Home / A fost azi în lume / 2020 / Au fost 26-27 decembrie în lume – UE începe campania oficială de vaccinare pe fondul temerilor legate de livrarea dozelor, Donald Trump evită la limită un blocaj financiar al Guvernului, iar Amnesty International reclamă crime de război comise în Nagorno Karabah
Sursa foto: Reuters

Au fost 26-27 decembrie în lume – UE începe campania oficială de vaccinare pe fondul temerilor legate de livrarea dozelor, Donald Trump evită la limită un blocaj financiar al Guvernului, iar Amnesty International reclamă crime de război comise în Nagorno Karabah

Material realizat de Mihai Boș și Adrian Călugăru

Statele Uniunii Europene au început oficial campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, pe fondul speranțelor de a pune capăt pandemiei, dar și a îngrijorărilor provocate de întârzierea în livrarea vaccinului, anunță Washington Post. Imagnile cu imunizarea primelor persoane din mai multe state europene cu vaccinul Pfizer-BioNTech au circulat în mass-media pe parcursul sfârșitului de săptămână. Cu toate acestea, un sentiment de frustrare a cuprins spațiul comunitar european după ce livrarea vaccinului a început mai târziu decât față de dozele comandate altor țări, precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Israel sau Emiratele Arabe Unite. Livrarea dozelor pentru statele UE înregistrează deja mici întârzieri, deoarece compania producătoare prioritizează ordinea în care au fost plasate comenzile pentru dozele rezervate. Astfel, dintre toți cumpărătorii vaccinului, UE a fost ultimul, însă avantajul pentru Statele Membre este că toate acestea primesc dozele în mod egal, proporțional cu populația lor, acest proces fiind mai rapid în cele din urmă față de procedura de achiziție de către fiecare stat în mod separat.

Sute de turiști britanici au părăsit clandestin în ultimele zile stațiunea elvețiană de ski Verbier, încălcând carantina impusă retroactiv pentru a împiedica răspândirea noii tulpine de coronavirus descoperită în Regatul Unit, conform The Guardian. Din cauza apariției noii mutații de Covid-19 în Marea Britanie, autoritățile elvețiene au anunțat în 21 decembrie că toate persoanele care au venit din Regatul Unit începând cu 14 decembrie vor trebui să se autoizoleze 10 zile de la data sosirii. Carantina s-a aplicat și sutelor de turiști britanici care au plănuit să petreacă vacanța de Crăciun în Verbier. Autoritățile elvețiene au reușit să monitorizeze cei 420 de vizitatori din Regatul Unit iar acestora li s-a impus carantinarea. Cu toate acestea, potrivit unui raport al ziarului elvețian SonntagsZeitung, cel puțin jumătate dintre turiști au părăsit clandestin hotelurile la care erau cazați. Mulți hotelieri au observat plecarea oaspeților lor doar după ce aceștia nu au răspuns apelurilor din camere sau după ce au observat neatinsă mâncarea din fața camerelor.

Președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a aprobat, după o întârziere prelungită, un pachet de legi pentru stimularea economiei în valoare de 2,3 trilioane de dolari, restaurând beneficiile acordate șomerilor pentru milioane de cetățeni americani, precum și intrarea în incapacitate de plată a guvernului federal, relatează Reuters. După mai multe ezitări și amenințări pentru blocarea pachetului legislativ, Trump a aprobat prevederile votate de Congres, în cursul unei zile în care a stat departe de ochii publicului, pe care a preferat să o petreacă jucând golf într-una din rezidențele sale de vacanță. Anterior, Trump ceruse Congresului să modifice prevederile ajutorului financiar acordat cetățenilor americani care se confruntă cu dificultăți economice, de la 600$, la 2000$ și să reducă mai multe cheltuieli. Președintele american în exercițiu se pregătește să părăsească funcția în data de 20 ianuarie, după ce a pierdut alegerile din noiembrie în fața contracandidatului democrat, Joe Biden.

Organizații pentru drepturile omului, printre care și Amnesty International, reclamă comiterea de crime de război în recentul conflict din enclava Nagorno-Karabah, de către forțe armate ale ambelor tabere implicate în conflict, relatează Washington Post. Mai multe sute de filmări cu atrocități comise de trupele azere împotriva civililor armeni sau de soldați ai trupelor armene împotriva azerilor, au fost analizate de organizațiile pentru drepturile omlui după ce au fost distribuite pe mai multe surse online. Amnesty International a precizat că a verificat 22 de filmări, menționând că chiar dacă nu toate sunt relevante pentru faptele violente reclamate, în unele dintre acestea sunt înregistrate două execuții prin decapitare a unor armeni, precum și execuția unui grănicer azer. Armenia a acuzat Azerbaidjanul de masacrarea mai multor civili care fie au refuzat să părăsească zonele asupra cărora trupele azere au preluat controlul de la etnicii armeni, fie au încercat să se întoarcă la casele pe care le-au părăsit.

Oficialitățile din Gibraltar efectuează patrule zilnice pe teritoriul Barbary populat de macaci pe fondul temerii că aceste animale ar putea fi vulnerabile la coronavirus, înștiințează The Guardian. Teritoriul britanic de peste mări a fost relativ ferit de virus, raportând aproximativ 1500 de cazuri confirmate și 6 decese. Dar în timp de guvernele din întreaga lume se luptă cu ținerea la distanță a virusului, autoritățile din Gibraltar se confruntă cu o îngrijorare suplimentară: cum să protejeze singura populație de maimuțe sălbatice din Europa. „Am știut-o din prima zi”, a declarat Mark Pizarro, ofițerul veterinar responsabil de îngrijirea populației de macaci din Gibraltar. „Este logic. Există un virus care trăiește în primate, adică noi, deci va fi întotdeauna un risc și pentru alte primate.” La începutul acestui an, guvernul a încercat să oprească interacțiunile cu macaci, care se numără printre principalele atracții turistice ale teritoriului. O nouă lege, adoptată in August, a constituit ca infracțiune atingerea sau interacțiunea cu maimuțele, această lege adăugându-se la cea deja existentă care interzice hrănirea lor. În trecut, s-a observat că macacii au contractat hepatita A, potrivit unei declarații a guvernului.

Populația de macaci din Gibraltar este singura specie sălbatică de maimuțe din Europa

Trei persoane au fost rănite în urma incidentelor dintre locuitorii taberelor de refugiați din Liban și tinerii de lângă orașul de coastă Tripoli, informează The Guradian. Sute de refugiați sirieni au fugit din tabăra improvizată din nordul Libanului după ce corturile lor au luat foc în urma conflictelor dintre locuitorii taberei și tinerii locali.  Cel puțin trei oameni au fost răniți în confruntarea de sâmbătă din regiunea Miniyeh de lângă Tripoli, după ce tinerii au incendiat tabăra de refugiați, a declarat Agenția Națională de Știri din Liban. Tensiunile dintre refugiați și rezidenți au crescut în Liban în ultimii ani. Activiștii umanitari și politicienii spun că neînțelegerile au fost alimentate de rasism și de furia oamenilor care acuză refugiații că le-au luat locurile de muncă în timpul unei crize financiare. În Liban se află mai mult de un milion de sirieni refugiați din cauza războiului civil început în 2011.

Cel puțin șase persoane au fost ucise cu un cuțit de către un atacator în nord-estul Chinei, conform BBC. Alte șapte persoane au fost rănite în urma atacului, care s-a petrecut în Kaiyuan, un mic oraș din provincia Liaoning. Poliția a arestat un suspect, raportează Agenția Națională de Presă Xinhua, deși motivul rămâne neclar. Martorii au declarat că au văzut un bărbat care înjunghia oameni aparent întâmplător. Poliția a precizat că un ofițer a fost rănit în confruntarea cu suspectul, însă alte detalii nu au fost făcute publice. Un martor ocular a declarat că atacul a început în afara unei școli iar cele mai multe victime au fost, se pare, de vârstă mijlocie sau femei în vârstă. „Norocul a fost că școlile au fost închise astăzi. Altfel ar fi putut fi mai multe victime”, a spus martorul ocular Liu.

Republica Central Africană a organizat alegeri generale în cursul zilei de duminică, pe fondul unei campanii electorale marcată de violențe între forțele guvernamentale și cele rebele din țară, informează BBC. Cu doar o zi înainte, Curtea Constituțională a respins cererea candidaților opoziției de amânare a scrutinului din cauza insecurității. Alegerile prezidențiale și parlamentare sunt primele organizate după semnarea unui acord de pace cu rebelii, în februarie 2019. Principalele tabere sunt reprezentate de președintele în funcție, Faustin-Archange Touadera, care încearcă obținerea unui al doilea mandat, și forțele controlate de fostul președinte Francois Bozize, acuzat de organiarea violențelor provocate de rebeli, și care a primit interdicția de a candida în persoană la funcția de președinte. Alegerile s-au desfășurat pe fondul tensiunilor dintre cele două tabere, care au provocat ciocniri violente în săptămânile premergătoare alegerilor, iar forțele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite au patrulat pe străzile capitalei Bangui și a principalelor orașe din țară.

George Blake, fost ofițer al serviciilor secrete britanice MI6 și un cunoscut agent dublu din perioada Războiului Rece, a încetat din viață, la vârsta de 98 de ani, potrivit mass-media din Rusia, citată de BBC. Timp de nouă ani, Blake a fost responsabil de trădarea a cel puțin 40 de ofițeri sub acoperire ai serviciilor britanice aflați în Europa de Est. Britanicul, care devenise spion al Uniunii Sovietice, a fost arestat și încarcerat în 1960, la Londra, însă a reușit să evadeze 6 ani mai târziu, petrecându-și tot restul vieții în fosta URSS, apoi în Rusia. Președintele rus, Vladimir Putin, l-a omagiat pe Blake, pe care l-a descris drept un ”profesionist desăvârșit, cu un curaj și o anduranță speciale”. Pe de altă parte, Marea Britanie îl consideră pe Blake vinovat pentru eșecul multor misiuni secrete din Europa de Est, acesta fiind deconspirat după ce spionul polonez Michael Goliniewski a fugit în Occident, oferind detalii despre existența unei ”cârtițe” în serviciul de spionaj britanice.

George Blake, un fost spion apreciat de autoritățile sovietice, considerat unul dintre cele mai mari eșecuri ale serviciilor secrete britanice

Cel puțin 10 alpiniști au murit în munții din nordul Teheranului în timpul unei avalanșe însoțite de viscol, relatează BBC. Lanțul muntos Alborz care se înalță peste capitală este popular printre schiori și alpiniști, dar în ultimele zile vremea a fost înșelătoare Semiluna Roșie a mobilizat 20 de echipe care au salvat 14 alpiniști dar, cu toate acestea, cel puțin alți 6 lipsesc. Misiunea de salvare s-a încheiat sâmbătă la lăsarea nopții și a fost reluată duminică dimineață. Printre cei decedați se află un activist politic, un academician, un doctor și un instructor de alpinism.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …