Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 16 și 17 decembrie în lume – Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, Președintele sârb, Aleksandar Vučić, și-a consolidat controlul politic prin succesul partidului său în cadrul alegerilor, Oficialii armatei israeliene au descoperit cel mai mare tunel al grupării Hamas de până acum
Sursă: Agenția Centrală de Presă a Coreei via AP

Au fost 16 și 17 decembrie în lume – Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, Președintele sârb, Aleksandar Vučić, și-a consolidat controlul politic prin succesul partidului său în cadrul alegerilor, Oficialii armatei israeliene au descoperit cel mai mare tunel al grupării Hamas de până acum

Material realizat de Alexandra Filip

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în mare, ca răspuns la intensificarea colaborării dintre Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii, conform Politico. Șeful Statului Major Reunit al Coreei de Sud a declarat că racheta a fost lansată dintr-o zonă din apropierea capitalei nord-coreene, Pyongyang, în jurul orei 22:38 și că aceasta a parcurs 570 de kilometri, înainte de a ateriza în mare. Oficialii armatei sud-coreene au declarat că împărtășesc informațiile despre lansare Statelor Unite și Japoniei, pentru a analiza în detaliu evenimentul, pregătindu-se totodată pentru posibilitatea unor activități militare suplimentare din partea Coreei de Nord. Aceștia au criticat lansarea, considerând că este ,,o încălcare clară” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, ce interzic Coreei de Nord să folosească tehnologii balistice. Tensiunile din Peninsula Coreeană sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani, liderul nord-coreean Kim Jong Un accelerând extinderea programului său nuclear și de rachete. Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au răspuns prin creșterea vizibilității parteneriatului lor trilateral în regiune și prin consolidarea exercițiilor militare combinate.

Oficialii armatei israeliene au afirmat că au descoperit cel mai mare tunel al grupării Hamas de până acum, relatează The Guardian. Tunelul se află la doar câteva sute de metri de un punct-cheie de trecere a frontierei. Dimensiunea acestuia este atât de mare, încât vehiculele mici s-ar putea deplasa prin interiorul tunelului, a declarat un fotograf AFP. Pasajul subteran făcea parte dintr-o rețea mai mare de ramificații, ce se întindea pe mai mult de 4 km și care se afla la 400 de metri de punctul de trecere al frontierei Erez, au declarat oficialii armatei. Forțele israeliene au estimat că a costat milioane de dolari și a durat ani de zile pentru a fi construit. Totodată, acestea au afirmat că proiectul a fost coordonat de Mohamed Yahya, fratele liderului grupării Hamas, Yahya Sinwar. Pasajele dispuneau de electricitate, de ventilație, de o rețea de comunicații, de șine, de sisteme de drenaj și de canalizare. Armata a declarat, de asemenea, că a găsit un număr mare de arme depozitate în tunel, pregătite să fie folosite în cadrul unui atac.

Liderii mondiali au sosit în Kuweit, pentru a-i aduce un ultim omagiu emirului Nawaf al-Ahmad al-Sabah, relatează Reuters. Demnitari străini au sosit în statul din Golf pentru a-și prezenta condoleanțele la înmormântarea emirului Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Sabah. Șeicul Meshal al-Ahmad al-Sabah l-a succedat pe fratele său vitreg. Acesta s-a aflat la conducerea statului în cea mai mare parte a domniei șeicului Nawaf, din cauza stării sale precare de sănătate. Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohamed bin Salman, și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, au fost în Kuweit, pentru a se întâlni separat cu șeicul Meshal. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost întâmpinat de ministrul de externe, șeicul Salem Abdallah al-Sabah, și de ministrul apărării, șeicul Ahmed al-Fahad al-Sabah. ,,În numele președintelui Biden, transmit condoleanțe sincere”, i-a spus Austin omologului său kuweitian. Premierul irakian, ministrul iranian de externe, Regele Abdullah al Iordaniei, președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, au fost, de asemenea prezenți.

Președintele sârb, Aleksandar Vučić, și-a consolidat controlul politic prin succesul partidului său în cadrul alegerilor, fiind, însă, ridicate acuzații de fraudă și de intimidare a votanților, relatează Politico. Oficialii guvernului au susținut că acesta a obținut o victorie zdrobitoare, respingând acuzațiile privind presupusele nereguli electorale. Această victorie sugerează faptul că Vučić, care a păstrat un echilibru între relațiile sale cu Occidentul și legăturile cu Kremlinul, va rămâne figura centrală pentru parteneriatul strategic SUA-UE din Balcanii de Vest. Cu toate că Vučić spera ca alegerile anticipate să confirme controlul său aproape deplin asupra țării, acum pare însă nevoit să se apere împotriva acuzațiilor referitoare la neregulile majore și la intimidarea alegătorilor. Aceste dispute, ce vizează manipularea electorală, vor spori temerile referitoare la faptul că Vučić subminează rapid democrația, precum și libertatea mass-mediei și a instituțiilor publice ale statului. Vorbind la sediul Partidului Progresist Sârb (SNS), premierul Ana Brnabić a declarat că partidul lui Vučić este pe cale să câștige 47% din voturi. Totodată, aceasta a prezis că SNS va putea forma o coaliție cu o majoritate parlamentară.

Discuțiile din Senatul Statelor Unite ale Americii privind securitatea frontierelor au continuat fără o concluzie concretă, conform AP News. Președintele Joe Biden a înaintat Senatului o cerere în valoare de câteva miliarde de dolari, pentru a-i asigura Ucrainei ajutor militar și pentru îndeplinirea altor nevoi de securitate națională. De asemenea, Donald Trump, candidatul republican la președinție, a făcut remarci alarmante anti-imigranți, referitoare la ,,puritatea sângelui”, amintind de sloganurile naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial la un miting politic. ,,Ei otrăvesc sângele țării noastre”, a afirmat Trump despre numărul record de imigranți. Senatorii și înalții oficiali din cabinetul lui Biden, inclusiv secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, au lucrat intens pentru a ajunge la un acord privind frontiera, pe care republicanii din Congres îl cer în schimbul oricărui sprijin ce ar trebui oferit Ucrainei, Israelului și pentru alte nevoi de securitate națională.

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: dpa

A fost 22 aprilie în lume – Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la interzicerea unei noi funcții a aplicației Tik Tok în Europa, Uniunea Europeană a decis să aplice noi sancțiuni împotriva Iranului, iar Zeci de persoane au fost arestate la o demonstrație pro-palestiniană care a avut loc la Universitatea Yale

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru Noi dezvăluiri despre Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite …