Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 17 și 18 iunie în lume – Miniștrii de externe ai Statelor Unite ale Americii și Chinei s-au întâlnit la Beijing, Guvernul Israelului a anunțat extinderea așezărilor israeliene în Cisiordania iar Autoritățile austriece au anunțat dejucarea unui atentat ce viza parada PRIDE desfășurată la Viena

Au fost 17 și 18 iunie în lume – Miniștrii de externe ai Statelor Unite ale Americii și Chinei s-au întâlnit la Beijing, Guvernul Israelului a anunțat extinderea așezărilor israeliene în Cisiordania iar Autoritățile austriece au anunțat dejucarea unui atentat ce viza parada PRIDE desfășurată la Viena

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Miniștrii de externe ai Statelor Unite ale Americii și Chinei au susținut discuții pe teme de natură economică și militară într-o întâlnire la Beijing, notează Reuters. Discuțiile au fost caracterizate de ambele părți ca fiind deschise și constructive, lansând posibilitatea unei întâlniri consecutive la Washington. În timpul discuțiilor, cei doi oficiali au subliniat ideea de relații bilaterale stabile, subiectul Taiwanului fiind catalogat drept cel mai sensibil. Vizita secretarului de stat Blinken la Beijing a fost urmărită cu atenție, o eventuală escaladare a tensiunilor dintre cele două state putând duce la o confruntare militară. În ciuda discuțiilor productive, singurul consens la care s-a ajuns a fost organizarea a unei viitoare întâlniri pentru continuarea discuțiilor, nefiind menționată o eventuală dată. Vizita oficialului american a fost amânată pe fondul incidentului din februarie legat de „balonul chinezesc de spionaj”. Antony Blinken, a devenit astfel cel mai mare demnitar american care efectuează o vizită în China de când actualul președinte, Joe Biden, și-a asumat funcția. 

 

Guvernul Israelului a anunțat extinderea așezărilor israeliene în Cisiordania ocupată,, relatează Al Jazeera. Prin această inițiativă, guvernul condus de Benjamin Netanyahu a încălcat convenții de aproape treizeci de ani. Conform demersului, ministrul Bezalel Smotrich a primit autoritate nelimitată în coordonarea procesului prin care urmează să se construiască aproape cinci mii de locuințe pe întreg teritoriul Cisiordaniei ocupate, acestea fiind considerate ilegale conform dreptului internațional. Decizia a provocat îngrijorare în rândurile palestinienilor, întrucât aceștia se tem de o eventuală anexare a teritoriului. În urma acestei mișcări, guvernul de la Ierusalim a atras criticile comunității internaționale, dar și opoziția unui aliat foarte apropiat, anume a Statelor Unite ale Americii. Măsura plasează autoritățile israeliene într-o stare de opoziție cu aliații săi, escaladând în același timp tensiunile din regiune. 

 

Ramura legislativă a Japoniei a promulgat un act care modifică prevederile juridice în legătură cu fapta de viol, dar care și mărește vârsta de consimțământ, anunță BBC. Din punct de vedere juridic, în Japonia, violul va fi definit ca „raport sexual neconsensual”, înainte fiind văzut ca „raport sexual forțat”, legislația aliniindu-se astfel cu standardele legislative ale altor state. Prin același proiect de lege, vârsta consimțământului a fost crescută de la 13 la 16 ani. Totodată, legea prevede și mai multe scenarii în care se încadrează actul de viol. În plus, termenul de prescriere a faptei a fost crescut de la zece la cincisprezece ani, pentru a oferi mai mult timp victimelor de a face plângere penală. Aceste modificări survin după multiple achitări în cazuri de viol care au stârnit indignare națională în Japonia. Cu toate acestea, activiștii subliniază că reformele legale trebuie să fie însoțite de eforturi educaționale și de sprijin pentru a încuraja supraviețuitorii să raporteze agresiunile și pentru a schimba mentalitatea distorsionată legată de sex și consimțământ.

 

Autoritățile austriece au anunțat dejucarea unui atentat ce viza parada PRIDE desfășura la Viena, fiind arestați trei oameni în acest proces, conform Deutsche Welle. Parada la care au participat în jur de trei sute de mii de persoane a atras unui atentat pus la cale de trei cetățeni cu origine cecenă și bosniacă, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, ce au fost luați în custodie de către forțele de ordine. Premierul austriac, Karl Nehammer, a mulțumit autorităților pentru vigilența de care au dat dovadă în acest demers, prin intermediul unui mesaj postat pe rețele de socializare. Serviciile de Securitate austriece au declarat că suspecții erau simpatizanți ai grupării „Statul Islamic”, alte informații despre atentat nefiind dezvăluite. Acțiunea suspecților a fost condamnată în mod public de primarul Vienei, care a reafirmat diversitatea și toleranța orașului. 

 

Protestele de la Belgrad împotriva atitudini guvernanților față de rata criminalității aflată în creștere continuă pentru cea de-a șaptea săptămână, anunță Reuters. Protestatarii au cerut demisia responsabililor guvernamentali și au condamnat cultura violenței care, din perspectiva lor, a condus la cele două atacuri armate petrecute la începutul lunii mai. Manifestanții au blocat o autostradă, și organizând mișcări stradale și în orașele Novi Sad, Nis și Kragujevac. Protestatarii au cerut și retragerea licenței de emisie a mai multor posturi de mass media care sunt blamate pentru promovarea violenței. Aceștia cer o schimbare în cultura armelor care domină statul sârb. Până acum, liderii demonstrațiilor au refuzat orice formă de dialog cu organul executiv, cerând îndeplinirea revendicărilor pentru deschiderea unor canale de comunicare. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 29 aprilie în lume – Prim-ministrul Scoției și-a dat demisia, Președinta Comisiei Europene a indicat că este dispusă să colaboreze cu membrii grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Premierul Spaniei a anunțat că nu va demisiona

Material realizat de Mihai-Marco Percă Șapte parlamentari ai opoziției din Georgia au fost excluși din …