Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 7 februarie în lume – Președintele Turciei a anunțat stare de urgență pe o perioadă de trei luni în provinciile cel mai grav afectate de cutremure, Armata iraniană a dezvăluit că deține o bază militară subterană majoră, iar Primarul Parisului a declarat că nu ar trebui să fie permisă nicio delegație rusă la Jocurile Olimpice de la Paris
Sursă foto: The Kyiv Independent

A fost 7 februarie în lume – Președintele Turciei a anunțat stare de urgență pe o perioadă de trei luni în provinciile cel mai grav afectate de cutremure, Armata iraniană a dezvăluit că deține o bază militară subterană majoră, iar Primarul Parisului a declarat că nu ar trebui să fie permisă nicio delegație rusă la Jocurile Olimpice de la Paris

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat că guvernul Rusiei va continua să ajute Mali să-și îmbunătățească capacitățile militare, relatează Reuters. Ministrul rus a declarat faptul că parteneriatul dintre cele două state va continua, liderii Rusiei oferind suport în îmbunătățirea capabilităților militare din Mali. Serghei Lavrov a ținut un discurs în timpul unei vizite în statul din Africa de Vest, unde militanți Al Qaeda și ai Statului Islamic au purtat o insurgență de mai bine de un deceniu, care s-a extins în țările vecine. Statele vestice și-au manifestat deja îngrijorarea cu privire la implicarea în Mali a grupării paramilitare ruse, Wagner, care a contribuit și la războiul alături de armata rusă în Ucraina. Totuși, guvernul din Mali, care a preluat puterea într-o lovitură militară în 2021, a declarat anterior că forțele ruse Wagner nu reprezintă mercenari, ci instructori care ajută trupele locale cu echipamente cumpărate din Rusia.

Un al treilea val de proteste a avut loc în Franța pe fondul planului președintelui, Emmanuel Macron, de a ridica vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, informează Reuters. Transportul public, școlile și rafinăriile din Franța au fost întrerupte din nou, deoarece sindicatele au condus un al treilea val de proteste la nivel național, împotriva planurilor președintelui de a modifica vârsta de pensionare. Al treilea val de greve a avut loc la o zi după parlamentul a inițiat procesul de adoptare a legislației privind reforma vârstei de pensionare. Cu toate acestea, statisticile au arătat faptul că participarea la grevă a apărut mai mică decât cu o săptămână înainte, însă că guvernul a urmărit protestele de stradă pentru a evalua cât de puternică rămâne opoziția publică. Ministrul Muncii din Franța, Olivier Dussopt, a respins acuzațiile opoziției conform cărora guvernul a negat amploarea protestelor publice și a declarat că este nevoie de schimbare.

O curte de judecată din Germania a respins un proces înaintat de o organizație pentru mediu împotriva companiei BMW, relatează AP News. Grupul pentru protecția mediului, Environmental Action Germany, a înaintat un proces împotriva companiei producătoare de mașini, BMW, prin care a încercat să oprească comercializarea de mașini cu motoare cu ardere internă până în anul 2030. Organizația de mediu a acuzat compania producătoare de mașini că reprezintă o amenințare pentru dreptul oamenilor la proprietate, sănătate și viață, dacă continuă să producă vehicule care produc emisii de gaze cu efect de seră. Curtea de judecată din Munich a respins cererea grupului, motivând decizia prin faptul că, în prezent, compania nu reprezintă o amenințare din punct de vedere legal.

Armata iraniană a dezvăluit că deține o bază militară subterană majoră, ca răspuns la exercițiile militare găzduite de către Statele Unite ale Americii și Israel, conform Al Jazeera. Televiziunea de stat din Iran a difuzat imagini cu o varietate de avioane de luptă și drone militare la baza subterană, a cărei locație a rămas necunoscută, însă a fost speculat că baza a fost săpată în munți. Dezvăluirea, la care au participat numeroși oficiali militari, a avut loc la mai puțin de două săptămâni după ce SUA și Israel au organizat cel mai mare exercițiu comun vreodată, folosind mii de trupe, avioane și nave. Acest exercițiu comun a avut loc, la rândul său, la câteva zile după ce Iranul a organizat exerciții ample pentru a-și demonstra pregătirea militară.

Președintele Turciei a anunțat stare de urgență pe o perioadă de trei luni în provinciile cel mai grav afectate de un cutremur în urma căruia mii de oameni au murit, relatează BBC. În cadrul unui discurs televizat, Recep Tayyip Erdogan a declarat că scopul stării de urgență este acela de a facilita o mai bună gestionare a lucrărilor de salvare în regiunea de sud-est a țării. Acesta a susținut că măsurile vor ajuta autoritățile în regiunile afectate, dar nu a oferit detalii suplimentare. Starea de urgență se va încheia chiar înainte de alegerile din 14 mai. Autoritățile din Turcia acționează contra cronometru pentru a găsi supraviețuitori ai cutremurului, în timp ce ploile abundente și zăpada le îngreunează munca. Temperaturile sunt de așteptat să scadă sub punctul de îngheț în cursul acestei săptămâni. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că bilanțul ar putea crește semnificativ pe măsură ce salvatorii găsesc mai multe victime. Conform declarațiilor oficialilor Națiunilor Unite, mii de copii ar putea fi printre cei morți în urma cutremurului și a replicilor sale.

Omar Menendez, candidat la alegerile locale din orașul Puerto Lopez, Ecuador, a câștigat alegerile pentru primărie deși a fost ucis cu doar câteva ore înainte de deschiderea scrutinului, informează BBC. Omar Menéndez, în vârstă de 41 de ani, a fost împușcat de bărbați înarmați care au intrat cu forța în camera în care acesta se afla alături de echipa de campanie. În timpul atacului a fost ucis și un adolescent. Poliția încă investighează motivul din spatele atacului armat.  Alegerile municipale au avut loc în timpul unui val de criminalitate în creștere legat de influența tot mai mare a bandelor violente de droguri din țară. Menéndez nu a fost singurul politician ucis în perioada premergătoare alegerilor. Cu două săptămâni în urmă, candidatul la funcția de primar al orașului de coastă Salinas, Julio César Farachio, a fost de asemenea împușcat. Până în acest moment nu au fost efectuate arestări cu privire la cazul lui Omar Menéndez, ai cărui atacatori au fugit cu ajutorul unei motociclete, iar acesta va fi înlocuit în funcția de primar, cel mai probabil, de un coleg de partid.

Instanța supremă din Hong Kong a hotărât că politica de a interzice persoanelor transsexuale să-și schimbe sexul indicat pe cărțile de identitate este neconstituțională, conform Euronews. Curtea de Apel a hotărât în unanimitate în favoarea apelurilor lansate de activiștii pentru drepturile transsexualilor și a anulat decizia comisarului de a refuza cererile de schimbare a sexului pe cărțile de identitate din Hong Kong. Două persoane transsexuale care au făcut apel în instanță au efectuat tratamente medicale și chirurgicale îndelungate, însă registratorul le-a cerut totuși să realizeze o operație completă de schimbare a sexului, despre care perechea a susținut că este inutilă, nedorită și invazivă. Activistul transsexual Henry Tse a salutat hotărârea finală, solicitatând în același timp o lege de recunoaștere a genului cu care persoanele se identifică.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că nu ar trebui să fie permisă nicio delegație rusă la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, dacă liderii de la Moscova continuă războiul împotriva Ucrainei, relatează ABC News. Recunoscând că decizia finală aparține Comitetului Olimpic Internațional, Hidalgo a declarat că își dorește ca participarea sportivilor ruși să fie interzisă „atât timp cât va exista acest război, această agresiune rusă asupra Ucrainei”. Comentariile lui Hidalgo au venit după ce ministrul sportului din Ucraina a reînnoit săptămâna trecută amenințarea de a boicota jocurile dacă sportivilor din Rusia și Belarus li se permite să concureze. Niciun stat nu a declarat până acum că va boicota Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Cu toate acestea, reprezentanții Ucrainei au câștigat sprijinul oficialilor din Polonia, națiunile baltice și Danemarca, care au respins planul Comitetului Olimpic Internațional de a permite delegațiilor din Rusia și Belarus să concureze la Paris ca „atleți neutri” fără steaguri sau imnuri.

În timpul unei întâlniri prezidate de Kim Jong Un, liderii Coreei de Nord și-au etalat din nou eforturile neîncetate de a-și consolida capacitățile militare, informează The Diplomat. Liderul suprem al Coreei de Nord a prezidat cea de-a patra întâlnire extinsă a celei de-a opta Comisii militare centrale a Partidului Muncitorilor. Aceasta a fost prima sa apariție a sa din ultimele 36 de zile. În ședința extinsă s-au dezbătut în profunzime principalele sarcini militare și politice pentru anul 2023 și problemele pe termen lung privind organizarea armatei. Printre altele, participanții la întâlnire au dezbătut modalități de extindere și intensificare a capacităților militare ale Coreei de Nord „pentru a perfecționa pregătirea pentru război”. De când președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat mandatul în mai 2022, tensiunile din Peninsula Coreeană s-au intensificat prin seria fără precedent de lansări a rachetelor balistice de către statul nord-coreean. Yoon a vorbit, de asemenea, despre posibilitatea de a dezvolta arme nucleare sau de a cere Statelor Unite ale Americii să redistribuie arme nucleare tactice pe teritoriul Coreei de Sud dacă amenințările nord-coreene cresc.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 1 mai în lume – Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul unor demonstrații pro-europene, Autoritățile britanice au început procesul de deportare a migranților spre Rwanda, Diplomații din Coreea de Sud discută despre aderarea la un pact în domeniul tehnologiei de apărare

Material realizat de Robert Olteanu Zeci de protestatari au fost arestați în Georgia în timpul …