Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 5 și 6 februarie în lume – Președintele tunisian a dizolvat Consiliul Suprem al Magistraturii, Guvernul chinez ar putea fi sancționat pentru suportul oferit Rusiei în acțiunile de invadare a Ucrainei, iar Franța a înființat Forumul Islamului

Au fost 5 și 6 februarie în lume – Președintele tunisian a dizolvat Consiliul Suprem al Magistraturii, Guvernul chinez ar putea fi sancționat pentru suportul oferit Rusiei în acțiunile de invadare a Ucrainei, iar Franța a înființat Forumul Islamului

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Kais Saied, președintele tunisian, a dizolvat duminică Consiliul Suprem al Magistraturii, anunță Deutsche Welle. Acesta a declarat că organul politic însărcinat cu supervizarea independenței judiciare „este acum de domeniul trecutului”. Decizia șefului de stat a stârnit îndoieli cu privire la calitatea independenței din justiția statului tunisian. Luna trecută, Saied a revocat toate privilegiile financiare pentru membrii consiliului. Președintele Consiliului Suprem al Magistraturii tunisian, Youssef Bouzakher, a răspuns, declarând că decizia președintelui de a dizolva corpul este „ilegală” și reprezintă o încercare de a pune sistemul judiciar sub control prezidențial. „Continuăm să ne îndeplinim atribuțiile și vom apăra consiliul judiciar cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat Bouzakher într-un comunicat.

Consilierul american al securității naționale, Jake Sullivan, a avertizat că este posibil să existe sancțiuni aplicate și guvernului chinez, dacă acesta va fi bănuit că susține guvernul de la Kremlin privind invazia Ucrainei, relatează Politico. Declarațiile lui Sullivan survin la câteva zile după ce președintele rus, Vladimir Putin, l-a însoțit pe președintele Chinei, Xi Jinping, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Conform declarației publicate după întâlnirea celor doi lideri, „prietenia dintre cele două state nu are limite. Nu există arii de cooperare interzise”. Sullivan a mai declarat că, în opinia lui, oficialii chinezi înțeleg că nu sunt într-o poziție favorabilă pentru a compensa pierderile economice care ar surveni în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii în cazul guvernului rus. 

Franța a înființat o nouă instituție care urmărește remodelarea percepției asupra islamului, relatează Deutsche Welle. Franța a găzduit sâmbătă primul summit al Forumului Islamului, un nou organ de stat care își propune să remodeleze viața musulmanilor din țară și să despartă religia de extremism. Zeci de personalități musulmane influente au fost alese de guvernul francez pentru a face parte din noul Forum al Islamului. Printre acestea se numără imami, figuri influente din societatea civilă, intelectuali proeminenți și oameni de afaceri. Criticii, însă, sunt de părere că această inițiativă este o încercare a partidului de centru al președintelui Emmanuel Macron de a atrage sprijinul de dreapta prin controlul comunității musulmane.

Curtea Supremă irakiană a suspendat temporar candidatura prezidențială prezentată de fostul ministru de externe, Hoshyar Zebari, relatează Al Jazeera. Curtea Supremă a declarat că suspendarea a fost făcută din cauză că Zebari nu îndeplinește cerințele conform cărora șeful statului trebuie să aibă „o bună reputație și integritate”. De asemenea, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze asupra poziției, au mai fost aduse în discuție și acuzațiile de corupție împotriva lui Zebari din 2016, când a fost demis din poziția de ministru de finanțe pentru că a fost bănuit că a contribuit la delapidarea a 1.8 milioane de dolari, folosiți și pentru a plăti biletele de avion ale echipei sale de securitate.

Prințul Charles a condus omagiile jubileului aduse Reginei Elisabeta a II-a, care a împlinit 70 de ani de domnie pe tronul regal, informează BBC. Regina Elisabeta a II-a este primul monarh britanic care sărbătorește un jubileu de platină. Dorința Reginei este ca ducesa de Cornwall, Camilla, să fie cunoscută drept Regina Consort atunci când Prințul Charles va deveni rege. Prințul de Wales, Charles, a afirmat într-o declarație că ,,devotamentul reginei față de bunăstarea întregului său popor inspiră și mai multă admirație cu fiecare an care trece.” Domnia reginei a început la vârsta de 25 de ani, după ce tatăl său, George al VI-lea s-a stins din viață pe 6 februarie 1952. Regina Elisabeta a declarat că această zi are dublă însemnătate pentru ea, amintindu-și chiar și după 70 de ani, atât moartea tatălui ei, cât și începutul domniei sale. 

O sculptură a eroului militar algerian, Emir Abdelkader, a fost vandalizată sâmbătă în centrul Franței, cu câteva ore înainte de a fi inaugurată, anunță BBC. Opera de artă, care a fost comandată pentru a marca 60 de ani de independență ai Algeriei față de Franța, îl înfățișează pe Emir Abdelkader, numit cândva „cel mai mare dușman al Franței”. Abdelkader a condus lupta împotriva invaziei franceze a Algeriei în 1830. Eroul algerian fost închis timp de patru ani în orașul francez Amboise, unde se află acum noua sculptură. Ambasadorul Algeriei în Franța a afirmat că vandalizarea sculpturii reprezintă un act de „o josnicie nemăsurabilă”.

Reprezentanții firmei private de securitate americană, Maxar Technologies, au publicat duminică detalii despre mișcările efectuate de trupele prezente la granița Belarusului cu Ucraina, relatează Reuters. Detaliile publicate survin chiar înainte de începerea unor exerciții militare ale armatei Belarusului și Federației Ruse și sunt descrise de oficialii americani ca fiind unul dintre cele mai mari eforturi militare de pe teritoriul Belarusului, de la Războiul Rece și până în prezent. Oficialii de la Minsk și și Moscova au declarat că vor susține exerciții militare uzuale în perioada 10-20 februarie, operațiunea fiind numită „Union Resolve 2022”, cu scopul de a se antrena pentru respingerea atacurilor care ar putea origina în sudul graniței alianței. Detaliile publicate arată unități militare înarmate cu rachete, de vreme ce mai multe lansatoare de rachete și avioane de atac au fost trimise în trei locații diferite, în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina. 

Adunarea tranzițională din Guinea a găzduit prima sesiune din ultimele cinci luni, după lovitura de stat militară care l-a înlăturat pe președintele ales în mod democratic, Alpha Conde, relatează Al Jazeera. Adunarea tranzițională, cunoscută sub acronimul francez CNT, a fost însărcinată cu responsabilitatea de a face tranziția înapoi la o guvernare civilă. Într-o referință la Conde, care a stârnit controverse prin modificarea Constituției pentru a candida la un al treilea mandat prezidențial, Președintele CNT, Dansa Kourouma, a declarat că „mecanismele ce conferă putere elitelor și le permit să rămână la putere pe termen nedefinit trebuie să fie reformate”. De asemenea, acesta și-a exprimat dorința pentru o Constituție ce nu poate fi modificată ușor. 

Oficialii guvernamentali din Portugalia au aprobat activități miniere de extragere a litiului în șase locuri de pe teritoriul țării, raportează Euronews. Rezidenții din zonă se opun acestor operațiuni, aducând în discuție efectele dăunătoare asupra mediului înconjurător. Reprezentanții municipalității Pinhel se pregătesc să solicite cererea unei hotărâri judecătorești care să oprească decizia guvernului de exploatare a metalului rar. Primarul localității Fundão, Paulo Fernandes, a declarat că sunt centre urbane în jurul zonei de exploatare. Conform companiei minere britanice, Savannah Resources, pe teritoriul portughez se estimează că sunt 60 de mii de tone de litiu.

Mii de persoane au participat în cadrul protestelor organizate în orașul Harkov, Ucraina, împotriva amenințării invaziei rusești, declară Al Jazeera. Câteva mii de ucraineni au ieșit pe străzile celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei purtând pancarte cu „Harkov este Ucraina” și „opriți agresiunea rusă”, în timp ce statul se pregătește pentru o posibilă ofensivă militară din partea Rusiei. Săptămânile anterioare dedicate unui dialog diplomatic între Occident și Moscova nu au produs niciun rezultat. Rusia a amplasat zeci de mii de trupe în apropierea granițelor cu Ucraina. Moscova neagă, în continuare, intenția de a ataca Ucraina, dar a solicitat garanții de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianța NATO.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 16 aprilie în lume – Autoritățile Israeliene au anunțat că vor lansa o “ofensivă diplomatică” împotriva Iranului, Clădirea bursei de valori a Danemarcei din Copenhaga a fost cuprinsă într-un incendiu, Autoritățile din Bruxelles au ordonat suspendarea unei întruniri a politicienilor de dreapta

Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru   Președintele Venezuelei a declarat că dorește …