Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 21, 22 & 23 iulie în lume – SUA și Turcia încearcă se detensioneze criza diplomatică din Golf, un nou val de violențe între palestinieni și israelieni din cauza lăcașurilor de cult, iar femeile din Orientul Mijlociu militează pentru anularea ”iertării” violatorilor care se însoară cu victimele lor

Au fost 21, 22 & 23 iulie în lume – SUA și Turcia încearcă se detensioneze criza diplomatică din Golf, un nou val de violențe între palestinieni și israelieni din cauza lăcașurilor de cult, iar femeile din Orientul Mijlociu militează pentru anularea ”iertării” violatorilor care se însoară cu victimele lor

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a demisionat la capătul a șase luni petrecute în echipa de comunicare a administrației prezidențiale condusă de Donald Trump, informează The Guardian. Spicer și-a înaintat demisia după ce președintele american l-a nominalizat pe Anthony Scaramucci pentru a ocupa funcția de director de comunicare al Casei Albe. Administrația prezidențială a rămas fără un director de comunicare din luna mai, când Mike Dubke a demisionat în cadrul unei prime remanieri a staff-ului prezidențial după preluarea mandatului de către Trump. Spicer și-a motivat decizia afirmând că ”sunt prea mulți bucătari în bucătărie”, urându-i totuși succes noului director de comunicare al președintelui american.

Sfârșitul săptămânii a fost marcat de un val de violențe în Ierusalim și Cisiordania, iar cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața pe fondul escaladării unor tensiuni între israelieni și palestinieni, informează BBC. Trei palestinieni și-au pierdut viața în urma ciocnirilor cu forțele de securitate israeliene din Ierusalimul de Est și Cisiordania. Alți trei israelieni au fost înjunghiați mortal într-o așezare din apropiere de Ramallah, în teritoriile ocupate din Cisiordania. Ciocnirile dintre cele două tabere au fost declanșate în urma implementării unor metode mai stricte de securitate în zona Esplanadei Moscheilor, unde se află obiective religioase venerate atât de palestinieni, cât și de israelieni. Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat înghețarea tuturor contactelor cu Israelul după ce autoritățile de la Tel Aviv au instalat detectoare de metale pentru persoanele care vor să acceseze zona. Guvernul israelian a anunțat că ia aceste măsuri după ce doi polițiști au fost uciși de atacatori palestinieni în urmă cu o săptămână în apropiere de Esplanada Moscheilor.

Criza diplomatică din Golf a determinat reacția oficialilor americani, precum și a președintelui Turciei, care încearcă să influențeze statele implicate în blocada impusă Qatarului să se așeze la masa tratativelor și să detensioneze relațiile dintre statele din regiune, potrivit mai multor surse media. Secretarul de stat american Rex Tillerson a îndemnat liderii statelor care au impus sancțiuni Qatarului să ridice blocada pentru a da dovadă de bunăvoință în procesul de negociere, scrie The Guardian. Pe de altă parte, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a efectuat o vizită în Arabia Saudită și Kuwait la sfârșitul săptămânii, pentru a-i determina pe liderii regionali să reapropie statele din Golf de autoritățile de la Doha. Potrivit mass-mediei saudite, citată de Reuters, Erdogan și regele Salman al Arabiei Saudite ”au discutat despre eforturile de combatere a terorismului și surselor de finanțare ale acestuia”, fără a elabora pe marginea subiectului. Totodată, emirul Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani a afirmat că statul pe care-l conduce este pregătit pentru dialog și rezolvarea crizei diplomatice, cu condiția respectării suveranității Qatarului, informează Al Jazeera. Acesta a subliniat că prețuiește inițiativa de mediere din partea Kuwaitului și sprijinul acordat de state precum SUA, Turcia sau Germania pentru a rezolva criza diplomatică. Acesta a mai salutat și decizia Turciei de a ”pune în vigoare un acord de cooperare care satisface nevoile noastre de bază”. ”Este clar că această campanie împotriva noastră a fost planificată. Am fost testați și am trecut cu bine peste provocare”, a mai declarat emirul Qatarului.

Un bărbat iordanian a fost ucis, iar alte două persoane – un iordanian și un israelian – au fost rănite în urma unui incident armat petrecut la ambasada Israelului din capitala Iordaniei, Amman, relatează BBC. Cei doi iordanieni implicați în incident lucrau la o firmă de mobilă și au intrat în incinta ambasadei înainte de a fi auzite împușcăturile. Incidentul s-a petrecut la o clădire rezidențială folosită de ambasada israeliană. Forțele de securitate au izolat zona și au evacuat personalul ambasadei, fără a oferi detalii despre circumstanțele în care s-a petrecut incidentul.

O campanie inițiată în prima parte a anului de organizația pentru drepturile femeilor Abaad în Liban încearcă să modifice percepția societății asupra obiceiului de a obliga femeile victime ale violului să se mărite cu agresorii lor, aceasa ajungând să se răspânească în mai multe țări majoritar musulmane, informează The Independent. ”O rochie albă nu ascunde violul” este mesajul inscripționat pe panouri de dimensiunea unor reclame de pe străzile din capitala Beirut. În 2014, Marocul a anulat o prevedere care permitea violatorilor condamnați să scape de pedeapsă dacă se căsătoresc cu victimele lor. Acum, parlamentele din Liban și Iordania sunt așteptate să voteze asupra eliminării acestei prevederi, iar organzațiile pentru drepturile femeilor încearcă să influențeze decizia parlamentarilor. În societățile musulmane, care sunt puternic influențate de un model patriarhal, sunt promovate atitudini tolerante cu privire la agresiunile bărbaților asupra femeilor, acestea fiind încurajate să conviețuiască cu agresorii lor pentru ca familiile acestora să ”evite rușinea de a fi dezonorate”, conform fratelui unei victime a violului din Liban.

Epidemia de holeră din Yemen a atins ”cele mai înalte cote înregistrate într-un singur an”, ajungând la 360.000 de cazuri de la izbucnirea acesteia în ultimele trei luni, a precuzat organizația caritabilă Oxfam, potrivit Al Jazeera. Până acum, peste 2.000 dintre persoanele afectate au decedat, în timp ce populația din Yemen se confruntă cu foamete, malnutriție și răspândirea unor boli care înrăutățesc situația umanitară a civililor dintr-o țară devastată de un război civil în ultimii ani. ”Este devastator că în doar trei luni de zile, mai multe persoane din Yemen au contactat holera decât în orice altă țară care a înregistrat cazuri pe durata unui an calendaristic”, a declarat directorul Oxfam, Nigel Timmins. Potrivit organizației caritabile, epidemia s-ar putea extinde până la 600.000 de cazuri, în condițiile în care recordul înregistrat până acum a avut loc în Haiti, în 2011, cu 340.311 cazuri.

Imaginile înregistrate de un robot subacvatic au relevat depozite consistente de ceea ce pare a fi combustibil nuclear topit pe fundul unui reactor avariat de la centrala nucleară de la Fukushima, relatează The Guardian. Robotul a descoperit cantități mari de rocă solidificată asemănătoare lavei vulcanice, în straturi cu o grosime de până la 1 metru pe fundul unei structuri aflate sub miezul reactorului, din interiorul unui vas de siguranță de la reactorul unității 3 a centralei de la Fukushima. În 2011, centrala a fost grav afectată după ce un tsunami a lovit-o în urma unui cutremur de magnitudine mare. Autoritățile japoneze au demarat de atunci operațiunile de izolare a scurgerilor de deșeuri nucleare în apele mării, însă eforturile de localizare a scurgerilor și de demontare a reactoarelor nucleare au fost îngreuntate din cauza volumului consistent al dărâmăturilor și a nivelului foarte ridicat al radiațiilor.

Evenimentele din jurul scandalului implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii și a relațiilor dintre cele două state continuă să țină capul de afiș al presei internaționale, ultimele aspecte privind dezvăluirile potrivit cărora un avocat rus contactat de Donald Trump jr după ce tatăl său a obținut nominalizarea Partidului Republican pentru președinție a avut drept client serviciul rus secret de spionaj, FSB, potrivit unor documente intrate în posesia Reuters. Natalia Veselnitskaia a reprezentat cu succes interesele FSB într-o dispută legală cu privire la dreptul de proprietate a unui teren din nord-vestul Moscovei, între 2005 și 2013. Pe de altă parte, Casa Albă a declarat că președintele Donald Trump este deschis să sprijine o legislație de înăsprire a sancțiunilor impuse Rusiei, după ce congresmenii au căzut de acord asupra unui nou proiect legislativ în acest sens. Potrivit sursei citate, impunerea de sancțiuni de către Congresul american are totodată și rolul de a limita posibilitatea ca Donald Trump să intervină pentru ridicarea acestora în cazul Rusiei.

Administrația Statelor Unite ale Americii face presiuni asupra guvernului din Myanmar să înceteze orice relații cu regimul din Coreea de Nord, potrivit Reuters. Washington-ul a făcut presiuni inclusiv asupra liderului de-facto al Myanmarului, Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi și liderului armatei, generalul Min Aung Hlaing, prin intermediul ambasadorului american Joseph Yun. Acesta a transmis îngrijorarea autorităților americane cu privire la relațiile de lungă durată dintre Coreea de Nord și Myanmar, care datează din vremea dictaturii militare din statul aflat în sud-estul Asiei. Emisarul american a subliniat că este extrem de important ca sprijinul militar acordat de Myanmar pentru Coreea de Nord să înceteze, fără a specifica totuși în ce constă acesta.

Guvernul britanic a aprobat o tranzacție în valoare de 283 de milioane de lire sterline către Arabia Saudită, la mai puțin de șase luni după o tragedie provocată de un bombardament al forțelor saudite în urma căruia 140 de oameni și-au pierdut viața, iar Organizația Națiunilor Unite a criticat autoritățile de la Riad, informează The Guardian. Raidul aerian, care s-a petrecut pe 8 octombrie 2016, a lovit un cortegiu funerar din capitala Yemenului, Sana’a, provocând unul dintre cele mai grave bilanțuri ale victimelor din cadrul campaniei militare a coaliției saudite din acest stat. Exporturile de arme ale britanicilor către Arabia Saudită au fost intens criticate de parlamentari sau activiști, însă autoritățile de la Riad rămân în continuare cel mai important client al furnizării de armament britanic. Acest fapt s-a menținut și după ce ministrul britanic al comerțului, Liam Fox, a amânat semnarea acordului de vânzare a armamentului în urma bombardamentului din Yemen, pregâtind o suspendare a contractului, însă ministrul de externe Boris Johnson l-a sfătuit pe acesta să avizeze exportul de arme deoarece consideră că acestea nu vor fi folosite în operațiuni care încalcă drepturile omului.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 16 aprilie în lume – Autoritățile Israeliene au anunțat că vor lansa o “ofensivă diplomatică” împotriva Iranului, Clădirea bursei de valori a Danemarcei din Copenhaga a fost cuprinsă într-un incendiu, Autoritățile din Bruxelles au ordonat suspendarea unei întruniri a politicienilor de dreapta

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Președintele Venezuelei a declarat că dorește …