Home / GeopoliticALL / Africa / Congresul Naţional African câştigă pentru a cincea oară consecutiv alegerile parlamentare din Africa de Sud

Congresul Naţional African câştigă pentru a cincea oară consecutiv alegerile parlamentare din Africa de Sud

Congresul Naţional African (ANC) a depășit scandalurile politice și economice, câștigând a cincea oară consecutiv alegerile parlamentare. Actualul preşedinte, Jacob Zuma, îşi va păstra astfel funcţia având sprijinul ANC, însă experții prezic un joc politic intens între acesta și partidul de opoziție, Democratic Alliance, ce a obținut 22,2% din voturi, informează The Guardian.

Conform rezultatelor finale, în urma numărătorii voturilor, ANC a obținut 62,2 % din suportul electoratului, mai puțin decât în 2009, când a reușit sa stângă 65,9% din voturi, conform statisticilor comisiei electorale naționale. Rezultatul îi garantează un nou mandat de cinci ani la președinție controversatului Jacob Zuma.

Partidul principal de opoziție, Alianţa Democratică, a obținut 22,2% din voturi, înregistrând o creștere semnificativă față de alegerile precedente, în care a fost susținut doar de 16,6% din opţiunile electoratului. Potrivit datelor oferite de partid, acestea arată că formațiunea politică a obținut 1,1 milioane de noi susținători.

De asemenea, alegerile au evidențiat trei noi partide. Primul este formaţiunea “Luptătorii Libertăţii Economice”, condus de Julius Malema, un admirator declarat al unor politicieni precum Hugo Chavez sau Robert Mugabe, preşedintele din Zimbabwe. El a fost susținut de 1 milion dintre cei ce s-au prezentat la urne, reprezentând 6,3% din totalul voturilor.

Agang SA, partidul fondat de Mamphela Ramphele, a înregistrat un eșec umilitor, fiind votat doar de 0,25% din alegători. Scorul extrem de slab a fost cauzat de anunțul președintei partidului legat de realizarea unei coaliţii cu partidul Alianța Democratică în alegerile prezidențiale.

De asemenea, Congresul Independent African a strâns aproximativ 100.000 de voturi, susținerea fiind atribuită faptului că atât numele, cât și sigla sunt asemănătoare cu cele ale ANC. Printre cele mai puțin votate partide, se numără Congresul Poporului, o formaține politică alcătuită de foști membri ai ANC.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *