Home / GeopoliticALL / Africa / Armata din Burkina-Faso agreează planul de tranziție spre un regim democratic

Armata din Burkina-Faso agreează planul de tranziție spre un regim democratic

Isaac Zida, named by Burkina Faso's armyPartidele din opoziție, armata, liderii civili și cei religioși au adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, un act constitutiv de formare a unui guvern de tranziție în Burkina Faso după ce președintele Blaise Compaore a fost înlăturat de la putere, precizează Reuters.

Măsura, care a fost votată în unanimitate, va reinstaura democrația și va deschide calea către noile alegeri electorale stabilite pentru anul următor. Compaore a părasit țara luna trecută în urma unor proteste masive, iar locul său a fost preluat temporar de locotenent-colonelul Isaac Zida.

Noul președinte va fi ales de un colegiu format din opt lideri religioși și tradiționali la care se adaugă câte cinci reprezentați ai armatei, opoziției și ai societății civile. Președintele va numi apoi primul ministru care va forma un guvern cu 25 de membri.

Actul constitutiv prevede și formarea unui consiului național de tranziție din 90 de membri care va avea atribuții legislative. 30 de locuri vor reveni opoziției, câte 25 pentru membri din partea societății civilie și ai armatei, iar 10 pentru alte partide politice printre care se numără și fostul partid de la guvernale al lui Compaore. ,,În ciuda diferențelor de opinie, am reușit să ajungem la o înțelegere’’, a declarat liderul opoziției, Zephirin Diabre, în urma adoptării planului.

Sub conducerea lui Compaore, Burkina Faso a jucat un rol important împotriva militanților islamiști, dar și în medierea conflictelor din Mali și Coasta de Fildeș. Ca măsură de combatare a terorismului, Franța a trimis în regiune o unitate de forțe speciale și o dronă de supraveghere. În prezent, Burkina Faso se află în topul producătorilor de aur din Africa.

Despre Ioan Valeriu Enache

Vezi și

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *