii partidului au declanșat un protest masiv cu o zi înainte, care a devenit violent. Un protestatar și un polițist au fost uciși, iar cel puțin 26 de mașini de poliție au fost incendiate sau distruse. Protestele au fost declanșate din cauza nemulțumirilor provocate de guvernarea actuală.

 

Conducerea din Maldive a declarat că va expulza toți militarii indieni staționați pe teritoriul statului, conform Reuters. Noul președinte al insulelor Maldive, Mohamed Muizzu, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că va organiza toate demersurile pentru a trimite în India toate trupele care sunt staționate pe teritoriul insulelor. De asemenea, acesta a mai adăugat că această acțiune reprezintă prioritatea numărul 1 în ceea ce privește politica externă promovată de stat. Această idee a fost promovată încă din campania sa electorală, în cadrul căreia a promis că va înlătura toate trupele indiene. De asemenea, președintele a mai declarat „Concentrarea nu se află asupra numărului de personal militar de aici, ci asupra a nu avea deloc militari staționați în Maldive. Vom negocia cu guvernul indian și vom găsi o modalitate de a realiza acest lucru”. India a întreținut legături puternice atât culturale, cât și financiare și de securitate cu Maldive și a negat acuzația că ar încerca să impună o prezența militară pe teritoriul statului.

 

Fostul premier chinez, Li Keqiang, a murit la 68 de ani, conform CNN. Li Keqiang,  considerat al doilea lider chinez până anul trecut, a ocupat poziția de premier timp de un deceniu, din 2013 până în luna martie a acestui an, sub conducerea președintelui Xi Jinping. Printre cele mai importante realizări ale premierului chinez se numără măsurile luate în timpul pandemiei de Coronavirus care au avut rolul de a stabiliza economia și de a sprijini micile întreprinderi și locurile de muncă.   În tinerețe, Li Keqiang a deținut poziții importante în Comitetul Central al Ligii Tineretului Comunist. În urma retragerii din funcția de premier, Keqiang a fost urmat în funcția de premier la începutul acestui an de fostul șef al partidului din Shanghai, Li Qiang.

 

Curtea Constituțională din Coreea de Sud a menținut o lege care interzice relațiile între persoane de același sex în cadrul armatei, confrom BBC.   Activiștii pentru drepturile comunității LGBT au numit menținerea acestei legi ca fiind un regres în demersul pentru egalitate. Serviciul militar este obligatoriu în Coreea de Sud, toți bărbații apți cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani trebuie să servească în armată timp de aproximativ 20 de luni. Instanța a declarat că relațiile între persoane de același sex ar putea diminua randamentul instructajului și ar putea submina disciplina. Interdicția „a instituționalizat discriminarea, a consolidat dezavantajele sistematice cu care se confruntă persoanele LGBT+ și a riscat să incite sau să justifice violența împotriva acestora, atât în interiorul armatei, cât și în viața de zi cu zi”, a declarat Boram Jang, cercetătorul Amnesty International în Asia de Est, într-un comunicat.

 

Ivanka Trump, fiica fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost constrânsă să depună mărturie la procesul pentru fraudă civilă al tatălui ei, conform CNN . Judecătorul din New York, Arthur Engoron, a respins o moțiune din partea avocaților Ivankăi Trump de a anula o citație pentru mărturia ei. Avocatul Ivankăi Trump a susținut că ea nu ar trebui să fie forțată să se prezinte după ce o instanță de apel a revocat-o ca inculpat în acest caz. Judecătorul a mai  declarat că Ivanka Trump ar fi trebuit să depună o declarație pe propria răspundere prin care afirmă că nu locuiește sau nu lucrează în stat în prezent. Conform procurorului general în instanță, copiii lui Donald Trump vor fi chemați să depună mărturie împreună cu Donald Trump. Echipa procurorului general s-a apropiat de sfârșitul listei de martori pentru cazul lor în procesul de fraudă civilă al lui Trump și a co-inculpaților săi, inclusiv Donald Jr. și Eric Trump.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 24 aprilie în lume – Autoritățile americane au decis că vor livra arme pentru Ucraina prin Germania și Polonia, O curte de justiție din Iran a condamnat la moarte un rapper pentru susținerea protestelor din 2022 dedicate Mashei Amini, iar Guvernul din Botswana a respins propunerea din partea guvernului britanic de a primi solicitanți de azil

Material realizat de Robert Olteanu O curte de justiție din Iran a condamnat la moarte …