Home / Statele Lumii / Albania

Albania

ALBANIA

al-lgflag STEAG

Roşu cu un vultur negru bicefal în centru; forma steagului amintește că în secolul al 15-lea eroul George Castriota Skanderbeg a condus cu succes o revoltă împotriva turcilor care a dus la o independenţă de scurtă durată pentru anumite regiuni din Albania (1443-1478); o explicaţie parțială a simbolul vulturului este tradiţia conform căreia albanezii se văd ca descendenţi ai vulturui,  referindu-se la ei înşişi ca “Schipetari”, care s-ar traduce ca “fii ai vulturului.”

 SCURTĂ ISTORIE

Albania a declarat independenţa faţă de Imperiul Otoman în 1912, fiind cucerită de către Italia în 1939. Partizanii comuniști a preluat conducerea ţării în 1944. Albania s-a aliat mai întâi cu URSS (până în 1960), şi apoi cu China (până 1978). La începutul anilor 1990, Albania a încheiat 46 de ani de guvernare comunistă xenofobă şi a stabilit o democraţie multipartită.

Tranziţia s-a dovedit a fi o provocare. Guvernele succesive au încercat să găsească soluții şomajului ridicat, corupţiei larg răspândite, infrastructurii dărăpănate, reţelelor puternice de crimă organizată, agresivitații adversarilor politici. Albania a făcut progrese în dezvoltarea sa democratică, începând de la primele alegeri multipartite din 1991, dar anumite deficienţe au rămas. Observatorii internaţionali au considerat în mare măsură alegerile libere şi corecte după înstaurarea stabilităţii politice în urma prăbuşirii de ierarhiilor piramidale, în 1997. Cu toate acestea au existat acuzații de fraude electorale în fiecare campanie electorală din Albania post-comunistă. La alegerilor generale din 2009 nici un singur partid nu a câştigat majoritatea de 140 de locuri în Parlament. Mişcarea Socialistă pentru Integrare şi Partidul Democrat s-au combinat pentru a forma un guvern de coaliţie, primul guvern de acest timp din istoria Albaniei. Partidul Socialist ca rezultat, a boicotat Parlamentul solicitând o anchetă privind presupusele fraudele electorale în alegerile din iunie 2009. Albania a aderat la NATO în aprilie 2009 şi este un candidat potenţial pentru aderarea la UE. Deşi economia Albaniei a continuă să crească, ţara este încă una dintre cele mai sărace din Europa, împiedicată de o economie informală mare şi o inadecvată infrastructurii a energiei și transportului.

 GEOGRAFIE

Localizare: Sud-Estul Europei, se invecineaza cu Marea Adriatică şi Marea Ionică. Cu Grecia se ănvecinează în sud şi iar cu Muntenegru şi Kosovo, la nord.

Suprafață: totala 28,748 kilometri pătrați

Climat uşor temperat. ierni norose, reci și umede; veri calde și uscate; în interior este mai rece si mai umed

Lungimea granițelor: totală 717 km

Lungimea granițelor cu vecinii Grecia 282 km, Macedonia 151 km, Muntenegru 172 km, Kosovo 112 km

Resurse naturale: petrol, gaze naturale, carbune, bauxita, crom, cupru, minereu de fier, nichel, sare, cherestea, hidroenergie

 POPULATIE

Populație 2.994.667 (estimare iulie 2011 )

Populaţie urbană: 52% din totalul populaţiei (2010)
Rata de urbanizare: Rata anuală este de 2,3%

Rata natalitatii: 12,15 nasteri/1.000 de oameni (estimare 2011);

Rata mortalitatii: 6,15 morti/1.000 de oameni (estimare 2011);

Rata mortalitatii infantile: 14,61 morti/1.000 de nasteri vii;

Speranta de viata la nastere: 77,41 de ani; barbati: 74,82 ani, femei: 80,3 ani (estimare 2011)

Grupuri etnice: Albanezi 95%, greacă 3%, altele 2% (vlahi, romi (tigani), sârbi, macedoneni, bulgari) (estimare 1989)

Religie: 70% musulmani, albanezi ortodocşi 20%, romano-catolici 10%

procentele sunt estimări; nu există statistici actuale disponibile privind apartenenta religioasă, toate moscheele şi bisericile au fost închise în 1967, iar sărbătorile religioase interzise; abia în noiembrie 1990, Albania a început să permită practica religioasă.

Limbă Albaneză (limba oficială – derivat din dialectul tosk), greaca, vlahă, romani, dialecte slave

 POLITICA

 Capitala: Tirana

Sectoare adminstrative: 12 judeţe (qarqe, singular – qark); Berat, Diber, Durres, Elbasan, Fier, Gjirokaster, Korce, Kukes, Lezhe, Shkoder, Tirane, Vlore

Zi națională: Ziua Independentei, 28 noiembrie (1912), de asemenea, cunoscută sub numele de Ziua Drapelului

Sistem de legi: sistemul de drept civil, cu excepţia în zonele de rurale din nord unde predomină dreptul cutumiar cunoscut sub numele de “Codul de Leke”

 Sistem de guvernare: democrație parlamantară

 Executivul:

Şeful statului: Preşedintele Republicii Bamir TOPI (începând cu 24 iulie 2007)

Șef al guvernului: Prim-ministrul Sali Berisha (începând cu 10 septembrie 2005)

Cabinetul: Consiliul de Miniştri este propus de prim-ministru, nominalizat de către preşedinte şi aprobat de parlament

Alegeri: Presedinte ales de trei cincimi ale Adunării pentru un mandat de cinci ani (eligibili pentru un al doilea mandat), patru tururi de scrutin au avut loc între 8 şi 20 iulie 2007 (urmatoarele alegeri vor avea loc în 2012); prim-ministru este desemnat de preşedinte.
Rezultatele alegerilor. Bamir Topi a fost ales preşedinte, Bamir Topi 85 de voturi, Neritan Ceka 5 voturi

Puterea legislativă: Adunarea unicamerală sau Kuvendi (140 deputaţi; 100 de deputaţi aleşi în mod direct în zonele electorale cu un singur membru cu un numar de aproximativ de alegători, 40 de deputaţi aleşi de pe listele partidelor sau a coaliţiilor; aceștia sunt aleşi pentru un mandat de 4 ani)

alegeri: ultima avut loc la 28 iunie 2009 (lângă care va avea loc în 2013)
Rezultatele alegerilor: numărul de locuri de partid – Partidul Democrat 68, Partidul Socialist 65, Mişcarea Socialistă pentru Integrare 4, alte 3

Puterea juridică: Curtea Constituţională se compune din 9 membri numiţi de către preşedinte, cu acordul Adunării pentru un mandat de 9 ani termeni (preşedinte este ales de Adunarea Poporului pentru un mandat de patru ani), membrii Înalții Curții sunt numiți de către preşedinte cu acordul Adunarii pentru un mandat de 9 ani; Există, de asemenea, curţi de apel şi curţi de primă instanţă.

Domeniu de internet: .al.

Dispute transnationale/ droguri ilicite: Albania este un punct de tranzit tot mai intens folosit pentru transporturile din sud-estul Asiei de opiu, cannabis si hasis, precum si o tara de tranzit pentru cantitati mai mici de droguri din America Latina (cocaina destinata pentru vestul Europei). Este o tara producatoare de cantitati limitate de opiu si cannabis, in timp ce comunitatile etnice albaneze isi extind retelele de distributie de droguri in Europa. Albania este vulnerabila la activitatile de spalare de bani, asociate cu activitatile de trafic de narcotice, arme, contrabanda si trafic de carne vie cu persoane straine.

al_large_locatoral-map

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *