Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 7 iulie în lume – Guvernul olandez s-a prăbușit din cauza unui dezacord între partidele din coaliție cu privire la politicile de azil, Președintele Senegalului, Macky Sall, a susținut obținerea unui loc permanent al Uniunii Africane în cadrul grupului G20, iar Comandanții militari sirieni și ruși au adoptat rapid un set de măsuri împotriva agenților locali ai lui Wagner pentru a preveni ca extinderea revoltei din Rusia în Siria
Sursa foto: BBC
Sursa foto: BBC

A fost 7 iulie în lume – Guvernul olandez s-a prăbușit din cauza unui dezacord între partidele din coaliție cu privire la politicile de azil, Președintele Senegalului, Macky Sall, a susținut obținerea unui loc permanent al Uniunii Africane în cadrul grupului G20, iar Comandanții militari sirieni și ruși au adoptat rapid un set de măsuri împotriva agenților locali ai lui Wagner pentru a preveni ca extinderea revoltei din Rusia în Siria

Material realizat de Eduardo Hanes 

Președintele Senegalului, Macky Sall, a susținut obținerea unui loc permanent al Uniunii Africane în cadrul grupului G20, afirmând că, prin acordarea unui loc permanent continentului, s-ar repara o „nedreptate”, informează France24. Africa de Sud este singurul membru permanent al continentului în acest club, care reunește Uniunea Europeană și alte 19 economii avansate. Sall a declarat că Africa se află pe locul opt în ceea ce privește produsul intern brut. Toți membrii G20 au fost de acord că Africa ar trebui să obțină un loc permanent, lucru pe care Sall speră să îl vadă pus în aplicare la următorul summit al grupului, care va avea loc în India, la sfârșitul acestui an. Liderul Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a subliniat importanța Africii în cadrul instituțiilor financiare mondiale, inclusiv în cadrul Fondului Monetar Internațional. De asemenea, Sall a solicitat realocarea drepturilor speciale de tragere de la țările bogate către statele mai sărace pentru a se dezvolta și a face față consecințelor schimbărilor climatice.

Comandanții militari sirieni și ruși au adoptat rapid un set de măsuri împotriva agenților locali ai lui Wagner pentru a preveni extinderea revoltei din Rusia în Siria, relatează Al-Jazeera. Represiunea a inclus ordinul ca luptătorii mercenari să semneze noi contracte cu Ministerul rus al Apărării sau să părăsească rapid Siria. Oficialii militari și de informații sirieni și-au exprimat în privat îngrijorarea că revolta ar putea perturba prezența militară rusă pe care se bazau de atâta timp. Un grup de ofițeri militari ruși au fost trimiși în Siria pentru a ajuta la preluarea conducerii forțelor Wagner de acolo. Serviciile de informații militare siriene au tăiat liniile telefonice fixe și legăturile de internet în noaptea de 23 iunie pentru a-i împiedica să comunice între ei, cu Wagner în Rusia și chiar cu rudele de acasă. Până în dimineața zilei de 24 iunie, serviciile de informații militare siriene și oficialii ruși din domeniul apărării se coordonau îndeaproape pentru a izola și controla agenții Wagner. Luptătorilor Wagner din Siria li s-a cerut să semneze noi contracte, raportând direct Ministerului rus al Apărării, iar salariile lor urmau să fie reduse. Cei care au refuzat condițiile au fost evacuați cu avioane rusești Ilyushin, surprinzând oficialii sirieni care se așteptau ca mai mulți să refuze și să plece în exil.

Oficialii japonezi au protestat față de Coreea de Sud în legătură cu exercițiile militare efectuate de aceștia pe teritoriul unor insule disputate, calificând mișcarea drept ,,regretabilă”, raportează Reuters. Ministerul japonez de Externe a convocat un diplomat de rang înalt la ambasada sud-coreeană din Tokyo și Seul. Guvernul japonez susține că Takeshima este un teritoriu inerent al Japoniei, bazat pe fapte istorice și pe dreptul internațional. Exercițiile efectuate de armata sud-coreeană sunt inacceptabile și regretabile. Cele două națiuni se află de mult timp în conflict cu privire la suveranitatea grupului de insule numite Takeshima și Dokdo, care se află la jumătatea distanței dintre vecinii din Asia de Est în Marea Japoniei. Protestul japonez survine în contextul în care fricțiunile bilaterale s-au atenuat pe fondul îngrijorărilor comune legate de puterea ascensivă a Chinei și al rugăminților SUA ca aliații săi să colaboreze mai strâns. Liderii americani, japonezi și sud-coreeni sunt așteptați să organizeze un summit trilateral în Statele Unite în această vară. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că problema suveranității trebuie rezolvată de Coreea de Sud și Japonia, dar a adăugat că o relație trilaterală robustă și eficientă este esențială pentru securitatea comună și interesele comune.

Guvernul olandez s-a prăbușit din cauza unui dezacord între partidele din coaliție cu privire la politicile de azil, informează BBC News. Cele patru partide nu au reușit să ajungă la un acord în cadrul discuțiilor de criză prezidate vineri de Prim-ministrul Rutte. Guvernul a fost înființat în urmă cu un an și jumătate, dar a fost scindat de ceva vreme în privința migrației. Este probabil ca noi alegeri să aibă loc în noiembrie. Partidul conservator VVD al lui Rutte, a încercat să limiteze fluxul de solicitanți de azil, dar planurile sale au fost combătute de partenerii săi de coaliție. Cererile de azil au crescut cu peste o treime anul trecut, ajungând la peste 47.000, iar cifrele guvernului le aproximează la 70.000 de cereri în 2023. Rutte a încercat să impună un plan care să limiteze numărul rudelor refugiaților de război cărora li se permite să intre în Olanda la doar 200 de persoane pe lună, dar partenerii de coaliție juniori, Uniunea Creștină și partidul social-liberal D66, s-au opus ferm. Cele patru partide au decis că nu pot ajunge la un acord privind migrația, ceea ce a condus la sfârșitul guvernului. Rutte, cel mai longeviv prim-ministru al țării, a fost supus unor presiuni în privința migrației din cauza ascensiunii partidelor de extremă dreapta, precum PVV al lui Geert Wilders. Mișcarea Fermierilor-Cetățeni a anunțat că nu va face parte din niciun viitor guvern condus de Rutte.

Elveția și Austria, două țări cu tradiții puternice de neutralitate în materie de politică externă, s-au alăturat unei inițiative conduse de Germania, denumită Sky Shield, pentru a consolida apărarea aeriană a Europei, relatează New York Times. Inițiativa are ca scop coordonarea achizițiilor de sisteme de apărare aeriană și promovarea cooperării în domeniul instruirii, cercetării și logisticii. Aceasta a atras sprijinul Marii Britanii, al statelor baltice, al Suediei și al Finlandei. Elveția și Austria neagă faptul că participarea lor ar compromite postura lor tradițională de neutralitate, dar participarea lor marchează un alt pas spre o aliniere mai strânsă cu vecinii europeni de la invazia Rusiei în Ucraina. Elveția s-a alăturat sancțiunilor europene impuse Rusiei după invazia acesteia și a revizuit poziția sa privind permiterea vânzării de echipamente de apărare către țările care oferă sprijin militar Ucrainei. Vânzarea propusă de tancuri Leopard scoase din uz către Germania ar putea înlocui tancurile trimise din propriile sale exploatații. Germania promovează Sky Shield ca fiind o abordare rapidă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a acoperi lacunele din apărarea aeriană a Europei, prin achiziționarea de sisteme disponibile în stoc din Statele Unite sau de la alți furnizori. Cu toate acestea, abordarea Berlinului întâmpină rezistență din partea Franței și Italiei, care doresc să-și promoveze industriile de apărare și să dezvolte sisteme care să ajute Europa să renunțe la dependența de Statele Unite.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 9 și 10 martie în lume – Administrația Ucrainei respinge apelul Papei Francisc de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Forțele armate americane au efectuat o operațiune în Haiti pentru a evacua personalul neesențial al ambasadei, Guvernul Indiei a semnat un acord comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari cu Asociația Europeană a Zonelor de Liber Schimb

Material realizat de Mara Cioroianu  La alegerile parlamentare din Portugalia, s-a raportat că Alianța Democratică …