Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 6 decembrie în lume – Vladimir Putin s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, Membrul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și-a anunțat demisia din Congresul american, iar Oficialii din Ciad și Mauritania au anunțat dizolvarea grupării G5 anti jihadiste din regiunea Sahel
Sursă foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

A fost 6 decembrie în lume – Vladimir Putin s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, Membrul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și-a anunțat demisia din Congresul american, iar Oficialii din Ciad și Mauritania au anunțat dizolvarea grupării G5 anti jihadiste din regiunea Sahel

Material realizat de Robert Olteanu și Anastasia Dumitrela Tabacaru

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat creșterea cu 30 de miliarde de euro a bugetului de securitate în spațiile publice europene, relatează The Guardian. Noul fond de securitate va fi folosit pentru a spori securitatea în spațiile publice, centrele comunitare, dar și în locuri precum sinagogile și moscheile. Comisarii europeni au motivat decizia prin creșterea „spectaculoasă a incidentelor antisemite în Europa, cu o creștere de 800% în Olanda”, dar și alte state europene ca urmare a războiului din Fâșia Gaza. Incidentele de islamofobie au avut de asemenea o creștere bruscă. Vicepreședintele comisiei pentru valori și transparență, Vera Jourová, a încurajat campaniile de social media să aplice legislația europeană cu privire la discursul instigator și combaterea terorismului. Platformele online sunt un important mediu în care discursurile antisemitice și islamofobice sunt propagate și produc reacții violente în spațiile publice.

Oficialii din Ciad și Mauritania au anunțat dizolvarea grupării G5 anti jihadiste din regiunea Sahel, conform France 24. Gruparea G5 a fost fondată în 2014 de către reprezentanții statelor Burkina Faso, Niger, Mali, Ciad și Mauritania cu obiectivul de a lupta împotriva amenințărilor teroriste din regiunea Sahel. După recentele lovituri de stat, oficialii din Burkina Faso, Mali și Niger au declarat retragerea din grupare din cauza influenței prea mare a unităților franceze în desfășurarea operațiunilor. Astfel, liderii din Ciad și Mauritania au declarat că „organizația a eșuat în atingerea obiectivelor” și au invocat articolul 20 din convenția fondatoare care stipulează posibilitatea dizolvării la cererea a cel puțin trei state membre. Întrucât doar două state au rămas în organizație, aplicarea articolului a fost doar o formalitate în procesul de dizolvare. Eșecul grupării a contribuit de asemenea la instabilitatea din regiune și loviturile de stat.

Membrul Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și-a anunțat demisia din Congresul american, informează AP News. Anunțul a venit la scurt timp după înlăturarea istorică a acestuia McCarthy din rolul de purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanților. Într-un articol scris în The Wall Street Journal, McCarthy a declarat că „a decis să părăsească Camera la sfârșitul acestui an și va servi SUA în alte moduri”. Actualul purtător de cuvânt al Camerei, Mike Johnson, a adăugat într-o postare pe X, fostul Twitter, că McCarthy „s-a sacrificat substanțial pentru binele țării noastre”. Plecarea acestuia va slăbi și mai mult mica majoritate din Cameră a Partidului Republican, care deține doar câteva locuri în plus în comparație de opoziția democrată. Activitatea guvernamentală este amenințată de diviziunile interne ale republicanilor care fac dificilă găsirea consensului în elaborarea politicilor.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, relatează Reuters. După vizita din statul vecin, Emiratele Arabe Unite, Putin a planificat o întâlnire cu prințul saudit unde au discutat despre problema războaielor din Gaza și Ucraina, dar și despre petrol. Delegația președintelui rus cuprinde specialiști din sectorul nuclear, economic, petrolier și spațial. În timpul întâlnirii, liderul saudit i-a declarat omologului său rus că cele două state „lucrează împreună pentru binele întregii lumi”. Întâlnirea a avut loc la scurt timp după scăderea prețului petrolului, în ciuda aranjamentului membrilor OPEC+ de a reduce producția de petrol. Ultima vizită a lui Putin în regiune a fost în 2022 când a avut loc întâlnirea cu liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. În urma declanșării războiului din Fâșia Gaza, Putin a încercat sporirea colaborării cu aliații din Orientul Mijlociu.

Fostul deputat ucrainean, Illya Kyva, a fost asasinat în Rusia, de către serviciu de securitate SBU al Ucrainei, relatează BBC News. Fostul deputat ucrainean, Illya Kyva, după ce a fost condamnat la 14 ani de închisoare, la începutul anului și după ce a declarat public că își dorește ocuparea Ucrainei, a fost ucis de către serviciul de securitate (SBU) al Ucrainei, în Rusia. Comisia de investigație de stat a Rusiei (SK) a declarat că informațiile preliminare au indicat faptul că Illya Kyva, în vârstă de 46 de ani, a fost împușcat mortal cu o armă de calibru mic, în satul Suponevo, la vest de Moscova. Mai mult, anchetatorii ruși au spus că trupul infractorului a fost găsit în afara capitalei Moscovei. Purtătorul de cuvânt al serviciilor militare secrete din Ucraina, Andriy Yusov, a confirmat unei televiziuni ucrainene că fostul parlamentar nu mai este în viață și a declarat că aceeași soartă o va avea și alți trădători sau marionetele regimului lui Putin.

Mai multe persoane și companii vor primi noi sancțiuni din partea autorităților de stat pentru inițierea de activități legate de circulația drogului fentanil în Mexic, relatează Reuters. Secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, a anunțat noi sancțiuni împotriva a 15 persoane și a două companii mexicane care aveau legătură cu cartelul de droguri ”Beltran Leyva” cu scopul de a îmbunătăți cooperarea cu autoritățile mexicane și de a stopa fluxul unui drog mortal și anume fentanil. Janet Yellen a declarat că organizația ”Beltran Leyva” este una dintre cele mai puternice din lume și se ocupă cu comerțul cocainei și a fentanilului către Statele Unite ale Americii. Yellen a adăugat și faptul că are programată o vizită în Mexic, unde se va întrevedea cu președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, cu șeful băncii și cu ministrul de finanțe mexican cu scopul de a intensifica cooperarea dintre state și de a oprima fluxul traficului de fentanil și alte droguri.

Oficialii Google au susținut că noul model de inteligență artificială pe care l-au lansat la începutul anului prezintă update-uri semnificative față de vechile versiuni, relatează BBC News. Oficialii Google au anunțat că noul model de inteligență artificială, gemeni, are capacități de raționament avansate pentru a răspunde corect la o arie mai mare de întrebări. Înainte de lansare le-au fost testate competențele gemenilor în ceea ce privește rezolvarea de probleme și cunoștințele în matematică și științele umaniste, cu ajutorul a 57 de persoane.  Noua inteligență artificială a emis o greșeală în propria demonstrație publicitară, dar membrii Google au susținut până în prezent că acest nou model poate întrece experți umani în anumite domenii. Gemenii poate genera atât text, cât și imagine și audio, dar nu reprezintă un produs în sine deoarece trebuie să fie încorporat în instrumentele existente Google. Totuși, șeful Sundar Pichai a afirmat că nou model reprezintă o nouă eră pentru AI.

Mai multe instituții de învățământ din Lituania au fost alertate cu privire la posibile atacuri cu bombe, conform EuroNews. Autoritățile au anunțat că sute de instituții de învățământ din țară au primit mesaje amenințătoare peste noapte, specificând chiar și ora exactă a posibilelor detonări. Oficialli Departamentului de poliției au afirmat că mesajele de amenințare au fost în rândul sutelor pentru fiecare școală și-au spus că au fost transmise în limba rusă. Amenințările cu bombă sunt tot mai frecvente în ultimele luni în Lituania, de aceea Centru Național de Management al Crizelor au tratat incidentele de acest gen ca atacuri informaționale. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Departamentului de poliție, Ramunas Matonis a declarat că nu doar școlile au fost vizate de aceste amenințări, ci și alte instituții publice. Pentru a păstra pacea generală, Matonis a cerut tuturor instituțiilor afectate să-și continue activitatea în mod obișnuit, urmând ca alte măsuri să fie luate dacă sunt sesizate obiecte stranii sau semne care indică un posibil atac.

Oficialii Curții Constituționale din Peru au anunțat eliberarea din închisoare a fostului președinte Alberto Fujimori, informează DW. Alberto Fujimori execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru comiterea de crime împotriva umanității în perioadă cât timp a fost președinte. De-a lungul anilor petrecuți în închisoarea, familia acestuia a trimis numeroase petiții de eliberare pe motiv de boală, Fujimori suferind printre altele de hipertensiune și probleme respiratorii. Astfel, avocatul acestuia, Elio Riera, a declarat că fostul președinte a primit avizul judecătorilor Curții Constituționale pentru a fi eliberat pe motive de sănătate. După anunțul știrii, un grup de susținători ai acestuia au ajuns în fața închisorii, purtând tricouri cu fraza „libertatea Fujimori”. De asemenea, în același timp un alt grup de oameni s-a adunat în semn de protest în fața ministerului de justiție cu flori și fotografii ale victimelor din perioada regimului Fujimori.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 27 și 28 aprilie în lume – Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia și Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-au înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești.

Material realizat de Irina Dudu. Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate …