Home / GeopoliticALL / Ateismul, din ce în ce mai răspândit în SUA

Ateismul, din ce în ce mai răspândit în SUA

Baptist_Church_(James_City_County,_Virginia)Numărul ateilor din Statele Unite ale Americii este în creștere, mai ales în rândul tinerilor, conform rezultatelor uni sondaj recent, ceea ce îi face pe specialiști să se întrebe dacă nu cumva SUA sunt pe cale să sufere o schimbare dramatică de atitudine față de religie în viața publică, informează The Telegraph.

Peste 30% dintre americanii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani declară că nu au nicio afiliere religioasă, în condițiile în care din generația bunicilor lor sub 10% dintre respondenți afirmă că fac parte din această categorie, după cum arată datele unui sondaj al Forumului Pew pentru Religie și Viața Publică. De asemenea, numărul grupurilor de studenți atei și agnostici care organizează întâlniri publice în campusurile universitare americane a crescut de la 100 în 2007, la peste 350, în prezent, potrivit informațiilor publicate de Secular Student Alliance și citate de The Telegraph.

Aceste cifre sunt o dovadă că percepțiile dominante ale societății se pot schimba în timp, susțin seculariștii, care adaugă că un lucru asemănător s-a întâmplat cu chestiunea căsătoriilor între persoanele de același sex. Cu un deceniu în urmă, doar 30% dintre americani susțineau mariajul între homosexuali, în timp ce astăzi peste 55% dintre cetățenii SUA declară că sunt de acord cu astfel de căsătorii.

Cu toate acestea, arată jurnaliștii de la The Telegraph, mulți atei și agnostici americani decid să își ascundă convingerile de teamă că ar putea fi dați la o parte de prieteni, familie, biserică sau chiar de angajatori. Brian Farrell, în vârstă de 22 de ani, susține că mulți tineri pe care îi cunoaște preferă să declare că sunt adepții unei religii, decât să riște să fie marginalizați de societate. ”Mizele sunt mari. Vreau să fiu susținut de prieteni și familie sau voi risca să fiu dat afară din cluburi și organizații? Este tentant să acționezi așa doar pentru a evita orice problemă. Cred că 20% sau 30% dintre prietenii mei intră în această categorie”, a declarat tânărul pentru The Telegraph.

Există însă și voci care susțin că numărul ateilor nu a crescut foarte mult și că în realitate aceștia au devenit mult mai vocali decât până acum. ”Ceea ce vedem este un mic grup de atei zgomotoși(…) care îi încurajează pe oamenii care probabil erau deja atei să vorbească mai mult”, a explicat, conform aceleiași surse, Johnnie Moore, vice-președinte și predicator la Universitatea Liberty.

”Din ce în ce mai mulți atei și agnostici vor intra în politică și vor avea o voce tot mai importantă în această țară. Astfel, un președinte ateu, nu ar fi ceva imposibil”, susține Dan Linford, președinte al grupului Virginia Tech, citat de The Telegraph.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *