Home / Statele Lumii / Akrotiri

Akrotiri

 AKROTIRI

ax-lgflagSCURTĂ ISTORIE

Prin termenii Tratatului din 1960, prin care a apărut republica independenta Cipru,  Marea Britanie a reţinut suveranitatea deplină şi jurisdicţia asupra două regiuni de aproape 254 km pătraţi – Akrotiri şi Dhekelia. Cea mai sudică și mai mică dintre acestea este Akrotiri, careia i se mai spune și Regiunea Suverană Vestică.

 GEOGRAFIE

Localizare: Mediterana de Est, peninsula de pe coasta de sud-vest de Cipru

Suprafață: 123 Kilometri pătrați

Climat: temperat mediteranean, cu veri calde, uscate şi ierni reci

Lungimea granițelor: total – 47.4 km

Granițele cu vecinii 47.4 km cu Cipru

Populație aproximativ 15,700 de oameni trăiesc direct ăn regiunile Akrotiri şi Dhekelia, incluzând 7700 ciprioţil, 3600 personal dinMarea Britanie care lucrează pe bază de contract si 4.400 persoanal auxiliar

Limbă: engleză, greacă

Dependență: o formă specială a teritoriilor administrate de Marea Britanie; liderul este un administrator, care este, de asemenea, și comandantul, forțelor armate.

Capitala: Cantonamentul Episkopi (Centru administrativ pentru Akrotiri si Dhekelia)

Constituție – Ordinul Reginunilor Suverane Akrotiri şi Dhekelia votat în Consiliu, pe 16 august 1960, funcţionează ca act fundamental.

Sistem de legi: Reginunile Suverane au propriile instanțe în materie de drept civil și penal. Legile aplicabile populaţiei cipriote sunt, pe cât posibil, la fel ca legile Republicii Cipru.

 Sistem de guvernare:

 Executivul:

Şeful statului: Regina Elisabeta a II (din 06 februarie 1952)

Șef al guvernului: : Administrator Marshall Graham Stacey (din 4 noiembrie 2010). Acesta este subordonat Ministerului Britanic al Apărării și este responsabil de funcționalitatea guvernului civil din Reginunile Suverane.
Alegeri: Monarhia este ereditară, iar administratorul este numit de monarh.

Puterea juridică: Instanțele sunt conduse de un judecător rezident şi judecătorii seniori din Marea Britanie. Legislaţia este păstrată cât mai aproape posibil de legile din Republcii Cipru.

ax_large_locatorax-map

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Republica Dominicana

Republica Dominicana Drapelul tarii: O cruce alba pe centrul drapelului si care imparte steagul in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *