Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 7 februarie în lume – Macron și Putin continuă discuțiile referitoare la situația din Ucraina, Autoritățile americane acordă o recompensă generoasă în schimbul detaliilor pentru identificarea liderului ISIS-K, iar Gigantul Meta avertizează ca ar putea retrage Facebook și Instagram din Europa

A fost 7 februarie în lume – Macron și Putin continuă discuțiile referitoare la situația din Ucraina, Autoritățile americane acordă o recompensă generoasă în schimbul detaliilor pentru identificarea liderului ISIS-K, iar Gigantul Meta avertizează ca ar putea retrage Facebook și Instagram din Europa

Material realizat de Lara Popescu și Delia Afilipoaie

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a discuta situația din Ucraina, relatează Reuters. Macron este primul lider european care vizitează Moscova de când Rusia a început să își amplaseze trupele la granița cu Ucraina. La începutul întâlnirii sale cu liderul rus, președintele francez a declarat că scopul său este să evite războiul și să consolideze încrederea. La rândul său, Putin a afirmat că Rusia și Franța împărtășesc „o îngrijorare comună cu privire la ceea ce se întâmplă în domeniul securității în Europa.” Înaintea plecării sale către Moscova, Macron a declarat pentru ziarul Journal du Dimanche că „în mod evident, obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este Ucraina, ci clarificarea regulilor de coabitare cu NATO și UE.”

Compania tehnologică Meta a avertizat că ar putea scoate Facebook și Instagram de pe piața europeană, conform Al Jazeera. Meta Platforms Inc. au anunțat că și-ar putea retrage din Europa mai multe produse și servicii, incluzând Facebook și Instagram, din cauza inabilității de a transfera datele utilizatorilor înapoi în Statele Unite ale Americii. Autoritățile europene de reglementare redefinesc la momentul actual regulile cu privire la modul în care datele europene sunt transferate peste Atlantic, după ce Curtea Europeană de Justiție a desemnat acordul cu SUA privind protecția confidențialității drept invalid în iulie 2020. Chiar dacă este improbabil ca Meta să își retragă produsele emblematice de pe una din cele mai profitabile piețe ale sale, răspunsul companiei evidențiază tensiunea dintre aceasta și decidenții europeni cu privire la dreptul de proprietate asupra datelor utilizatorilor.

Autoritățile americane au anunțat că oferă o recompensă de până la zece milioane de dolari pentru orice informație care ar putea contribui la identificarea sau localizarea liderului ISIS-K, Sanaullah Ghafari, relatează Reuters. Statul Islamic al provinciei Khorasan (ISIS-K) a luat naștere în Afganistan in 2014, iar, în trecut, acesta a luptat atât împotriva guvernul sprijinit de Occident, care a fost îndepărtat în august, cât și împotriva talibanilor. În iunie 2020, Ghafari a fost ales liderul organizației teroriste, aprobând și asigurând finanțarea tuturor operațiunilor conduse de ISIS-K. În luna august a anului trecut, un singur bombardier al ISIS-K a ucis 13 soldați americani și cel puțin 170 de afgani în aeroportul din Kabul. Recompensa oferită de autoritățile din SUA a fost anunțată după ce oficialii americani au declarat în noiembrie că ISIS-K ar putea dezvolta capacitatea de a ataca în afara Afganistanului în termen de 6 până la 12 luni.

Un număr record de 25 de candidați au luptat în alegerile prezidențiale din Costa Rica pentru a îl succeda pe președintele actual, Carlos Alvarado, informează Euronews. Cu toate acestea, este puțin probabil ca procesul de votare să decidă un câștigător absolut, un al doilea tur al alegerilor fiind programat pentru aprilie. Estimările actuale precizează că niciunul dintre candidați nu va obține mai mult de 40% din totalul voturilor, acesta fiind pragul necesar pentru a evita un al doilea tur între cei doi candidați favoriți, potrivit unui sondaj publicat marți de Centrul pentru Cercetare și Studii Politice de la Universitatea din Costa Rica. Cetățenii au declarat că își doresc un nou lider care să lupte împotriva corupției și a ratei ridicate a șomajului. Tribunalul electoral din Costa Rica a raportat că votul a decurs fără probleme în toată țara. Cursa pentru a-l înlocui pe Alvarado după mandatul său de patru ani a fost larg deschisă, întrucât acesta nu a putut solicita un al doilea mandat consecutiv.

Oficialii din Azerbaidjan au eliberat opt prizonieri armeni în cadrul efortului de a facilita dialogul diplomatic alături de Franța și Uniunea Europeană, privind conflictul de la graniţa dintre cele două ţări, conform Euractiv. Charles Michel a comunicat pe Twitter că „eliberarea de către Azerbaidjan și repatrierea către Armenia a 8 deținuți reprezintă un alt semn al unei evoluții pozitive în urmă întâlnirilor”. Președintele Consiliului a discutat cu liderul Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și al Armeniei, Nikol Pashinyan, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE. În octombrie anul trecut, trupele azere au alungat forțele etnice armene din de pe teritoriul pe care îl controlau încă din anii 1990 în regiunea Nagorno-Karabah și în jurul acesteia. Armenia, Azerbaidjan și Rusia au declarat ulterior că au semnat un acord pentru a pune capăt conflictului militar din regiunea Nagorno-Karabah, după mai bine de o lună de conflicte sângeroase.

Șoferii de camion din Ottawa au promis să își continue protestele în ciuda stării de urgență, informează BBC. De mai bine de o săptămână, protestele anti-vaccin au întrerupt viața cotidiană a rezidenților din Ottawa, forțând închiderea multor afaceri. Așa numitul „convoi al libertății,” reprezentat de mii de protestatari și sute de camioane care staționează în capitala Canadei, este un răspuns la introducerea unei reguli ca toți șoferii de camion să fie vaccinați pentru a traversa granița cu SUA. Majoritatea demonstranților protestează într-un mod pașnic, dar au fost înregistrate și cazuri de hărțuire, unii dintre aceștia folosind sloganuri naziste pentru a atrage atenția. Mișcarea de protest care a debutat în Ottawa s-a răspândit și în alte orașe din Canada, incluzând Toronto, orașul Québec și Vancouver.

NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în Europa de Est, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, conform Reuters. Ca urmare a tensiunilor ridicate cauzate de augmentarea influenței militare a Rusiei la granița cu Ucraina, Stoltenberg a anunțat că NATO ar putea lua măsuri durabile pentru a-și consolida propria securitate. Miniștrii apărării ai NATO au decis să discute despre întărirea măsurilor de apărare și siguranță națională în cadrul următoarelor ședințe din 16 și 17 februarie. Secretarul general NATO a mai adăugat că „dacă Rusia chiar vrea mai puțină acțiune NATO în apropierea frontierelor sale, atunci o să primească opusul,” referindu-se la decizia organizației de a trimite grupări de luptă în teritoriile sale estice, ca urmare a anexării Crimeei de către forțele rusești din 2014.

Ministrul poliției din Israel a anunțat că va desfășura o anchetă la nivel de cabinet, după ce o publicație a susținut că poliția a folosit un program de spionaj împotriva mai multor personalități publice, raportează The Guardian. Printre aceste personalități se numără inclusiv politicieni de stânga și de dreapta, oameni de afaceri, figuri oficiale și activiști. ,,Pegasus, un instrument de piratare a telefoanelor mobile realizat de Grupul NSO din Israel, a fost folosit pentru obținerea de informații chiar înainte că vreo investigație să fi fost deschisă împotriva țintelor vizate, în lipsa mandatelor judiciare”, au declarat reprezentanții ziarului Calcalist, într-un raport care nu oferă nicio sursă a informațiilor publicate. Omer Barlev, ministrul poliției, a declarat înființarea unei comisie de anchetă la nivel de cabinet. Cel puțin trei dintre colegii de cabinet ai lui Barlev au solicitat o comisie de anchetă independentă, extraguvernamentală.

Dezastrul umanitar din Yemen ar putea fi agravat de intensificarea conflictului din Emiratele Arabe Unite, conform mai multor analiști, anunță Al Jazeera.  Violența care afectează Yemenul a escaladat la nivel intern, regional și internațional – în special după atacurile Houthi din Abu Dhabi. Pentru Ansarullah, miliția dominantă Houthi, există riscul că aceste atacuri împotriva Abu Dhabi să ducă la intensificarea sprijinului emiratelor pentru forțele anti-Houthi, precum și dezvoltarea unei alianțe strânse cu Arabia Saudită. Începând cu sfârșitul anului 2021, coaliția militară condusă de Arabia Saudită a devenit mai unitară. În consecință, rebelii Houthii s-au regăsit într-o poziție de inferioritate, iar Ansarullah a pierdut teritoriul capturat în 2020 și 2021. Observatorii susțin că acest punct este important pentru înțelegerea cauzelor atacurilor cu drone și rachete din acest an. Rebelii încearcă în prezent să exercite presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a pune capăt sprijinului față de forțele din Yemen, precum al-Weyat al-Amaliqa. Cu toate acestea, experții consideră că această strategie abordată de Houthi ar putea eșua cu ușurință.

Minstrul Agriculturii din Regatul Unit a amenințat că Partidul Democrat Unionist nu va permite reluarea activității guvernului din Irlanda de Nord decât dacă Uniunea Europeană renunță la obligația de a verifica mărfurile britanice din export, informează Politico. Acesta a comparat regulile comerciale post-Brexit ale Irlandei de Nord cu o bombă plasată de „teroriștii” din Uniune Europeană. „Cineva din Europa trebuie să se trezească la realitate și să își dea seama că aceste inițiative nu au scopul de a sprijini procesul de menținere a păcii”, a declarat Edwin Poots Adunării Irlandei de Nord, referindu-se la protocolul comercial post-Brexit. Poots a promis că va lupta împotriva unei hotărâri provizorii de la Înalta Curte din Belfast care bloca ordinul adresat inspectorilor agricoli de a opri controalele impuse în porturi. În timp ce actualul procuror general al Irlandei de Nord i-a comunicat lui Poots că acțiunile sale sunt ilegale, acesta se bazează pe sfaturile antonime oferite de fostul procuror general, John Larkin. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …